Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, massey235 napisał:

Do tego jeszcze premia lojalnościowa 5 gr to już szczyt k**estwa .bo wszystko jest w h*j drogie u nich

Czekaj, niebawem będzie 10gr a później 15, 20 itd

21 godzin temu, Farmer6820 napisał:

Chcą nałapać dostawców a potem jebna z grubej rury takie moje zdanie 

Tak mówiono o mlekpolu jakieś 6 lat temu jak odchodziło kilku rolników z wioski do mlekpolu i jakoś mokry sen dostawców mlekovity się nie sprawdził przez te 6 lat.

@adam85235 toć miały być premie dalej, wszyscy w okolicy się zarzekali że premie dalej będą mieć bo mlekpolowi mlekovita nie ustąpi z ceną.

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano

@Farmer6820 ja nie daje do mlekpolu, niestetu sm Łapy, z niecierpiwością czekam co odwalili z cennikiem, trzeba zawijać manele i do mlekpolu iść.

Do ile bakterii i komurek w mlekpolu jest extra czy tam superextra?

Opublikowano
4 minuty temu, Rrolniik napisał:

@karol091193 w łapach jest extra do 100 bakterii i 400 komórek a superextra do 50 bakterii i 400 komórek.

A w lapach ile dostaniesz kasy za styczeń? U mnie w przedziale 10-25tys litrów i parametrach około 4,7tl i około 3,4 białko powinno wyjść jakieś 1,83-1,85brutto więc w czterech literach mam czy to mam 10 bakterii czy 85. Z resztą średnio mam okolo 230somatyke i 10 bakterii 

Opublikowano
40 minut temu, Farmer6820 napisał:

Czy ja wiem🤔jakas wasza średnia cena roczna by się przydala. A nie chwilowa. @DanielFarmer@DanielFarmer liczyłeś jak to u Ciebie wyszło?

Było porównanie w tym temacie i wychodziło +/- 8 groszy za tamten rok na korzyść mlekpolu. Mi wyszło jak dobrze pamiętam 1,61 średnioroczna cena. Najlepiej to porównywać swoje parametry do danego cennika bo tak niby dostawcy wielkościowo podobni a jednak inny przedział i podobnie z parametrami. A i jeden na VAT a drugi ma ryczałcie ma już 3 grosze więcej.  

Porównując moje parametry i ilość w mlekpolu mam 1,89 brutto a w mlekowicie wyszło by mi 1,62 brutto. Czyli to już 27  groszy roznicy. Dodając 5 lojalnościowki to 32 grosze.

Za luty mlekowita 5 groszy do góry więc roznica z lojalnościowka będzie 28 groszy, bo parametry mam deko lepsze i 1,9 brutto wyjdzie. 

Dwa miechy i 60 groszy roznicy. Więc kasa spora. Jak chcesz ceny porownywac to podstaw swoje parametry pod oba cenniki i wtedy ci wyjdzie cena inaczej nie ma sensu 

Opublikowano
radekz200 napisał:

Fynda zadatkuje 😂😂

a choć na zadatek starczy 😜

Wronski13 napisał:

Słyszeliście coś o podwyżkach w Sierpcu?

o obnizce stronę albo dwie wcześniej pisali 🤔 tak trudno ze dwie ostatnie sriny przeczytać ?

Opublikowano
1 godzinę temu, adam85235 napisał:

Mlekovita tł. 4.0, bi. 3.2, 60tys - 1.53zł brutto za styczeń, lipa się robi  

czemu tak mało? za tłuszcz tak płacą? bo ja  miałem 8,8 tys. tł. 4.6 (4.3 limit) 1.44 zł Mleks za styczeń

Opublikowano (edytowane)

Jaką folie do bel polecacie? Jakie firmy w jakich cenach ? Tylko chciałbym powiedzieć że zielona jest lepsza z tego powodu że na łące miałem bele jedne owinięte białą a drugie zieloną i na drugi dzień białe wszystkie dziurawe a zielone nic tak ptaki reagują na kolor

To nie jest temat o wyborze folii. Zapytaj tutaj:

Jako świeży użytkownik nie otrzymasz ostrzeżenia, ale pilnuj się następnym razem

To samo tyczy się reszty czytającej ten temat. Prosiliście o miejsce do luźnych rozmów o wszystkim i o niczym i taki Wam założyłem, więc proszę o nie wrzucanie tutaj newsów o odkrywaniu pryzmy, pogodzie za oknem, zamarznięciu TMRu, cenach pasz czy wyborze folii.

Posty nie na temat będą usuwane, a autorzy odpowiednio nagradzani

Edytowane przez danielhaker
Opublikowano
2 godziny temu, lusjan napisał:

Nie mylisz Włoszczowej z Bieruniem? 

Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba pisałeś ile było mniej na początku "pandemi". Jeśli pomyliłem to wybacz☺ 

Mlekovita ma premię lojalnościową, a sporo innych zakładów udziały. Ideałów nie ma niestety. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

A w lapach ile dostaniesz kasy za styczeń? U mnie w przedziale 10-25tys litrów i parametrach około 4,7tl i około 3,4 białko powinno wyjść jakieś 1,83-1,85brutto więc w czterech literach mam czy to mam 10 bakterii czy 85. Z resztą średnio mam okolo 230somatyke i 10 bakterii 

Tego najstarsi górale nie wiedzą, za superextra jest 6gr więcej niż za extra. ja mam też 10 bakterii a komórki 150 więc lotto. w Łapach to wybrańcy mają cenę podobną jak w mlekpolu a dla reszty co się zostanie to dostanie haha. w mlekpolu wsyscy mają tłuszcz wysoki, łapy chyba mnie dym.. bo mam 4.0, a białko 3,6

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano
6 minut temu, Rrolniik napisał:

Tego najstarsi górale nie wiedzą, za superextra jest 6gr więcej niż za extra. ja mam też 10 bakterii a komórki 150 więc lotto. w Łapach to wybrańcy mają cenę podobną jak w mlekpolu a dla reszty co się zostanie to dostanie haha. w mlekpolu wsyscy mają tłuszcz wysoki, łapy chyba mnie dym.. bo mam 4.0, a białko 3,6

Ja mam białko 3.5 tłuszcz 3.8 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@kr9292

równie dobrze można powiedzieć że w mlekovicie to z komputera haha, jak ktoś miał kredyt to się nie zabrał i musi siedzieć :(

Jak bym miał brane ze słoika to bym nie chciał do mlekpolu tylko do mlekovity :D

Edytowane przez Rrolniik
Opublikowano

Jeszcze może powiesz że w mlekpolu nie da się prób załatwić? Proszę cię.... Skoro nawet ja zwykły rolnik wiem jak to robią kierowcy z z mlekpolu to pomysl jaka to musi być skala

Opublikowano

@chuck00 o tym słyszałem, ale u sąsiada jakoś nigdy nie widziałem, tak samo u innego znajomego co ma 160 dojnych byłem kilka razy przy doju ale wirówki nie widziałem :( hala udojowa u niego jak nowa nie tak jak u dwóch znajomych dostawców mlekovity że łajnem obrosła :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v