Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oskar. Gdyby obsada była wyższa to by było całkiem fajnie.

Choć ma dużo rozgałęzień. Będzie woda, będą strąki

20250601_164139.jpg

Opublikowano

Na tą chwilę jest bo ostatnio 15mm spadło, ale na piachu szybko braknie

Opublikowano

W innej gminie gdzie mam jęczmień  dolało konkretnie bo widać jak polnymi drogami płynęło. Chmura przeszła około 800mm ode mnie.

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał(a):

W innej gminie gdzie mam jęczmień  dolało konkretnie bo widać jak polnymi drogami płynęło. Chmura przeszła około 800mm ode mnie.

Cóż za precyzja Sławomirze, jak to zmierzyłeś?🤔🤭

Opublikowano
4 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Cóż za precyzja Sławomirze, jak to zmierzyłeś?🤔🤭

Bardzo prosto. Kurz zamienił się w błoto

A jechałem sprawdzić czy gradu nie było.

Opublikowano

Poważnie?

Wyjechałem z podwórka. 300m przed polem.oddalonym o 1,1km było już błoto. Im dalej tym więcej wody. A wioska 10km dalej to na podwórkach woda stała. Jęczmień 14 km od domu.

I powiem ci że przez pierwsze 1000m pola seszcz taki sobie, a kolejne 1,5km  widać że dolało bo jechałem koleinami wody.

Jeszcze jakieś pytanie doprecyzowujące?

Miewasz problemy z określaniem np odległości na podstawie znanych ci punktów, bo ja po tylu latach nie?

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał(a):

Poważnie?

Wyjechałem z podwórka. 300m przed polem.oddalonym o 1,1km było już błoto. Im dalej tym więcej wody. A wioska 10km dalej to na podwórkach woda stała. Jęczmień 14 km od domu.

I powiem ci że przez pierwsze 1000m pola seszcz taki sobie, a kolejne 1,5km  widać że dolało bo jechałem koleinami wody.

Jeszcze jakieś pytanie doprecyzowujące?

Miewasz problemy z określaniem np odległości na podstawie znanych ci punktów, bo ja po tylu latach nie?

Wiem o co Ci chodzi i wiem że się pomyliłeś.

W pierwszym poście napisałeś 800 mm a nie 800 metrów.

Cztery głębokie oddechy i lampka czerwonego wina w doborowym towarzystwie żony powinna wpłynąć na rozluźnienie🙃

1 minutę temu, marcianjargit napisał(a):

Czy są skupy łubinu ?

Handlarze kupują większe ilości, ale za cenę poniżej kosztów produkcji.

Opublikowano

Słodki w ilościach tirowych chyba paszarnie biorą

Opublikowano
12 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

przedwschodowo?

do 4 dnia po siewie. sucho było więc byłem sceptyczny co do działania. ale mam kawałek ominięty i jest bardzo duża różnica. gdyby była mokra ziemia to efekt byłby ekstra. 

Opublikowano
7 minut temu, bezbarwny napisał(a):

Na miniony piątek, cena łubinu 24 tony, 1070 zł za tonę netto

To sporo podrożał , jak patrzyłem w biegłym roku to 800 netto był 

Opublikowano
12 minut temu, bezbarwny napisał(a):

Na miniony piątek, cena łubinu 24 tony, 1070 zł za tonę netto

czyli wielki UJ przy plonach 1,5t/ha, tyle że drenuje mocno rędzine i  spulchnia

Opublikowano

Po 9 dniach od zastosowania odpowiednika legato 0,16 l/ha + odpowiednika goltixa 1,6 l/ha tak jak na wcześniej zamieszczanych zdjęciach drobne młode zielsko spalone starsze żółte widzę że nie podrosło za to łubin podrosł. Tylko tak jak wcześniej pisałem że na zakładkach nie widać negatywnych oznak na łubinie tak teraz pokazały się przebarwienia.

20250602_073700.jpg

20250602_073137.jpg

20250602_072739.jpg

• Like 1