Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
krzychu121    4378

2 minuty temu, grzesiu napisał:

Po twoich postach twierdzę ze masz bardzo prostolinijne myślenie.  Uważasz że ktoś kto zajmuje sie transportem mialby czas cel i chęci czytać wasze wieczne narzekanie.  Mi się wydaje ze napewno nie.  Ja nie wiem jak te wasze kobiety z wami wytrzymują te ciągłe gderanie. Z tymi podwyżkami to tak samo jak dziś niema ludzi do pracy w gospodarstwach bo szukaliście durni którzy będą robić za darmo a znam gospodarzy którzy płacą swoim pracownikom place rzędu 6tys zł i nie są to Ukraińcy. Także bez pracowników w zakładach za chwilę może okazać się ze wasze mleko warte jest 0zl bo nie ma Komu go przerobić.  

Prostolinijnie to ty myślisz. Poziom debilizmu level hard. Zrozumieć to że pracownikowi trzeba zapłacić żeby chciał pracować to potrafisz ale żeby rolnikowi zapłacić żeby chciał produkować mleko to już nie potrafisz przyswoić. Zmartwię cię. Prędzej nastąpi taka sytuacja że to pracownicy nie dostaną pensji bo nie będą mieli czego przerabiać niż nasze mleko będzie warte 0 zł. Ostatnie osoby dały się nabrać na ,,rozwój'' i pobrały modernizację i tylko to ich trzyma przy produkcji. Poczekaj 4-5 lat i zobaczysz co się stanie. Szukaj innej pracy bo nie będziesz miał co wozić. 

• Like 10

niesamowity90    608

Spokojnie, przy tej relacji kosztów do ceny mleka przez dłuższy czas tylu pracowników może nie być potrzebnych. Popatrz sobie Grzesiu na swojego imiennika Bardowskiego jak pięknie potrafi podliczyć koszty i porównać z dochodem. Coraz więcej rolników umie w kalkulator na Wasze nieszczęście. Jeszcze te cholerne Internety, gdzie te zacofane rolniki mogą porównać ceny z innymi mleczarniami.

• Like 10
  • Thanks 1

Agrojohn    0

Ciężko się dostać do mleczarni Sierpc?

Czy biorą gdzieś w okolicy powiatu węgrowskiego? 

Edytowano przez Agrojohn
Ukryte

redbull    64
Dnia 19.11.2021 o 13:04, greg1985 napisał:

Mają szczęście bo miałem sprzedać jeszcze 2 krowy A tak to jeszcze do końca listopada postoją bo nie powiem cena na bydło jest atrakcyjna . Dwie krowy sprzedane w tygodniu i ponad 11tyś zł wyszło 

to ile za kg teraz płacą?

slawek74    12812
grzesiu napisał:

Także bez pracowników w zakładach za chwilę może okazać się ze wasze mleko warte jest 0zl bo nie ma Komu go przerobić.

i bez naszego mleka zakłady i pracownicy warci 0zł.....

chuck00    207
16 minut temu, redbull napisał:

to ile za kg teraz płacą?

8zł netto/kg 

Pieniądz podzielił nas, a i tak wszystko zabierze czas...

Pitraszek    494
2 godziny temu, niesamowity90 napisał:

Spokojnie, przy tej relacji kosztów do ceny mleka przez dłuższy czas tylu pracowników może nie być potrzebnych. Popatrz sobie Grzesiu na swojego imiennika Bardowskiego jak pięknie potrafi podliczyć koszty i porównać z dochodem. Coraz więcej rolników umie w kalkulator na Wasze nieszczęście. Jeszcze te cholerne Internety, gdzie te zacofane rolniki mogą porównać ceny z innymi mleczarniami.

Racja ale jest jeszcze sporo gospodarzy z poprzedniej epoki. Brałem ostatnio cielaka od takiego. Stwierdził że mleko dobrze teraz płaci, dostał 1,47 w polmleku. 7 groszy więcej niż w poprzednim miesiacu

Edytowano przez Pitraszek
  • Like 1

Agrojohn    0

Witam. czy ciężko dostać się do mleczarni Sierpc? 

Czy biorą gdzieś na terenie powiatu węgrowskiego? Bo chce zmienić mleczarnie 

ThePerkins    983
3 godziny temu, grzesiu napisał:

Po twoich postach twierdzę ze masz bardzo prostolinijne myślenie.  Uważasz że ktoś kto zajmuje sie transportem mialby czas cel i chęci czytać wasze wieczne narzekanie.  Mi się wydaje ze napewno nie.  Ja nie wiem jak te wasze kobiety z wami wytrzymują te ciągłe gderanie. Z tymi podwyżkami to tak samo jak dziś niema ludzi do pracy w gospodarstwach bo szukaliście durni którzy będą robić za darmo a znam gospodarzy którzy płacą swoim pracownikom place rzędu 6tys zł i nie są to Ukraińcy. Także bez pracowników w zakładach za chwilę może okazać się ze wasze mleko warte jest 0zl bo nie ma Komu go przerobić.  

