Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

na zielonkę mieszanka kukurydzy i peluszki lub wyki np wielokrotnie bardziej wartościowa a zmianowanie/ no tu zgoda. tylko groch polny lepszym przedplonem dla zbóż lub ziemniaki na oborniku i nie cwaniakuj dwuznacznymi epitetami bo akurat łubin jest jako zielonka stounkowo toksyczny (antyżywieniowe substancje zawiera jak wszystkie motylkowe ale on stosunkowo dużo nawet wśród motylkowych)
albo nie wiesz tego albo szukasz kwestii dyskusyjnych aby jeszcze się i tu popisać zadziornością.

ja tu nie piszę aby się przed kimkolwiek popisać a podzielić tym co ja wiem z praktyki czy u siebie czy innych ku pożytkowi każdego zainteresowanego a ocena gospodarcza akurat łubinu jest na siłę zawyżana na fakli mody probiałkowej w roślinach uprawnych tylko że promocją tej mody zajmyją się balkonowi działkowicze z dyplomami po teoretycznych uczelniach i ...
dobra.
w temacie o łubinie nie chcę deprecjonować tej rośliny bo trzeba próbować wszystkiego ale brak jeszcze godnych uwagi odmian aby uznać go za roślinę z takim potencjałem jak kukurydza zboża soja czy na zielonki mieszanki traw (choćby i zbóż w tym i owsa na słabe gleby lub żyta) i motylkowych ale na intensywnie nawożonych stanowiskach.

Kukurydze to sieje na kiszone , Ale co do toksyczności tak wiem i co z tego kiedy już tyle lat tak u nas jest karmine bydło ,zapomniałem dopisać że nie w czystym siewie tylko mieszanka z owsem ,wszytko z umiarem a nie napierdzielić aż się usrają . przeczytaj uważnie 😏bo nie napisałem że jest najlepszym ,tylko dla mnie super bo nie sądzę ziemniaków i nie uprawiam grochu , wyobrażasz sobie groch ,soje czy trawę na 5 A nawet częściowo 6 klasie, jak wiesz każde gospodarstwo ma inne warunki  ,taką mieszanke mogę siać późno żeby w lipcu było czym karmić lub po żniwach kiedy trawy słabo już rosną i niema wydajności 

I nie denerwuj się bo nikt tu nie cwaniakuje epitetami , dla mnie farmer to - wykształcony rolnik ,prowadzoncy nowoczesne gospodarstwo i często pokaźne,nastawione na duży zysk 

Temat polityczny tu nie obowiązuje ,zresztą nie mogę teraz z nikim prowadzić wojny

Opublikowano (edytowane)

łubin na zielonkę wprawdzie nie zabije roślinożercy ale obniży strawność paszy i oczywiście jest to cecha odmiany bo jakieś tam odmieny są mniej - że nazwę - ciężkostrawne i jeśli już na zielonki to rzeczywiście jako domieszkę mniejszościową w ogólnym zestawie pasz objętościowych.
No tutaj nie mam praktyki z łubinem ale wiem jak młoda koniczyna w nadmiarze może być groźna dla przezuwaczy bo wzdęcia i trzeba praktyki aby motylkowymi zielonkami karmić zwłaszcza przeżuwacze i tutaj nie mam takowej z łubinem ale właśnie dla tego że przestrzeżono mnie i nie zawracałem sobie glowy tą rośliną. Widziałem kilka plantacji i subiektywnie oceniam jako malo przydatną tę roślinę bo i masy zielonej nie wiele i nasion z hektara nie daje ale na słabych glebach gdzie wiele nic innego nie urośnie może jest jakimś pomysłem na jakie kwaśne piachy bo na lepsze gleby szkoda nań pola i takie jest moje zdanie a czy słuszne? nie wiem. Jedynym powodem popularności tego gatunku uznaję wyższe dopłaty bo gdyby je zdjęto to podejrzewam że spadła by powierzchnia uprawy tej rośliny do wartości marginalnie śladowych.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

@dysydent masz racje motylkowe wymagają doświadczenia w skarmianiu ,zwłaszcza kończyna czerwona A nie daj Boże mokrej dać . z nasionami łubinu ,bobiku czy grochu w śrucie też nie można przesadzić bo wdęcia murowane

23 minuty temu, stempos1980 napisał:

Do pierwszego zdenerwowania w domu albo przy ciągniki 

No cóż jesteśmy tylko ludźmi 

Opublikowano (edytowane)

potrzebna mi opinia na temat nasion fasoli jako paszy dla bydła bo dla trzody to chyba tylko parowana.
Buduje nam się tu w regionie nadprodukcja fasoli w tym roku i zdało by się poszukać alternatywnego wykorzystania nadwyżki nadprodukcyjnej.
Może przez ekstruder przepuścić to i trzodzie a idealnie gdyby dla drobiu się nadawała fasola jako dodatek białkowy bo drobiarstwo to masowy odbiorca tylko właśnie świadomy i badziewiem karmić nie zaryzykuje a kilkakrotnie były problemy ze zbytem fasoli na rynek konsumpcyjny to bodaj jako alternatywa na paszę.
Mam taką odmianę co urośnie i na słabszych glebach byle nie kwaśnych ale to drobna biała no ale jeden już sobie posiał dla picu do zazielenienia i podobno zanosi się całkiem ładna ta fasola na piachu posiana bo u mnie na glinach czy czarnziemach to kożuch tego tak się zszyje że nie sposób zebrać choć ma strąków co niemiara to i tak większość zegnije w tym buszu.

