Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, poosa21 napisał:

Matematyk z ciebie po chu... 

Nawozy na zeszły sezon kupiłem po: saletra 900 zł/t teraz jest po 3100zl.

Saletrzak 840zl/t teraz po 2750zl.

Siarczan amonu 680zl teraz 1900zl

Mocznik 1230zl/t teraz 3800zl.

Ceny z jednego magazynu. Teraz policz ile to %. 

a ile gamoniu kosztowała wtedy pszenica jak kupowałeś te nawozy na zeszły sezon  580 czy 620 , bo nawozy na zeszły sezon kupowałeś pewnie w czerwcu albo lipcu 2019 roku

• 0
Opublikowano
Rogas71 napisał:

Agrest napisał:

Mocznik kupiony w marcu po 1360.

Podawano tu cenę około 4000zł a nawet chyba 4200.

Bajkopisarz z Cb w marcu kupowałeś mocznik na 2022 rok leżę i kwicze 😜

Jakbyś śledził poczynania Agresta to bys wiedział że nie klamie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Rogas71 napisał:

Ja za to dobrze pamiętam jak w marcu @Agrest o tym pisał i zastanawiał się czy dobrze zrobił, nawet chyba wrzucał zdjęcie jak poukładał bigbagi. 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, stach12 napisał:

nawozy podrożały o 100 kilka % a nie o 300 %

pszenice też tak liczycie i wam cuda wychodzą

na zadupiu zdrożała o 100 kilka  zł  i w porcie podobnie hahah  o tych samych porach roku

jak policzy zadupie słaby towar netto  po żniwach  , to dobry towar brutto w porcie 100 % droższy  w styczniu

rsm w tamtym roku roku kupowałem po 700zł teraz jest po 2500zł , więc sobie policz ile jest drożej i nie pisz głupot , bo mi wychodzi że podrożał o przeszło 350%

• Like 1
  • 0
Opublikowano
12 minut temu, Rogas71 napisał:

To że mocznik będzie drogi to było wiadomo , bo jest tylko to badziewie z inhibitorem

• 0
Opublikowano
11 minut temu, Rogas71 napisał:

No to świński ryj jużci rośnie🤣 bo kupiłem i na 2023r. Ultra  dap jeszcze z 2020 leży, saletra jakaś zabłąkana z 2019. Siarczan magnezu też.

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mysza103 napisał:

rsm w tamtym roku roku kupowałem po 700zł teraz jest po 2500zł , więc sobie policz ile jest drożej i nie pisz głupot , bo mi wychodzi że podrożał o przeszło 350%

4 minuty temu, mysza103 napisał:

700 +350 % =3150

kupowałeś go do tego w tym czasie kiedy go nikt nie chciał

Edytowane przez stach12
,,
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Mocznik kupiony w marcu po 1360.

Podawano tu cenę około 4000zł a nawet chyba 4200.

Ten mocznik był w starej formule czy już w nowej , bo ten w nowej to u nas na dzień dobry kosztował coś ok  1800zł brutto

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

No to świński ryj jużci rośnie🤣 bo kupiłem i na 2023r. Ultra  dap jeszcze z 2020 leży, saletra jakaś zabłąkana z 2019. Siarczan magnezu też.

W tej chwili zrobiłeś interes jak na kryptowalutach. Ale że zapasy jeszcze 2020 to już nieźle

• 0
Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Jaki był cel tego zakupu mocznika na kilka lat może się pochwal , bo chyba nie pogłoski o podwyżkach hahah

niech zgadne  konczyła się produkcja mocznika starej wersji i zrobiłeś zapas pewnie żeby chlapać po warzywach i owocach a teraz cwaniakujesz

• 0
Opublikowano

Nie ma dużo, 5 worków ultra dap, 4 siarczanu.  Saletra w workach 30kg to z 7 lat kiedyś leżała, superfosfat też długo czekał na wysiew.

Tyle z mojej strony, bo zobaczyłem że temat o cenach pszenicy🤭

Tę podam jak @DamianRolnikSkup  towar  kiedyś odbierze😜

3 minuty temu, stach12 napisał:

Jaki był cel tego zakupu mocznika na kilka lat może się pochwal , bo chyba nie pogłoski o podwyżkach hahah

niech zgadne  konczyła się produkcja mocznika starej wersji i zrobiłeś zapas pewnie żeby chlapać po warzywach i owocach a teraz cwaniakujesz

Sieję tylko w sadzie i pod porzeczki. Cwsniakuję w twoim mniemaniu.

Cel wyjaśniałem wiosną - zapas gotówki, niepewność na rynku związana z cowidem.

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, galan99 napisał:

Szanowni geniusze po ile będzie pszenica w następnych zbiorów , żeby było wiadomo ile można zainwestować w uprawę pszenicy ? . że są takie wypowiedzi że można było wszystko przewidzieć .

Pszenica po 1200 zł brutto .

U nas w Jarosławiu  PAN  KAPKA  w ciągu jednego tygodnia  podniósł  cenę pszenicy  z 1160 netto na 1200 netto a następnie z 1200 netto na 1300 netto  !  w tym tempie , w Czerwcu za pszenice  będzie 2000 zł  ( saletra  3000 zł ) pozdrawiam  wszystkich którzy pisali że nie opłaca się przechowywać  !

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Na pewno po tyle nie będzie -pszenica

Na wioskach za miejsce nie płacimy ,tylko pokładowe

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, stach12 napisał:

na niepewność z cowidem to kupuje się apap ,  mąkę  i miejsce na cmentarzu  a nie mocznik

No patrz, ty dziś idź kup apap bo na mocznik nie masz, u mnie rodzina część mocznika sprzeda i kwaterę mi kupi.

Co cię boli że kupiłem? Od zawsze kupuję częściowo na zapas. Stracić też kiedyś straciłem

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

No patrz, ty dziś idź kup apap bo na mocznik nie masz, u mnie rodzina część mocznika sprzeda i kwaterę mi kupi.

Co cię boli że kupiłem? Od zawsze kupuję częściowo na zapas. Stracić też kiedyś straciłem

Co myślisz o ŚOR na kolejne lata,zapas na rok czy więcej?

• 0
Opublikowano

wicherek  na podkarpaciu to pszenica w większości się na pasze nie naddaje bo lało całe żniwa jak z cebra ,nieliczni pewnie połapali po pare hektarów ale w większości ci co zapomnieli nawozu posiać

pozostałe kierunki gęstość zblizona do owsa i stąd taka cena konsumpcyjnej  , problem w tym że u wszystkich po 1300  a nikt nie pisze że sprzedał tylko widział

zboża do siewu [ kwalifikat ] jaką miały MTZ ????????  33 hahaha 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, wojak1986 napisał:

Co myślisz o ŚOR na kolejne lata,zapas na rok czy więcej?

Już kupiłem na rok. Na więcej nie bo wszystko wycofują, a uważam że badania produktu na pozostałości staną się normą. Ceny podawałem w dziale ochrona pszenicy. Na tą chwilę jestem na duuuużym plusie

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Już kupiłem na rok. Na więcej nie bo wszystko wycofują, a uważam że badania produktu na pozostałości staną się normą. Ceny podawałem w dziale ochrona pszenicy. Na tą chwilę jestem na duuuużym plusie

To myślisz że będą pszenicę badać na pozostałości grzybówek? 

• 0
Opublikowano

dziś na skupie pszenica 1100 jęczmień 960 ceny brutto chyba powoli trzeba jęczmień wypychać 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, wojak1986 napisał:

To myślisz że będą pszenicę badać na pozostałości grzybówek? 

Jak badają to na wszystko.

Nie wiem czy i kiedy, ale realne bardzo

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

nic mnie nie boli że kupiłeś tylko mnie wk***iacie tym  tłumaczeniem że albo  bogaty albo przewidział a prawda leży gdzie indziej

sprzedać agestu z hektara za 100 000zł i kupić big...ga mocznika to żaden problem , gorzej jak za hektar agrestu braknie na mocznik we worku 25 kg. a takie lata też były

dużym gospodarstwom gdzie płodozmian bogaty nawóz na okrągło potrzebny więc się zaopatrują w większości na kredyt kiedy dilerom nawozów to odpowiada a mianowicie wtedy kiedy nikt go nie chce mieć na gospodarstwie i jest najtańszy przeważnie

mali farmerzy kupują  po 20 danego miesiąca   prosto do lejka i w pole

średniaki po dopłatach 

w tym roku dla dużych nie był w większości dostępny , dla pozostałych za drogi , a kupili ci ziarno  po żniwach sprzedali  albo ci co workiem opierdolą całą gospodarkę  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v