Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Odpuść szkoda czasu i pieniędzy.  Jeszcze na dodatek jak chcesz walczyć acetamiprytem. Może jak byś dał z 5kg/hektar to jakiś efekt byś osiągnął. 

Opublikowano

i tak musze powtorzyc zabieg bo łażą mendy tez po powierzchni i kopuluja. tych larw to juz pewnie nic nie ruszy bo siedza z 5cm pod ziemia.

ps. jakby ktos byl zainteresowany to na agrosimex jest promocja na cyperkill 2+1 gratis (trzeba wziac takie same ilości)

Opublikowano

No u mnie też problem z oprzedzikiem wypryskałem 400g Mospilanu na półtora ha i po 10 dniach znów jest i to sporo.. a słyszeliście coś o tym że rośliny uprawne wiążące Azot zawyżają ugorowanie?? Bo mi to zwiększyło z 4% do 7! To chyba jakieś jaja tyle że w tym roku jeszcze można wpisać roślinę uprawną w ugor a za rok już nie..

Opublikowano

Mam karo siany miesiąc temu pryskane boxerem po ostatnich deszczach tam gdzie zwięzła gleba łubin zżółk tam gdzie piasek to jest zieloniótki chce prysnąć na perz czy czekać aż na mocniejszym polu zwróci do normalnej barwy czy pryskać nie czekać

Opublikowano
25 minut temu, alvaro2 napisał:

Mam karo siany miesiąc temu pryskane boxerem po ostatnich deszczach tam gdzie zwięzła gleba łubin zżółk tam gdzie piasek to jest zieloniótki chce prysnąć na perz czy czekać aż na mocniejszym polu zwróci do normalnej barwy czy pryskać nie czekać

Twoja decyzja.

Ja dopiero będę pryskał na trawy przed samym kwitnieniem

Opublikowano (edytowane)

U mnie na tą chwilę czysto. Zero żerowania zero oprysków owadobójczych inne podejście do ochrony obrałem i działa. Tam gdzie lanca na obrocie stała po 2,5l Trinity wypaliło.  Jednoliścienne jeszcze do zrobienia.

20230523_110207.jpg

20230523_105951.jpg

Edytowane przez Xion
Opublikowano (edytowane)

Mam podobne odczucia, Labrador w dawce perzowej coś strasznie słabo działa. Może rzeczywiście np ten Selekt Super byłby lepszy.

Edytowane przez MarcinC360
  • Like 1
Opublikowano

Oskar, po herbicydach pozostało wspomnienie.

Lux wyczyściło.

Nawet kiełkująca chwastnica zdechła.

Tak więc @bezbarwny dzięki🍻

20230526_181643.jpg

20230526_181556.jpg

A tak byłoby bez oprysku

20230526_181811.jpg

Opublikowano

Szukaj stronę lub dwie wcześniej. Z pamięcią kiepsko.

Opublikowano
Dnia 2.05.2023 o 10:41, Agrest napisał:

Wczoraj zrobiony zabieg na chwasty w łubinie Oskar powschodowo.

Zastosowane 100g diflufenikanu i 180g metrybuzyny w substancji czynnej.  Warunki kiepskie bo pył na polu klasy 5tej.

O skutkach będę informował.

Jak szybko działa metrybuzyna nalistnie?

Jeśli się test nie uda pójdzie gryka lub proso.

20230501_181131.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

Oskar, po herbicydach pozostało wspomnienie.

Lux wyczyściło.

Nawet kiełkująca chwastnica zdechła.

Tak więc @bezbarwny dzięki🍻

20230526_181643.jpg

20230526_181556.jpg

A tak byłoby bez oprysku

20230526_181811.jpg

Łubin lala tylko jak tak dalej będzie jak teraz slońce i wiatr a deszczu nie widać na najbliższe 2-3 tygodnie  to że wszystkim będzie jedna wielka d*pa🤔 

Opublikowano

Niestety tak będzie. Mam na 5 i 6 klasie to z wąskolistnego zostanie goła łodyga. Gdyby już kwitł to by jeszcze strąka zawiązał bo trochę wilgoci jest.

W długoterminowych to do lipca samo słońce

Opublikowano
9 godzin temu, mandragora310 napisał:

korzeń, a może co innego, można więcej informacji ?

Larwy oprzedzika zrobiły swoje.

Niby puszcza w wierzchniej warstwie nowe korzenie ale jak nie będzie deszczu a takiego nie przewiduje pogoda przez najbliższe 2-3 tygodnie to sobie nie poradzi.

Już trafiają się pojedyncze rośliny trafione przez antraknozę 🙄.

Chcieć go trzymać dalej i mieć nadzieję na zbiór to jeszcze minimum 3 zabiegi  trzeba zrobić.

Chwasty jednoliścienne i 2 razy na grzyba bo raz to mało 🤔