Dominator88

Łubin - agrotechnika

Polecane posty

KlimekPL    861

Bardzo niski, urósł może na 20cm jak wyrosły strąki 

Marecki2922    524

Panowie, jaki jest najlepszy moment na stosowanie glifosatu , czekać aż większość strąków będzie brązowa czy pryskać już gdy większość będzie powiedzmy złota a niektóre zielone 

Kupię rozsiewacz do wapna o ładowności 5 ton i więcej 

Mareg    67

Z lubinu jestem zadowolony duzo strakow grube  tylko wyszedl mi problem w szczegolnosci z przytula, teraz pytanie czym to zasuszyc i kiedy? Glifosat ? Czy cos innego i w jakiej dawce, z gory dziekuje za pomoc

20240707_192943.jpg

20240707_192950.jpg

20240707_193147.jpg

KlimekPL    861

Jak masz skąd wyrwać to reglone a jak nie to zostaje tylko glifo

krilan06    2555

Takie pytanie trochę nie w temacie łubinu, w zeszłą środę opryskałem peluszkę glifo, po ilu dniach mogę to zebrać? Od środy wieczór podobno burze

jacor73    1384

Piszą, że 10 dni, wg mnie co najmniej 2 tygodnie.

Mareg    67
Napisano (edytowany)
21 godzin temu, KlimekPL napisał:

Jak masz skąd wyrwać to reglone a jak nie to zostaje tylko glifo

Oki dzieki, a jesli z glifo to kiedy mozna by bylo jechac? Myślałem tez nad jakims chwastoxem, ale raczej dlugo minie zanim uschnie

Czy po oprysku glifo kombajn odwieje przytulie jesli bedzie sucha czy wraz czeka mnie czyszczenie od razu po kombajnie ?

Edytowano przez Mareg

jacor73    1384

Część odwieje ale niestety dużo zostanie

stempos1980    7927
9 godzin temu, Mareg napisał:

Oki dzieki, a jesli z glifo to kiedy mozna by bylo jechac? Myślałem tez nad jakims chwastoxem, ale raczej dlugo minie zanim uschnie

Czy po oprysku glifo kombajn odwieje przytulie jesli bedzie sucha czy wraz czeka mnie czyszczenie od razu po kombajnie ?

Samo glifo bez chwastoxu

Janeczko    89

Miernik na zgniatanie unimetr/kramp nie ma łubinu jest za to fasola, bób, groch,soja, co może dać zbliżony wynik ?

Mareg    67
13 godzin temu, stempos1980 napisał:

Samo glifo bez chwastoxu

Oki, czyli 3-4l glifo i kiedy jechac ? Jak juz bedzie ziarno twarde i straki brazowe ? Dodajecie sklejacz ? Podobno lubin lubi sie wysypac jak pozno koszony

Marecki2922    524

@Mareg wysypywanie zależy od odmiany i temperatury, niektóre odmiany bardzo łatwo się wysypują a niektóre wcale i im wyższa temperatura tym większe ryzyko że się wysypie 

Kupię rozsiewacz do wapna o ładowności 5 ton i więcej 

KOSTEK12    18
Dnia 7.07.2024 o 22:36, Mareg napisał:

Z lubinu jestem zadowolony duzo strakow grube  tylko wyszedl mi problem w szczegolnosci z przytula, teraz pytanie czym to zasuszyc i kiedy? Glifosat ? Czy cos innego i w jakiej dawce, z gory dziekuje za pomoc

20240707_192943.jpg

20240707_192950.jpg

20240707_193147.jpg

nie masz co płakać nad przytulią,u mnie jest większy problem spójrz na to https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/836729-lubin-regent/?tab=comments#comment-3126153

mariusz2345    8
Napisano (edytowany)
20 minut temu, KOSTEK12 napisał:

nie masz co płakać nad przytulią,u mnie jest większy problem spójrz na to https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/836729-lubin-regent/?tab=comments#comment-3126153

to też  nie problem miałem tak w tamtym roku bez doglebówki  łubinu nie było widać w komosie i i bez problemu wykosiłem bez dosuszania 

2023.jpg

Edytowano przez mariusz2345

mimi007    141

Tu na górce mniej ziela a dołek masakra sam powój i wyka 

IMG_20240711_111430_905.jpg

yanek_113    23
Napisano (edytowany)

Ale tutaj nie ma co kosić… masz 4 sztuki/m2

Edytowano przez yanek_113

mimi007    141

niee nie ma tak źle tu na poprzecce może jest rzadki, to jest nie istotne, pytam o dedykacje czy już czy poczekać kilka dni

mimi007    141

zaniedbana działka, żyto mi się popsuło tu, górka piach dołek torf przesialem lubinem 27.04 oprysk doglebowy przez 5tyg spadło 6l, i tak bym to musiał opryskać i tak czy po zbożu czy po lubinie a se mam swój kombajn to se prysne teraz, okosze co jest i przynajmniej porządek będzie

• Like 1

KOSTEK12    18
Dnia 10.07.2024 o 13:57, mariusz2345 napisał:

to też  nie problem miałem tak w tamtym roku bez doglebówki  łubinu nie było widać w komosie i i bez problemu wykosiłem bez dosuszania 

2023.jpg

czym to później doczyściłeś?

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Przemek B
      Czy ktos z was produkuje tyto bo ja tak
      czy w tym roku duzo wam tytoniu zjadly robaki np drutowce?
    • Przez AGRObombula
      witam was Drodzy koledzy mam parę pytań odnośnie soji. Czy uprawa w Polsce możliwa a może ktoś już uprawiał jeśli tak to jakią odmianę. jak plonuje jakie zabiegi stosujemy czy jest opłacalna jednym słowem piszcie co wiecie na temat ale wolałbym aby się wypowiedzieli Ci co się na sprawie znają
    • Przez szark93
      Witam. Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego o tej roślinie. Na jakich klasach ziemi najlepiej sie rodzi ? Jaki nawozy i w jakiej ilości stosować ? Czym pryskać ? Ile kg wysiać na 1 ha ? I czy jest dobra na paszę dla bydła ? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi .
    • Przez marian7k
      Jakich używacie herbicydów w uprawie prosa? Do tej pory praktycy głownie używali Azoprim. Czy ktoś próbował zastosować Dual? Będę wdzięczny za wypowiedzi.
    • Przez PiterParker
      Hej. Chcę ogarnąć około 5h 6 letniego ugoru na którym częściowo jest chyba wrotycz, częściowo kawałek łąki a częściowo wszystko inne😉 rolnik że mnie jak z koziej du... trąba ale "cos nie coś potrafię" więc postanowiłem się za to wziąć. Do dyspozycji mam ciagnik, talerzówkę, pług, agregat uprawowy, siewnik, brony i niezliczone zapasy sily oraz energi 🙂. W przyszłym roku chce tam zasiać grykę. Czy ktoś podpowie mi jak to najlepiej, najszybciej i najprościej ogarnąć tak żeby nie wyjarać nie potrzebnie paliwa a żeby pole zaczęło wyglądać i nadawało się do siewu? I kiedy za takie rzeczy najlepiej sie zabierać?Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie. Ziemia to klasa troszkę 4 więcej 5 i trochę 6. 
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj