Emetyt

Agresywne lochy

Polecane posty

Emetyt    0

witam, mam pytanie , czy ktoś spotkał się z takim problemem, chodzi o 3 lochy w stadzie, nie ma problemu z zapłodnieniem ich , chętnie chodzą do knura, ale potem jest problem z ciążą, a po oprosieniu się sa agresywne do prosaków , nie chca ich karmić, mieliscie podobne problemy?

co robic?

karat7    32

Problem zwykle  dotyczy pierwiastek. Najczęściej  występuje  do chwili pełnego wyproszenia i odczyszczenia się maciory. Później maciora gdy nie ma już skurczy powoli wraca do normalności, ale dopóki się to nie stanie trzeba zabierać prosięta i dosadzać w każdym momencie kiedy to możliwe. Jeżeli maciora po wyproszeniu  wróci do normalności  jest duża nadzieja, że pozostawiona do dalszej hodowli  przy następnym wyproszeniu będzie już dobrze. Z moich wieloletnich obserwacji wynika , że ok 95 % macior , które gryzły prosięta przy pierwszym porodzie , przy następnych to nie występowało.Zdarza się jednak , że przy drugim wyproszeniu jest tak samo i w tedy  maciorę należy przeznaczyć po odchowie , o ile coś odchowa do kasacji. Dużo zależy też od tego jak mocno jest agresywna maciora, miałem takie które potrafiły podczas nocnego porodu położyć cały miot, wtedy  takie sztuki od razu są usuwane ze stada. Nigdy nie miałem problemu ze swoimi loszkami tylko z zakupu. Po takich maciorach nie zostawia się potomstwa na loszki bo problem może powrócić. Są dwa rodzaje loszek, takie które nie akceptują prosiąt i chcą je zabić i takie które się ich boją.Maciora , która nie akceptuje przypuszcza atak przy każdej sytuacji kiedy tylko  zobaczy prosię i chce je dorwać bez względu gdzie się znajduje , a maciora która się ich boi najczęściej atakuje po podejściu pod pysk. Miałem niedawno sztukę , która jak zobaczyła prosięta to stała wystraszona w narożniku porodówki i chciała z niej wyskakiwać. Z takimi loszkami jest dużo łatwiej jak się ma  dobre kojce porodowe, bo jak maciora się oprosi w zwykłym kojcu to współczuję prosiętom i gospodarzowi.

Edytowano przez karat7

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez zozozo
      Cześć, wie ktoś może jak zmienić w IRZplus adres siedziby stada? Zmieniła się jakiś czas temu numeracja i wynikły z tego problemy. Jeśli napisałem w złym dziale to proszę o przeniesienie.
    • Przez Bociek51
      Witam planuje wprowadzić stado w cykl 3 tygodniowy mam 35 loch ile potrzebuje porodówek a ile pojedynek ? I czy warto w stadzie tej wielkości prowadzić cykl 3 tygodniowy ?
    • Przez arkadiuszursus4514
      witam proszę kogoś o doradzenie w problemie.mam takie pytanie czy ktoś spotkał się z takim problemem pytałem w gminie czy moge wybudować budynek gospodarczy na mojej działce chcąc w niej hodować bydło około 8sztuk bydła powiedzieli że nie ma żadnego problemu i jest to na wsi wszystcy mają w koło budynki gospodarcze od dziada pradziada okazało się że sąsiad mnie opisał i zaczął się problem miałem kontrole z gminy wyśmiali się z niego ze starostwa tez wyśmiali się z niego poszedł dalej opisał mnie do PINB.okazało się że w budynku gospodarczym nie moge mieć bydła rogatego tylko grabki i ewentualnie płody rolne kosztowało mnie wybudowanie tego około 50tyś po sprawdzeniu dokumentów okazało się że mam działkę budowlaną i nie moge tego przekształcić budynku gospodarczego na stajnię.nadzór budowlany kazał mi wyprowadzić to pod karą grzywny ale jestem w trakcie przekształcenia działki na siedliskową co pozwoliło by mi przekształcić to na stajnie za dwa tygodniu mam znów kontrolę powiedziałem że nie wyprowadze tego.Nie chcę mi sie w takim kraju żyć żeby na wsi nie można było hodować w moim przypadku nawed nie z chęcią zysku.w gminie powiedzieli że przekształcenie może trwać jeszcze 2lata co mam zrobić.poddać się czy iść w zaparte.

Proszę o pomoc !!!
    • Przez Pika1991
      Witam,
      czy ktoś z Was otrzymał już decyzję dot. wsparcia dla producentów trzody chlewnej?
      Mieli wydać decyzję 45 dni od zakończenia przyjmowania wniosków. Termin minął więc w zeszły piątek tj. 24 marca a tu cisza. Żadnej decyzji na epue ani listownie.
      Dajcie znać jak to u Was wygląda.
      Pozdrawiam serdecznie 
    • Przez Dontcry
      Witam, po odsadzeniu prosiat po okolo 2 tygodniach pare sztuk od jednej maciory zaczely robic sie czarne, dostaly dlugiego i grubego owlosienia. Pierwszy raz z tym sie spotkalem. Pasze pobierają normalnie, apetyt dopisuje ale nie rosna. Wie ktos co to moze byc? 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj