Dominator88

Łubin - agrotechnika

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Mareg    67

Stara wialnia i fest obroty daja rade 😁

mariusz2345    8
Dnia 14.07.2024 o 10:09, KOSTEK12 napisał:

czym to później doczyściłeś?

starą najzwyklejszą wialnią 3 razy co drugi dzień, oczywiście  wszystko cienko na klepisku leżało

KlimekPL    861
Napisano (edytowany)

Mój łubin siany pod koniec kwietnia 10 dni temu jeszcze był zieloniutki i gesty od liści a dziś już niemal gotowy do zbioru.

W związku z tym mam prośbę, czy zerkniecie na zdjęcia w linku poniżej i ocenicie czy w ogóle warto wjeżdżać? Jest tam ponad 20 fotek, żeby jako tako zobrazować jak to wygląda na całym 4ha polu, tutaj by się nie zmieściły.

Jeśli się kwalifikuje do omłotu to jutro będę chciał to opryskać glifosatem aby czysto zebrać. Z waszego doświadczenia ten łubin coś sypnie? 500zl za hektar kombajnowania + stracone paliwo i czas na wożenie, czyszczenie i workowanie to koszta jakie trzeba uwzględnić więc pytanie czy warto ryzykować zbiór bo bawić się żeby wyjść na zero to nie bardzo mam ochotę. A pytam dlatego że te 10 dni temu to łubin był bardzo gęsty a teraz wygląda tak licho ale może to jest normalne 😁

https://imgur.com/a/ubin-G4aWQdk

IMG_20240715_202743.jpg

Edytowano przez KlimekPL

zbyszek8201    190

Moim zdaniem warto go zebrać. Średnio możesz policzyć nasiona po 1.80-2 zł za kg. Więc 250-300 kg z ha zwraca ci koszt kombajnu.

KlimekPL    861

No to zaryzykuję. A podpowiedzcie co dodać do glifosatu żeby wysuszył wszystko w miarę szybko? Dawka 3l zwykłego randapu 360 będzie git?

Celownik07    799
Napisano (edytowany)

juz nie rob kosztów (wiem wiem - i kto to mówi XD ) daj 3l agrosaru i to tylko w tych miejscach gdzie najwieksze zachwaszczenie bo po zdjeciach widze ze nie wszedzie jest źle.

Pytanie do tych co maja kombajn i sami sobie zbieraja łubin. Doradzi ktoś jak go "ustawić" w miare dobrze pod ten zbiór żeby jak najmniej zostawalo ziarna na polu? Bedzie mi kosil znajomy co w zeszłym roku classem (chyba) mercator 30 i troche ziarna zostawalo na polu - nie wiem czy sie wymłucił przed bębnem czy już wyrzucił go kombajn. znalazlem coś takiego (foto) ale z tego co pamietam w tym kombajnie minimalne obroty bebna to cos kolo 900(?). Z góry dzięki.

obraz.png

Edytowano przez Celownik07
  • Like 1

superfarmer02    3998

Pany pytanie czy ten łubin nie osypie się zanim ten drugi dojrzeje? 

17211136618755667859073692185841.jpg

17211137529428286667941383065804.jpg

24 minuty temu, Celownik07 napisał:

juz nie rob kosztów (wiem wiem - i kto to mówi XD ) daj 3l agrosaru i to tylko w tych miejscach gdzie najwieksze zachwaszczenie bo po zdjeciach widze ze nie wszedzie jest źle.

Pytanie do tych co maja kombajn i sami sobie zbieraja łubin. Doradzi ktoś jak go "ustawić" w miare dobrze pod ten zbiór żeby jak najmniej zostawalo ziarna na polu? Bedzie mi kosil znajomy co w zeszłym roku classem (chyba) mercator 30 i troche ziarna zostawalo na polu - nie wiem czy sie wymłucił przed bębnem czy już wyrzucił go kombajn. znalazlem coś takiego (foto) ale z tego co pamietam w tym kombajnie minimalne obroty bebna to cos kolo 900(?). Z góry dzięki.

obraz.png

Kosiłem na obrotach 900 i jedyne straty były spowodowane strąkami otwierającymi po dotknięciu kosy 

Celownik07    799
8 minut temu, superfarmer02 napisał:

spowodowane strąkami otwierającymi po dotknięciu kosy 

też tak myslę że to tam są straty, w tym roku sie temu przyjrzę dokładniej. Myślałem że jeszcze jakoś specjalnie ustawia się sita czy co tam jest w środku.

superfarmer02    3998
8 minut temu, Celownik07 napisał:

też tak myslę że to tam są straty, w tym roku sie temu przyjrzę dokładniej. Myślałem że jeszcze jakoś specjalnie ustawia się sita czy co tam jest w środku.

Ja jak pierwszy raz kosiłem to z ustawieniach tak jak do zboża tyle że wiatr na max. Na górnym sicie było ok ale na dolnym 8mm trochę nasion zostawało. Kolejny raz zmieniłem dolne na 10mm i było ok 

• Thanks 1

Celownik07    799

no wlasnie znajomy kosi tylko zboża, łubin tylko u mnie i u siebie z 0,5ha wiec tez moze nie wiedziec.

GABBER85    1664

jeden teraz kosił Astronauta groch, to mówi że sito dolne "grube i dużo wiatru ", obroty 600 (?) i rzeczywiście  czysty i  nie ma połówek

A łubin jak kosilismy rok temu to podobnie

• Thanks 1

>>>>>> 

KlimekPL    861
1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

Jednak będę chciał opryskać całość bo trafiają się odnowione rośliny które są jeszcze niedojrzałe i zielone. Nie chcę sobie gnoju narobić tylko skosić jak najczyściej i żeby wszystko było suche. Czyli żadne adiuwanty, siarczany amonu niepotrzebne? Ile czasu trzeba czekać od oprysku do zbioru?

Celownik07    799
Napisano (edytowany)

no ja dam adiuwiant bo to pare groszy. bede psikał agrosarem w ten weekend i planuje kosic 2-5 sierpnia - czyli wychodzi 2 tyg.

KlimekPL    861

Ja to w ogóle jestem w szoku że doszedł w 2,5 miesiąca. Siany bodajże 23 kwietnia, na pewno nie wcześniej, może max kilka dni później.

Celownik07    799

pierwszym razem jak sialem to jednego tygodnia byl zieloniutki ładny, gesty a przyjechałem w kolejny weekend i liście żółte opadłe i same strąki na łodygach pożółkłe, pierwsza myśl to że coś się stało - grzyb itd. dopiero tu na forum mnie uswiadomili ze tak wygląda dojrzewanie łubinu XD .

Matey    914

Żeby zminimalizować straty na hederze najlepiej kosić wcześnie rano lub w nocy przy rosie. Im suchsze ziarno tym bardziej będzie kombajn je łupał. 

39 minut temu, KlimekPL napisał:

Jednak będę chciał opryskać całość bo trafiają się odnowione rośliny które są jeszcze niedojrzałe i zielone. Nie chcę sobie gnoju narobić tylko skosić jak najczyściej i żeby wszystko było suche. Czyli żadne adiuwanty, siarczany amonu niepotrzebne? Ile czasu trzeba czekać od oprysku do zbioru?

Weź daj 1,5l glifo 480 i możliwe że po tygodniu go skosisz

KS Falubaz

mariusz2345    8
30 minut temu, Matey napisał:

Żeby zminimalizować straty na hederze najlepiej kosić wcześnie rano lub w nocy przy rosie. Im suchsze ziarno tym bardziej będzie kombajn je łupał.

zgadza się

kosze wcześnie rano z rosą wtedy miej strąków pęka od uderzenia kosy, obroty 900, klepisko na sam dół (mercator 75)

• Thanks 1

Celownik07    799
Napisano (edytowany)

no dzieki panowie, mysle ze niejednemu posłuży ta wiedza. błąd to czekanie az rosa przejdzie.