Temat o łubinach czyli zapewne zaglądają tu poszukiwacze alternatywnych źródeł białka z rodzimej produkcji dla importowanej soi to i wspomniałem o fasoli że też może być i testowana na roślinę pastewną.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Tiofanat (Topsin itp), ewentualnie chlorotalonil (Gwarant), ale ten jest bardziej zapobiegawczym środkiem niż interwencyjnym

Można jeszcze próbować z strobi (azoksystrobina np Tazer, Makler), ale nie ma rejestracji a badania są jakieś tam pobieżne, na pewno nie zaszkodzi

Opublikowano

zostało mi z zabiegu T1 trochę prochlorazu oraz tebukonazolu oraz trochę z T2 strobiluryny więc zrobię doświadczenie na kilku ha i zastosuje każdą z tych substancji osobno na -podzielę się opinią później jak to wyszło A tam gdzie braknie dokupie tiofanat.

Opublikowano

W Austrii zarejestrowane substancje: azoksystrobina, cyprodynil, difenokonazol, tubekonazol.

W Belgii: azoksystrobina i metkonazol.

W Czechach: azoksystrobina, cyprokonazol, cyprodynil, fludioksonil, karboksyna, metalaksyl-m, tiuram.

W Niemczech: azoksystrobina, cyprodynil,  fludioksonil, tubekonazol.

W Holandii: cyprodynil, fludioksonil, tubekonazol,  metalaksyl-m, propikonazol, pirymetanil.

Wiec jest  z czego wybierać.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Tebu wiedziałem'że ma rejestracjie na zachodzie , Ale widzę że jest tego sporo ,trza będzie pomyśleć nad mieszaniną

Opublikowano
36 minut temu, poosa21 napisał:

W Austrii zarejestrowane substancje: azoksystrobina, cyprodynil, difenokonazol, tubekonazol.

W Belgii: azoksystrobina i metkonazol.

W Czechach: azoksystrobina, cyprokonazol, cyprodynil, fludioksonil, karboksyna, metalaksyl-m, tiuram.

W Niemczech: azoksystrobina, cyprodynil,  fludioksonil, tubekonazol.

W Holandii: cyprodynil, fludioksonil, tubekonazol,  metalaksyl-m, propikonazol, pirymetanil.

Wiec jest  z czego wybierać.

Tylko ciekawe w jakich dawkach to wszystko tam jest

Opublikowano (edytowane)

Tebu czy azoksystrobina pewnie standardowo około litra. Na inne bym nie patrzył, chyba żeby za łubin zaczęli płacić jak za kwalifikat (w tym roku 2900/t)

Edytowane przez lukasz222
Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

potrzebna mi opinia na temat nasion fasoli jako paszy dla bydła bo dla trzody to chyba tylko parowana.
Buduje nam się tu w regionie nadprodukcja fasoli w tym roku i zdało by się poszukać alternatywnego wykorzystania nadwyżki nadprodukcyjnej.
Może przez ekstruder przepuścić to i trzodzie a idealnie gdyby dla drobiu się nadawała fasola jako dodatek białkowy bo drobiarstwo to masowy odbiorca tylko właśnie świadomy i badziewiem karmić nie zaryzykuje a kilkakrotnie były problemy ze zbytem fasoli na rynek konsumpcyjny to bodaj jako alternatywa na paszę.
Mam taką odmianę co urośnie i na słabszych glebach byle nie kwaśnych ale to drobna biała no ale jeden już sobie posiał dla picu do zazielenienia i podobno zanosi się całkiem ładna ta fasola na piachu posiana bo u mnie na glinach czy czarnziemach to kożuch tego tak się zszyje że nie sposób zebrać choć ma strąków co niemiara to i tak większość zegnije w tym buszu.

Temat o łubinach czyli zapewne zaglądają tu poszukiwacze alternatywnych źródeł białka z rodzimej produkcji dla importowanej soi to i wspomniałem o fasoli że też może być i testowana na roślinę pastewną.

Surowej fasoli na pewno nie można dawać. Nieprzetworzona soja jest dużo gorsza od łubinu a fasola tym bardziej. Niemcy próbowali jakichś mieszanek kukurydzy z fasolą na kiszonkę ale coś o tym teraz przycichło.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz222 napisał:

Tebu czy azoksystrobina pewnie standardowo około litra. Na inne bym nie patrzył, chyba żeby za łubin zaczęli płacić jak za kwalifikat (w tym roku 2900/t)

o wyborze między tebukonazolem czy ogólnie triazolami a strobilurynami decyduje temperatura bo triazole działają na prawdę dobrze dopiero gdy ciepło powyżej +15 a strobiluryny niezależnie od temperatury no i strobiluryny mają szersze spektrum grzybobójcze.

Opublikowano

A czy ktoś wie czy można na jednoliścienne w łubinie zastosować Rento 150EC fluazyfop-P-butylowy (związek z grupy estrów kwasów arylofenoksykarboksylowych). Fusilade forte 150 EC który ma rejestrację w łubinie niby fluazyfop-P-butylowy ale związek z grupy arylofenoksykwasów) ponoć te dwa środki są zamiennikami.

Opublikowano (edytowane)

no to jest jeszcze z grupy graminicydów :D jak zwał tak zwał to teoretyvcznie powinno być to samo o ile producent tegorento nie oszust i nie przyoszczędził na tym fluazyfo...cośtam albo ma jakie magazyny gdzie to coś tam w nieodpowiednich warunkach np zbyt wysokich lub niskich albo i jednych i drugich temperaturach przechowywane.
Tu tylko istotna wiarygodność producenta i dystrybutora czy to jest dokładna podróba fusilade czy tandetna

z resztą ten dylemat przy wszystkich podróbachśrodka w których dana substancja czynna została wprowadzona po raz pierwszy

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1