Ale Ty masz człowieku tupet, jak mleka nie będzie to co wodę będą przerabiać ? 

vodz    341
3 godziny temu, Agrojohn napisał:

Ciężko się dostać do mleczarni Sierpc?

Czy biorą gdzieś w okolicy powiatu węgrowskiego? 

Musisz jechać i się dowiedzieć. Niektórym udaje się prędzej dostać a inni czekają dłużej

grzesiu    551

Czy Wy naprawdę uważacie że za chwilę zabraknie mleka? Czy w krajach rozwiniętych na zachodzie, USA, Kanada brakuje mleka? Tam rynek mleka już się zreformował to dzieje się w Polsce. Nawet jak surowca będzie mniej to będzie droższe i powstaną prawdziwe kołchozy co już się dzieje. 

• Like 1

chuck00    207

HF, musi być potężna. Najlepiej 700kg i więcej. 

Pieniądz podzielił nas, a i tak wszystko zabierze czas...

jarecki    3274
18 minut temu, grzesiu napisał:

Czy Wy naprawdę uważacie że za chwilę zabraknie mleka? Czy w krajach rozwiniętych na zachodzie, USA, Kanada brakuje mleka? Tam rynek mleka już się zreformował to dzieje się w Polsce. Nawet jak surowca będzie mniej to będzie droższe i powstaną prawdziwe kołchozy co już się dzieje. 

jedynie co to do tych kołchozów sie doczepie , bo nieraz w takich gospodarstwach np . 200 krów jest lepiej zarządzać pracownikami a i sami pracownicy mogą mieć lepsze warunki pracy . 

kr9292    950
24 minuty temu, grzesiu napisał:

Meksyksnie przyjadą do nas doić czy będą same roboty? Rozdrobnione działki w piecu gminach się scalą do kupy a hektar będzie kosztował 10 tys? Czemu zachód Europy się nie reformuje tylko likwiduje? W stanach też mają zielony ład, emisję spalin i programy azotanowe? W jakim świecie ty żyjesz. 

Edytowano przez kr9292
  • Like 5
  • Thanks 1

RusiL    316

kolego kr9292 przecie on w świecie don edmunda żyje😂😂😂

Marcin441    352
49 minut temu, Agrojohn napisał:

Ciekawe czy to dla nich nie za daleko i będą chcieli odbierać, bo to okolo 170 km

Do 100 km biorą i naprawdę w tym obszarze mogą kupić 3x tyle mleka co kupują teraz 

greg1985    508
52 minuty temu, grzesiu napisał:

Powodzenia im zycze.

Powstaną piękne nowe obory co widać na Podlasiu 😂 . Będą nawóz kupować po 3 tyś a mleko po 1.6zł  sprzedawać.  Biznes życia. Myślisz że w dużych gospodarstwach nie ma problemów  jeszcze szybciej pójdą z torbami jak ci mali dowalą takie wymogi że wszystkiego się odechce  . 

Prezes z Grajewa mówi budujcie się i powiększanie stada bo w tym wasza przyszłość i przetrwanie . Wiadomo taki z nową oborą związany już na 10 lat min A jak jeszcze w mleczarni kredyt wzięty to już prezes myśli że mamy uwiazanego frajera 

• Like 1

vodz    341

Gdyby gdzieś było tańsze mleko to już by pewnie je ściągnęli

cieply90    18

ktoś pisał o jałówkach ohz osięciny ja z ciekawości zadzwoniłem wiosną tego roku to powiedziano mi że nie zależnie w którym miesiącu jest cielna 7700 zł netto 

szczerze u mnie są krowy na uwięzi ewentualnie od wiosny do jesieni sa wyganiane ale do rzeczy jeżeli ktoś kupuje takie hodowlane jałówki gdzie przez cały rok mają być na uwięzi to według mnie strzelił sobie w kolano po drugie żywienie tam jest pewnie na tip top nie wszyscy mają wóz paszowy

kolega kupił z sąsiedniej wioski 3 jałówki po 7 tysi za sztukę poszły na uwieź jedna w nocy tak skopała ściółkę do betonu że się rozkraczyła i już nie wstała pozostałe się ocieliły ale jak powiedział mi ojciec mojego kolegi dają tylko 15-20 litrów na dzień powiedział że już nie kupi z wielostanowiskowych obór kuzyna kolega kupił z jakieś pomocy hogana czy coś że 3 tysie zwracali za sztuke kupił 15 szt bo chciał szybko obore zapełnić uwięziówka to nawet rok nie wytrzymały na nogi

a za październik 6 tys litrów białko 3,75 tłuszcz 4,68 1.77 brutto włoszczowa

vodz    341
1 minutę temu, greg1985 napisał:

Myślisz że w dużych gospodarstwach nie ma problemów  jeszcze szybciej pójdą z torbami

Dwóch dużych. Jeden pewnie już ponad 350 krów, drugi niewiele mniej-wiszą po 100000zł za młoto browarniane w pobliskim browarze

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna.  Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez yacenty
      Jakie są ceny rzepaku w sezonie 2023? Jaka może być cena rzepaku po żniwach 2023? Jaka jest opłacalność produkcji rzepaku? Zapraszamy do dyksuji.
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj