Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, sylwekbarca2 napisał:

To jak tocjest z tymi ogrodzeniami bo juz nikt nie wie, jak sprzedaje się cały czas w tej samej strefie to trzeba czy nie trzeba te ploty i inne uje.

19 kwietnia weszły nowe wytyczne tym razem unijne dot ASF-u i tam prawdopodobnie jest tak namotane że mało kto będzie wstanie spełnić, znajomy miesiąc temu miał kontrolę z dobrostanu i miłe panie stwierdziły że bez ogrodzenia nie ma szans na przejście pozytywne weryfikacji[biała strefa], prawdopodobnie jesienią ruszą od nowa kontrole według nowych wytycznych i u nas jakieś 95% hodowli zakończy działalność

Opublikowano
9 minut temu, ws71 napisał:

19 kwietnia weszły nowe wytyczne tym razem unijne dot ASF-u i tam prawdopodobnie jest tak namotane że mało kto będzie wstanie spełnić, znajomy miesiąc temu miał kontrolę z dobrostanu i miłe panie stwierdziły że bez ogrodzenia nie ma szans na przejście pozytywne weryfikacji[biała strefa], prawdopodobnie jesienią ruszą od nowa kontrole według nowych wytycznych i u nas jakieś 95% hodowli zakończy działalność

Te co były wystarczą na wytępienie rolników 

Myślicie ze czemu na wschodzie prawie brak hodowli świń. 

Przy takim ministrze to.... 

Opublikowano (edytowane)

Jak trzeba bedzie ogrodzenie to u mnie z 200 gospodarstw w gminie w tym okolo 5 co trzymaja powyżej 100 sztuk, w tym 3 potentatów, zostanie tylko tych trzech moze czterech. 

Edytowane przez Dontcry
Opublikowano

Ludzie, jak można gospodarzyć, na nie ogrodzonym gospodarstwie. Mieszkam koło Łodzi i od 20 lat mamy za slodołą płot betonowy na 4 przęsła .Skończyło się włażenie,  zwiedzanie, kradzieże, zniszczenia ,ucieczki zwierząt w pola.

• Like 2
Opublikowano

u mie WWL nie widziałem gospodarstwa nie ogrodzonego w powiecie , nawet do tej pory było tak żę jak ktoś buduje dom to najpierw robi ogrodzenie ostatnio od kilku lat się zmienia i coraz wiecej nowych budowli bez płota .

Opublikowano
1 godzinę temu, rollo29 napisał:

Ludzie, jak można gospodarzyć, na nie ogrodzonym gospodarstwie. Mieszkam koło Łodzi i od 20 lat mamy za slodołą płot betonowy na 4 przęsła .Skończyło się włażenie,  zwiedzanie, kradzieże, zniszczenia ,ucieczki zwierząt w pola.

W okolicy nikt nie ogrodzony, ale żeby były zniszczenia,kradzieże praktycznie temat nieznany, jeszcze ciekawi mnie temat ucieczek zwierzat w pola, przy bydle się zdarza ale przy trzodzie?😀

Opublikowano

Do 2004 kradli w okolicy  praktyczne wszystko bydło, warchlaki, paliwo, złom,pszenicę w workach. Ws71 ganiałeś kiedyś napalonego 300 kilowego  knura po polu?

Opublikowano
2 godziny temu, rollo29 napisał:

To Ty mieszkasz na dzikim zachodzie ze takie rzeczy sie dzieją. 

• Like 2
Opublikowano

@rollo29 knura tak jeszcze trochę większego tylko on poszedł razem z bramą, skoczył do stawu 10 ar ,przepłynął i grzecznie wrócił do domu[ nigdy bym nie uwierzył że może mieć taką siłe w ryju], cena na jutro 5,55 E ciekawe czy dorzuci coś ponadto

Opublikowano (edytowane)

Ładna cena. Niemal jak 8 lat temu... 

A nie. 18lat...

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano (edytowane)

Po kontroli plan biologiczny jak nie ma żadnej strefy póki co nie wymagany.

Były trzy osoby. Jedno zastrzeżenie koncentrat na paletę bo takie przepisy, i coś tam jeszcze przykryć zboże ...kosz zasypowy przy śrutowniku.

Ale mogli by się przyczepić jeszcze do innego zboża, bo jak zabezpieczę pryzmy na strychu czy w stodole...

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.09.2021 o 18:44, damianos95 napisał:

Mi mowil ze jak przyjedzie na kontrol wszystko wyjasni i jak cos to bedzoe czas na zrobienie brakow ogrodzenia czy innych 

Ale podobno ma wejsc cos ze od listopada nie mozna trzymac zboza w halach stodolach jedynie silosy wewnetrzne albo zewnetrzne 

To wszystko to tylko prowokacja .

Skiba chce sprowadzać 20 tyś świń żywych na dobę w wadze 130/140kg .To niech ktoś mi powie na co komu rodzinne gospodarstwa z hodowlą świń .

Jedynie nasi szanowni weterynarze chcą utrzymać pracę .

Mam wszystko nowe ogrodzenie ba nawet trzy ogrodzenia.Pola ogrodzone silosy nówki szafki i pierdoły.Co chwila mi dzwonią o kontrolę .W zeszłym roku miałem kilka razy kontrolę .

Ceny jak się kształtują .

Sprzedałem w zeszłym tygodniu 60 sztuk puławiaka cena poniżej 5 zł waga żywa  netto.

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano
24 minuty temu, RafaKdziela napisał:

Skiba chce sprowadzać 20 tyś świń żywych na dobę w wadze 130/140kg .To niech ktoś mi powie na co komu rodzinne gospodarstwa z hodowlą świń .

Mam wszystko nowe ogrodzenie ba nawet trzy ogrodzenia.Pola ogrodzone silosy nówki szafki i pierdoły.Co chwila mi dzwonią o kontrolę .W zeszłym roku miałem kilka razy kontrolę .

Sprzedałem w zeszłym tygodniu 60 sztuk puławiaka cena poniżej 5 zł netto.

Ktoś te wszystkie głupie pomysły wymyśla a wiadomo że wszystkiego nie idzie spełnić. A o opłacalności to już nawet z urzędników/polityków nikt nic nie wspomina

Opublikowano
1 godzinę temu, RafaKdziela napisał:

Sprzedałem w zeszłym tygodniu 60 sztuk puławiaka cena poniżej 5 zł waga żywa  netto.

I Ty myślisz, że jak polskie hodowle znikną, to Niemcy nadal Skibie będą za pół darmo świnie sprzedawać?

Opublikowano
15 minut temu, JanKrzysztof napisał:

I Ty myślisz, że jak polskie hodowle znikną, to Niemcy nadal Skibie będą za pół darmo świnie sprzedawać?

Nie wiem i powiem szczerze ,że mnie to nie grzeje i nie ziębi .Nie jem mięsa tak więc mogą ceny windować .

Opublikowano
11 godzin temu, soltys48 napisał:

We wtorek brał u nas i 5.4 za E

Też we wtorek po raz pierwszy w historii dostałem powyżej ceny niemieckiej całe 5,7 E,sąsiad 5,75

Opublikowano
13 godzin temu, RafaKdziela napisał:

Ja mam pytanie, gdzie Skiba ubije te 20tys swin na dobę? Bo na pewno nie u siebie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v