Dominator88

Łubin - agrotechnika

Polecane posty

KlimekPL    861

Wykoszone 3ha łubinu Regent. Chyba tragedii nie ma. Od razu zacząłem czyścić, za kilka dni znajdzie się w workach to będę znał wydajność co do kilograma. Na dwóch ostatnich zdjęciach odpad jaki udaje się usunąć, bardzo dużo nasion chwastów 

IMG_20240803_190828.jpg

IMG_20240803_191501.jpg

Screenshot_2024-08-04-01-59-46-875_com.miui.gallery.jpg

Screenshot_2024-08-04-01-59-50-558_com.miui.gallery.jpg

Czyli dopłaty na pół i cena w dół. Sam nigdy nie siałem łubinu a w tym roku 6 ha. I co najgorsze, że olx pełny. Na poplony nic nie udało mi się sprzedać. Przy cenie 1.6 za oczyszczony. Plon 2,3 tony z ha. Soi też jest zasiane drugie tyle 

IMG_3408.jpeg

• Sad 1

zbyszek8201    190

Sam też wystawiłem z ciekawości na olx po 1.50 zł myśląc właśnie o poplonach. Nikt nie zadzwonił, zaledwie  ponad 20 wyświetleń. Jednak u Mnie mało kto sieje poplony to raz, a nawet jeżeli to bardziej jakieś gorczycę itp. Na wiosnę większa szansa sprzedać, jeżeli zboża będą tanie , to wielu na słabych ziemiach nie będzie ich siać.

KlimekPL    861

Teraz to nie sprzedasz. Zainteresowanie łubinem zaczyna sie od marca 

krilan06    2555

Ja nigdzie nie ogłaszałem a ludzie przychodzą, u mnie naprawdę mało kto uprawia łubin/groch

KlimekPL    861
3 godziny temu, Celownik07 napisał:

No panie,  8t z ha jak nic.

Cytując ytbetów. ;)

Ciężko stwierdzić ile tu jest. Na całą przyczepę wchodzi około 8 ton pszenicy. No ale nie będę się bawił w zgadywanki tylko jak już zworkuje to będę wiedział 😁

Celownik07    788

Nie puszczacie tanio. W lutym marcu zaczyna się ruch. W tym roku towaru mi zabrakło. Dzwonili długo po zdjęciu ogłoszenia z olx itp. (zapisywali sobie numer i czekali do ostatniej chwili). 

malaczarna    1957
4 godziny temu, krilan06 napisał:

Ja nigdzie nie ogłaszałem a ludzie przychodzą, u mnie naprawdę mało kto uprawia łubin/groch

Sąsiad 14 ha grochu. Skosił 6 ziarno wielkości pieprzu

Ciekawe czy z 400 zł będzie dopłaty do straczkow

Buszmen11    513
Napisano (edytowany)
13 godzin temu, KlimekPL napisał:

Wykoszone 3ha łubinu Regent. Chyba tragedii nie ma. Od razu zacząłem czyścić, za kilka dni znajdzie się w workach to będę znał wydajność co do kilograma. Na dwóch ostatnich zdjęciach odpad jaki udaje się usunąć, bardzo dużo nasion chwastów 

IMG_20240803_190828.jpg

IMG_20240803_191501.jpg

Screenshot_2024-08-04-01-59-46-875_com.miui.gallery.jpg

Screenshot_2024-08-04-01-59-50-558_com.miui.gallery.jpg

Trochę zbyt otwarte miałeś górne sito bo sporo łuszczyny masz w ziarnie. Czym czyscisz? Wialnia? Miałem ofertę na czyszczalnie mobilną 200 zł za tonę. Czystość wychodzi na poziomie ziarna z nasiennej

Miałem kiedyś też taką przyczepkę. Dobry  sprzęt👍

Edytowano przez Buszmen11

KlimekPL    861

Może i trochę jest łusek w ziarnie ale przynajmniej na polu praktycznie nie znalazłem żadnych obitych strąków i ziarna na ziemi. A to co zostało to wialnia już sobie poradziła. Czyszcze na starej polskiej wialni z sitami

Mareg    67
Dnia 3.08.2024 o 07:45, jacor73 napisał:

Nie masz jakiegoś zdjęcia łanu, jestem ciekaw jak wygląda łubin, który sypie ponad 3 tony. Jaka klasa ziemi i jakie nawożenie, jaka odmiana?

W okolicy, to ładne łubiny były, ale 35-40 lat temu, teraz jedna wielka nędza i o płonie powyżej 2 ton można tylko pomarzyć.

Nawozenie 200 kg poli 6, klasa ziemi 3 3b, pryskane 2 razy od robaka plus titanit, raz na antarktoze, wysiew 200 kg i w sumie tyle,

tak to wygladalo, nie przywiazywalem bardzo uwagi do niego wiec i zdjec za bardzo nie mam

20240615_105228.jpg

20240707_192943.jpg

krilan06    2555
Napisano (edytowany)

Ale to był słodki? Jak uprawiałem słodki to zawsze lepiej sypał niż gorzki

49 minut temu, Mareg napisał:

Nawozenie 200 kg poli 6, klasa ziemi 3 3b, pryskane 2 razy od robaka plus titanit, raz na antarktoze, wysiew 200 kg i w sumie tyle,

tak to wygladalo, nie przywiazywalem bardzo uwagi do niego wiec i zdjec za bardzo nie mam

20240615_105228.jpg

20240707_192943.jpg

Edytowano przez krilan06

Mareg    67

Tak to byl slodki odmiana Roland  odchwaszczalem metrybuzyna z pendimentalina, ale przytulie przepuscilo, odwialem ja na wialni

bezbarwny    1313
Napisano (edytowany)

Powiedzcie, przy jakiej wilgotności, pokosiliście swoje łubiny? 
Moje, siane od 8 kwietnia, 9 dni po desykacji , mają najniżej 16,7%. Jakieś 70 procent łodyg jeszcze zielona aż po strąki. Badacie w ogóle wilgotność, czy nie ma ona dla Was znaczenia? 