@superfarmer02 przy tak nierównych wschodach (twoje foto) mysl juz o dosuszaniu. bedziesz mial zielone ziarno zebrane razem z dojrzałym, ktorego nie odwiejesz i ktore zacznie plesniec w bigbagach. na klepisku juz tego nie dosuszysz.

• Like 1

mariusz2345    8
7 minut temu, Celownik07 napisał:

no dzieki panowie, mysle ze niejednemu posłuży ta wiedza. błąd to czekanie az rosa przejdzie.

oczywiście jeśli komuś nie zależy na czystości od razu po kombajnie

superfarmer02    3998
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Ja to w ogóle jestem w szoku że doszedł w 2,5 miesiąca. Siany bodajże 23 kwietnia, na pewno nie wcześniej, może max kilka dni później.

Mój siany w majówke, zdjęcia powyżej. Ten który pierwszy wyszedł już ma dojrzałe strąki 

10 minut temu, Celownik07 napisał:

@superfarmer02 przy tak nierównych wschodach (twoje foto) mysl juz o dosuszaniu. bedziesz mial zielone ziarno zebrane razem z dojrzałym, ktorego nie odwiejesz i ktore zacznie plesniec w bigbagach. na klepisku juz tego nie dosuszysz.

Czyli lecieć już z glifo? Jaka dawka? Na części roślin są jeszcze małe strąki, może jeszcze trochę poczekać? 

Celownik07    799
Napisano (edytowany)

juz  to nie. ciezko okreslic po zdjeciu ale jak sa jeszcze liscie zielone to czekac az chociaz zżółkna i strąki zaczną brązowieć. w tej fazie ziarno nie ma jeszcze tej dojrzalosci fizjologicznej (czy jak to zwał). jak to mowia jezdzic obserwowac. ja mam zamiar pryskac w ten weekend ale dopiero jak pojade w piatek  to okresle czy sie nada czy jeszcze sie wstrzymac tydzien. daj 3-4l glifo 360 (ja mam najtanszy agrosar) + adiuwiant jakis za pare groszy.

złap dojrzałego strąka w dłon i zobacz czy juz niewielką sila sam sie otworzy czy jednak jeszcze ma wigor.

• Like 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez szark93
      Witam. Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego o tej roślinie. Na jakich klasach ziemi najlepiej sie rodzi ? Jaki nawozy i w jakiej ilości stosować ? Czym pryskać ? Ile kg wysiać na 1 ha ? I czy jest dobra na paszę dla bydła ? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi .
    • Przez AGRObombula
      witam was Drodzy koledzy mam parę pytań odnośnie soji. Czy uprawa w Polsce możliwa a może ktoś już uprawiał jeśli tak to jakią odmianę. jak plonuje jakie zabiegi stosujemy czy jest opłacalna jednym słowem piszcie co wiecie na temat ale wolałbym aby się wypowiedzieli Ci co się na sprawie znają
    • Przez Przemek B
      Czy ktos z was produkuje tyto bo ja tak
      czy w tym roku duzo wam tytoniu zjadly robaki np drutowce?
    • Przez bortys2001
      Czy jest coś powschodowo na ostropest
    • Przez marian7k
      Pytam czy ktoś z forumowiczów uprawia trawy na nasiona dla firm na kontraktację.Głównie chodzi mi o rajgras włoski lub oldembuski {trawy szybko rosnące i dające duże plony}. jeżeli są takie osoby na forum to proszę o podzielenie się doświadczeniami.Jestem zainteresowany tą uprawą ale niewiele wiem poza tym co w necie tzn.teoria.
      Inne trawy też mnie interesują.
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj