Skocz do zawartości

McCormick XTX 215- Błąd ''SPN 2166 FMI 31''

szogun666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Panowie prośba o rozszyfrowanie błędu w ciągniku McCormick XTX 215, r. prod 2007, skrzynia biegów - 4 biegi zmieniane dźwignią plus 8 półbiegów zmienianych pod obciążeniem.

Błąd jaki mi wyświetla

SPN 2166 FMI 31

Dodam że ciągnik podczas ruszania podczas puszczania sprzęgła bardzo szarpie. Ruszając na pusto samym ciągnikiem np. z 3- go biegu w większości przypadków jest takie szarpnięcie że ciągnik gaśnie.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam 

W podręczniku operatora jest opisany proces kalibracji skrzyni biegów. Jest opisane krok po kroku co należy zrobić z tym że w książce jest to opisane tak że kalibrację przeprowadza się na luzie- przynajmniej ja to tak odczytuje

Kalibracja.jpg

Edytowane przez szogun666

@Rowan

Wiem że jesteś specjalistą od korników co byś mógł powiedzieć o tym statku? https://m.olx.pl/oferta/mccormick-mtx-110-kompletny-super-sprawny-klima-zaczepy-118km-CID757-IDHOFiJ.html?reason= 

Oglądałem go misa olejowa była ściągana jakiś tam przeciek między skrzynia a silnikiem oraz z prawej na bloku silnika farba popękaną, powstał efekt pajęczyny, jest się czego obawiać? Mógł być przegrzany i z jakimi kosztami można się liczyć? Silnik Perkins

Błąd od sworzni siły uciągu będzie przeszkadzał do kalibracji? przerwał się przewód przy czujniku i miałem błąd. wymieniłem przewód na nowy i błędu nie było ale ostatnio robiłem luzy na ramionach i musiałem gdzieś coś ruszyć bo znów mam błąd. z tego co pamiętam 2509

Przepraszam ale pomyliłem bo jest 2409 i dodatkowo teraz pojawił się 2164. dziś przewoziłem pług i tego 2164 nie było

Dzisiaj miałem chwilę i próbowałem ustalić który z czujników siły uciągu daje błąd.  niestety nie skutecznie oba czujniki maja taką samą rezystancję. Mam pytanie do kolegi Rowana czy dobrze kojarzę że 2409 to błąd czujników siły uciągu i czy kolega zna jakiś sposób na sprawdzenie który czujnik daje błąd?

Błąd 2164 o którym pisałem zniknął gdy usiadłem na siedzeniu, ostatnio sprawdzałem stojąc na schodku i wtedy miałem 2 błędy

Z góry dziękuję za pomoc