Edytowano przez bezbarwny

You Shook Me All Night Long

M&M

Mareg    67

13.3% ale aby straki suche a rosliny zywe, przez wytrzasacze ciezko szło 

• Thanks 1

Janeczko    89
19 godzin temu, KlimekPL napisał:

Może i trochę jest łusek w ziarnie ale przynajmniej na polu praktycznie nie znalazłem żadnych obitych strąków i ziarna na ziemi. A to co zostało to wialnia już sobie poradziła. Czyszcze na starej polskiej wialni z sitami

A jakie masz masz sita po kolei?

U mnie od diabła lebiody wyszło i niestety przez to złapała całość wilgoci moja wina trzeba było od razu przewiac.

Niestety sporo zgubił mi kombajnista nie mogłem go przypilnować i efekt jaki jest taki jest. Ja siałem 180kg i był za  rzadki w następnym roku sieje 220 zobaczymy 

KlimekPL    861

Jakie sita? Nie mam pojęcia. :D Dwa takie aby tylko ziarko łubinu się mieściło a odrzucało strąki a trzecie drobne przez które przechodzą tylko drobne nasiona chwastów. Wychodzi czysty w 95% bo jednak czasem sie trafi jakieś małe ziarenko chwastu ale trzeba się dobrze naszukać żeby jakieś znaleźć. Połówek nie mam prawie w ogóle więc nawet nie zawracam sobie głowy ich odbieraniem a wiele z nich wiatr wywiewał. Jestem bardzo zadowolony z efektu po tej starej wialni.

Kan_Alia    0
Napisano (edytowany)

W przyszłym roku chce siać łubin na polu gdzie pojawiło się sporo skrzypu. Czy doglebowka przytrzyma go skutecznie? Jakie środki zastosować?

Edytowano przez Kan_Alia

Celownik07    788

Nie przytrzyma. Ja będę w tym roku stosował kredę, nie pomoże to w przyszłym po żniwach leci glifo+mcpa ( ponoć skuteczne)

superfarmer02    3971

Ja w tym roku planuje glifo pod łubin. I właśnie pytanie ile dać. Pole dosyć czyste ale gdzieniegdzie od miedzy trafia się jakiś pojedynczy perz a tak to trochę samosiewów i chwasty typu jarmucha

KlimekPL    861
4 godziny temu, Celownik07 napisał:

Nie przytrzyma. Ja będę w tym roku stosował kredę, nie pomoże to w przyszłym po żniwach leci glifo+mcpa ( ponoć skuteczne)

Jeśli chodzi ci tylko o skrzyp to glifosat możesz sobie  darować, daj samo mcpa

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Przemek B
      Czy ktos z was produkuje tyto bo ja tak
      czy w tym roku duzo wam tytoniu zjadly robaki np drutowce?
    • Przez AGRObombula
      witam was Drodzy koledzy mam parę pytań odnośnie soji. Czy uprawa w Polsce możliwa a może ktoś już uprawiał jeśli tak to jakią odmianę. jak plonuje jakie zabiegi stosujemy czy jest opłacalna jednym słowem piszcie co wiecie na temat ale wolałbym aby się wypowiedzieli Ci co się na sprawie znają
    • Przez szark93
      Witam. Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego o tej roślinie. Na jakich klasach ziemi najlepiej sie rodzi ? Jaki nawozy i w jakiej ilości stosować ? Czym pryskać ? Ile kg wysiać na 1 ha ? I czy jest dobra na paszę dla bydła ? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi .
    • Przez marian7k
      Jakich używacie herbicydów w uprawie prosa? Do tej pory praktycy głownie używali Azoprim. Czy ktoś próbował zastosować Dual? Będę wdzięczny za wypowiedzi.
    • Przez PiterParker
      Hej. Chcę ogarnąć około 5h 6 letniego ugoru na którym częściowo jest chyba wrotycz, częściowo kawałek łąki a częściowo wszystko inne😉 rolnik że mnie jak z koziej du... trąba ale "cos nie coś potrafię" więc postanowiłem się za to wziąć. Do dyspozycji mam ciagnik, talerzówkę, pług, agregat uprawowy, siewnik, brony i niezliczone zapasy sily oraz energi 🙂. W przyszłym roku chce tam zasiać grykę. Czy ktoś podpowie mi jak to najlepiej, najszybciej i najprościej ogarnąć tak żeby nie wyjarać nie potrzebnie paliwa a żeby pole zaczęło wyglądać i nadawało się do siewu? I kiedy za takie rzeczy najlepiej sie zabierać?Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Ziemia to klasa troszkę 4 więcej 5 i trochę 6. 
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj