Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może nie jakieś strasznie duże ale są.. W tamtym roku jak dostał - 8 mrozu na początku kwitnienia to wyglądało to gorzej. Dostał też szybko regulacje w tym roku 0.5 toprex i siedzi przy ziemi i chciałbym go trochę rozbujać

Opublikowano

Takk nie mam co robić w domu a te swoje madre komentarze zachowaj dla siebie.. Gdybym miał warunki później to zrobiłbym to na pewno ale ze było to jedyne okno pogodowe to nie moja wina. W tym roku pod względem zabiegów jest naprawdę ciężko się wstrzelić

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, mateusz16466 napisał:

Takk nie mam co robić w domu a te swoje madre komentarze zachowaj dla siebie.. Gdybym miał warunki później to zrobiłbym to na pewno ale ze było to jedyne okno pogodowe to nie moja wina. W tym roku pod względem zabiegów jest naprawdę ciężko się wstrzelić

Dla jednego mądre, a drugiego takie jak dla ciebie. Dajesz o ponad połowę zawyżoną dawkę Toprexu i się dziwisz że musisz rzepak teraz stymulować do wzrostu, nie taniej i nie lepiej by było podać dwa triazole, zmieszać dwa tebukonazol/metkonaol/difenokonazol/protiokonazol, pewnie że było by lepiej ale ty mądrych komentarzy nie czytasz. 

Edytowane przez loquito
Opublikowano

Oj dla Ciebie filozofię to wszystko co tańsze to zawsze lepsze.. Co roku szedł toprex w dawce 0.5l i było dobrze, w tym roku troszkę za szybko poszedł i tyle w czym Ty widzisz problem. Jak się to odbije na plonie to na moim a nie na twoim także zluzuj gumkę bo Ci żyłka pęknie a po za tym to prosiłem o poradę a nie twoje filozofię życiowe Bez odbioru

Kubawww napisał:

W tym roku nowa dawka toprexu jednak by wystarczyla :/

No też tak myślę, ale teraz czasu nie cofnę. Człowiek uczy sie na błędach :)

Opublikowano

Od tego roku toprex mocniej działa ? :D

Było 0,5 l/ha i nie było problemów za wzrostem nigdy u nikogo

poza tym znowu tak silnie nie reguluje jak się niektórym wydaje, jak by zawyżył caryxa to moze byłby problem

Opublikowano
2 godziny temu, loquito napisał:

Dla jednego mądre, a drugiego takie jak dla ciebie. Dajesz o ponad połowę zawyżoną dawkę Toprexu i się dziwisz że musisz rzepak teraz stymulować do wzrostu, nie taniej i nie lepiej by było podać dwa triazole, zmieszać dwa tebukonazol/metkonaol/difenokonazol/protiokonazol, pewnie że było by lepiej ale ty mądrych komentarzy nie czytasz. 

A to teraz 0.5 l toprexu to już jest zawyżona dawka ? To że w etykiecie napisali 0,35 to twoim zdaniem w tym roku toprex działa silniej przy mniejszych dawkach ?

Opublikowano
rafal3939 napisał:

Ciekawe co niektórzy powiedzą jak u mnie w tym roku 2 razy azot i poprawka na dwuliścienne, żadnego innego zabiegu a rzepak rośnie.

Oczywiście że można tymbardziej że pogoda nie sprzyja zabiegom ani robakom, ale w żniwa proszę nie pisz że zebrałeś 5ton🤑😉

Opublikowano (edytowane)

co na rzepak sam pictor 0,5 litra? czy 0,3 pictor  + skymaster (Azoksystrobina 100 g , cyprokonazol 40g) taką dostałem oferte

Edytowane przez Mario5
Opublikowano
2 godziny temu, robercikj100 napisał:

A to teraz 0.5 l toprexu to już jest zawyżona dawka ? To że w etykiecie napisali 0,35 to twoim zdaniem w tym roku toprex działa silniej przy mniejszych dawkach ?

A skąd wiesz czy coś nie jest zmienione w składzie środka chodzi mi o jakieś uzupełniające substancje, nie o te dwie o których każdy wie. 

Teoretycznie  jak byś zrobił zabieg samym toprexem dawka 0.5l i by Ci uszkodziło rzepak ciekawe czy by Ci to uznali że to z winy środka, skoro producent zaleca  na etykiecie dawkę niższą. Na pewno tłumaczenie że rok temu było 0.5 A teraz mniej to by na pewno nie pomogło i wiem za pewnie pojawia się komentarze: A co Ty pier**l..... 

Opublikowano (edytowane)

Nic nie zmienili jak ma być dobrze to musi być 0,5 l , mały co za problem ,gorzej jak za duży ,ważne że gruby i dużo odgałezień

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v