Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza i nie tylko 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Śnieg pruszy +1.Zalamka jakaś z tą pogoda. Znam te paprykowe tematy i ja. Ale już kilka lat jak rzuciłem ten biznes i przeszedłem na masówkę warzywna. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Mała szansa że w przyszłym tygodniu temperatura na 15 st wskoczy, a od 23 kwietnia już przymrozki na horyzoncie.

Opublikowano

4 na plusie, padało całą noc, nakapało 10 litrów. gleba powinna być juz przemoczona na tyle, żeby zboże sąsiada zaczęło kiełkować. Moje jeszcze nie powinno, najpierw trzeba by je umieścić w glebie. ;)

tak więc dobowy opad (dzień + noc) to coś pod 20 litrów, a to już pokaźny opad

Opublikowano

To nie wyniosłeś worków na zewnątrz? Błąd.

Firma Bejo Zaden sprzedaje wstępnie podkiełkowane nasiona pietruszki,  mogłeś i ty spróbować😁

Opublikowano
14 minut temu, marcin19071980 napisał:

Śnieg pruszy +1.Zalamka jakaś z tą pogoda. Znam te paprykowe tematy i ja. Ale już kilka lat jak rzuciłem ten biznes i przeszedłem na masówkę warzywna. 

W tym sezonie ogólnie jako papryki zmniejszam na polu bo to niema sensu.w zeszłym roku popłynąłem a koszty poniesione.już wolę cukinię

Opublikowano
9 godzin temu, robert55555 napisał:

Michał ponawiam zapytanie to co kiedyś pisałem na priv. Jak coś to jutro doprecyzuje jak nie pamiętasz. 

priv czy sms?

2 minuty temu, Agrest napisał:

To nie wyniosłeś worków na zewnątrz? Błąd.

teraz mi to mówisz? Myślałem, że w suchym mają stać. A tak serio jak się pojawiło na rynku zaprawianie na mokro ile lamentu chłopy podnosili, że przecież to pokiełkuje i tyle z tego zaprawiania, zboża tylko pomarnują :D Teraz u kuzyna jak czyszczą na petkusach to co drugi zaprawę w płynie przywozi :D

Opublikowano
2 minuty temu, stempos1980 napisał:

W tym sezonie ogólnie jako papryki zmniejszam na polu bo to niema sensu.w zeszłym roku popłynąłem a koszty poniesione.już wolę cukinię

No właśnie przez to samo i ja zrezygnowałem. Teraz sama Kapusta różnych gatunków i ziemniaki. 

Opublikowano
2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

No właśnie przez to samo i ja zrezygnowałem. Teraz sama Kapusta różnych gatunków i ziemniaki. 

Z 30 tys sztuk zebrałem coś koło 7 szkzyń papryki.

U mnie czerwiec i lipiec 400 l wody na metr a tereny gliniaste i mokre mimo tego że jest jakieś odwodnienie.2 tunele papryki i fasola też w tunelu się poddała przez wodę chociaż coś z niej się urwało straków

Opublikowano

No niestety ale mijacy sezon do udanych w warzywach nie należał. Najgorsze z tego wszystkiego jest to że zajedziesz z tym na giełde a tam debile opuszczają jeden przez drugiego i kompletnie nie liczą ile nakładu ponieśli. Tunele sprzedalem żeby mnie nie kusiło zostawiłem dwa na rozsade. 

Opublikowano
10 godzin temu, Agrest napisał:

Długa sucha gałąź jabłoniowa. Pociął do końca i zdechł. 

Nie ma. 

pamiętam że śwagra rębak raz tylko chciał traktor zadusić, i o tyle ciekawe że nie grubą gałęzią, tylko gałęziami z tui, dostał na raz tyle masy zielonej że c355 zaczęła z obrotów schodzić momentalnie

10 godzin temu, farmtrac8244 napisał:

Sam już nie wiem , plan jest pompę do pompiarza zawieźć

Najbardziej irytuje to ,że ciągnik jest cały czas go trzyma nie , słaby po prostu . nawet z agregatem pod górę na asfalcie miał problem wyjechać na 4 biegu no to coś tu jest nie tak. Nie wspomnę ,że w polu go brakuje.

teraz takie pompiarze są, nie dawno była pompa od c360 ducha wyzionęła, traktor do majstra, majster zawiózł do pompiarza naszą pompę i jeszcze jedną, obie zrobił, wsadzone do ciagników, i trzeba 2 minuty kręcić żeby zapalił, i jeden i drugi, jak odpali to ładnie chodzi

skończyło się na tym że przywiózł dwie inne pompy, i nie wiem jak ten drugi ciągnik, ale nasz dopiero na tej innej pompie zaczął chodzic jak trzeba

9 godzin temu, gregor1284 napisał:

@bratrolnika co z tym Tomkiem? 

nic nie wiem

miejmy nadzieję że w tym wypadku brak informacji to dobra informacja

• Like 1
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

3⁰ pryska deszczyk 13mm w tym tygodniu już wody mam🙂

no u nas też się poprawiło od wtorku nie całe 20mm, chociaż na lepszysz ziemiach nie narzekałem na brak wody ale na piaskach już było słabo kotłowało sie nawet przy rozsiewie nawozu jak granula uderzała w ziemię

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v