Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie pamiętam, coś koło 6 albo 10 marca

Opublikowano
51 minut temu, Pawel599123 napisał(a):

Wcześnie ,ja 5 kwietnia więc raczej po żniwach będzie dobry?

Mam siany 27 marca, 14 i 18 kwietnia i znaczącej różnicy nie widać. Oskar wszędzie w podobnej fazie, różnica jest między karo a oskarem sianym w tym samym terminie

Opublikowano (edytowane)

areał nic nie ma wspólnego z podażą ziarna po zbiorach , u mnie 7 ha a wiecej wysiałem niz zbiorę w ubiegłym roku 2 ha i wiecej zebrałem niż w tym roku zbiorę 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

nie chce mi sie szukac ale stawki już są okreslone z góry w latach 2024-27 w WPR. są  (chyba) podane min/max. na 2025 jest to 206,09 euro/ha * kurs euro/pln z dnia 30wrzesnia 2025r. 

dobra jednak  poszukałem:

image.png

Opublikowano (edytowane)

jak myślicie, dlaczego łubin kwitnie tak nierównomiernie?  i czy to normalne ,że strąki zawiązują sie tylko te dolne tak po 4-5 strąków w pędzie głównym, a wyższe kwitnące kwiaty sie nie zawiązują. Jest to odmiana Oskar. Zabiegi jakie wykonałem do oprysk na jednoliścienne Busterem i przed wschodami dałem trochę N 

Fotka z przed tygodnia, teraz juz przekwita 

20250627_185021.jpg

Edytowane przez MatiRol92
Opublikowano

za mało wody. Na słabszej ziemi szybciej kwitnie.

Zasiewy w 2025 (Soja+groch+łubin)  jest mniej jak 2024 więc dopłata nie powinna być niższa. 

Opublikowano (edytowane)

Pojadę jeszcze raz z robię zdjęcie tego samego pola tylko z drugiej strony gdzie jest Rędzina i tam z 70ar jest jeszcze grubo zielony.

Sądzę że będę musiał na dwa razy kosić najpierw w piachu a potem w Rędzinie.

@Celownik07 pod powiedz mi w jakiej fazie robić oprysk na osuszenie ?

Edytowane przez biszu
Opublikowano

Poka otwartego straka. Pewnie juz nalany i zaczyna dojrzewac. Jak pogoda bedzie tak jak teraz to tak za 1,5tyg (15-17lip) dosuszanie i ostatni weekend lipca zbior. Ja jestem weekendowym rolnikiem i np dosuszam w piatek i za tydzien w niedziele kosze (czyli 8-9dni trzymam) i widze ze jeszcze przydaloby sie potrzymac o te 2-3dni (zalezy od pogody).  Pozniej to juz "chuchniesz" i peka. 

Ps. nie dawaj sklejaczy bo to kit na kolkach jest

Aha, i jak masz mozliwosc ( kombajn swoj na miejscu) to lepiej zamiast dosuszania wlasnie kosic na dwa razy jak wspomniales. 

Ja mam usluge wprawdzie za free ale kombajnista musi dojezdzac ok.15km i nie chce go fatygowac dwa razy. 

Opublikowano

O ile pamiętam to siejesz w ekologi ? Jakie odmiany uprawiasz i czy często po Sobie ? I Mnie kiedyś był gość co mówił że ekologicznie sieję dopiero po 15 tym mają. Im później to zawsze mniejsza presja chwastów 

Opublikowano
10 godzin temu, zbyszek8201 napisał(a):

O ile pamiętam to siejesz w ekologi ? Jakie odmiany uprawiasz i czy często po Sobie ? I Mnie kiedyś był gość co mówił że ekologicznie sieję dopiero po 15 tym mają. Im później to zawsze mniejsza presja chwastów 

Sieje bo muszę jakoś już z 15 rok chyba będzie. Wiem że późny siew to mniejsze zachwaszczenie. W tym roku posiałam koniec marca z obawy na susze. Rekord to 3 lata pod rząd na działce ale tam sam piach. Pogoda robi swoje

Opublikowano
W dniu 3.07.2025 o 18:27, malaczarna napisał(a):

Jak już wspominałam grzyb i ziele dobija moja hobbystyczna uprawę lubinu

IMG_20250703_182620.jpg

Jak tak wygląda pola to chylę czoła. U mnie w regionie są pasjonaci łubinu. Pryskaja po kilka razy a i tak jest łaka zamiast łubinu. Grzyba tu nie widać 

Opublikowano
Godzinę temu, kibix napisał(a):

Jak tak wygląda pola to chylę czoła. U mnie w regionie są pasjonaci łubinu. Pryskaja po kilka razy a i tak jest łaka zamiast łubinu. Grzyba tu nie widać 

Chaber jest miotła i groszek wylazl. Patrząc na pola sąsiadów to i nich jest nawet gorzej. Zaraz będą plamy na strąkach od grzyba. Lata doświadczeń w tym temacie.