Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Agrest napisał:

Nie randapować, niech sam dojdzie

Jak to mawia mój znajomy. Często działkowicze mają truskawki maliny a z boku sobie randapuje by trawka i chwasty nie rosły . I gdzie taki człowiek będzie zdrowy sama śmierć.

Opublikowano (edytowane)

U mnie od x lat 2,5zl (czy to prywatnie czy na targu) sam zeby kupic po 2,2-2,3zl jezdze ok 50-70km. Olxy sprzedajemy itp obserwuje do ostatniej chwili- kupuje jak juz musze. Mysle ze 2,5 to uczciwa cena ( jak na moja okolice) ale spróbuje napalencom po 3 wcisnac a pozniej bede schodzil z ceny. 

Aha, pomyslcie ze w tym roku weszly ekoschematy- miedzyplony i zroznicowala struktura upraw. Sam wypelnialem 2znajomym wnioski to na miedzyplony maja lubiny z czyms bo tak chcieli. Na zroznicowana sie nie zalapali bo za pozno sie jorgneli ze trzeba bobowate- w przyszlym roku nie popełnia tego bledu.( Liczylem im ile musza zasiac ha)

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

Zgadzam się , wszystko zależy od okolicy. U Mnie mało kto sieje łubinu stąd i ceny krążą koło 2 zł. Małe zainteresowanie. Ten rok może być większe ze względu na te miedzyplony , chociaż patrząc na inne nasiona gorczycy czy czegoś to wszystko w zakupie na ha wychodzi podobnie. Jeżeli będzie słaba cena zbóż i opłacalność na nich to w następnym roku może być więcej łubinów posianych. Kolego Celownik s Ty z jakich okolic jesteś ? Bo coś kojarzę że centrum kraju , mazowsze ?

Opublikowano
51 minut temu, Celownik07 napisał:

U mnie od x lat 2,5zl (czy to prywatnie czy na targu) sam zeby kupic po 2,2-2,3zl jezdze ok 50-70km. Olxy sprzedajemy itp obserwuje do ostatniej chwili- kupuje jak juz musze. Mysle ze 2,5 to uczciwa cena ( jak na moja okolice) ale spróbuje napalencom po 3 wcisnac a pozniej bede schodzil z ceny. 

Aha, pomyslcie ze w tym roku weszly ekoschematy- miedzyplony i zroznicowala struktura upraw. Sam wypelnialem 2znajomym wnioski to na miedzyplony maja lubiny z czyms bo tak chcieli. Na zroznicowana sie nie zalapali bo za pozno sie jorgneli ze trzeba bobowate- w przyszlym roku nie popełnia tego bledu.( Liczylem im ile musza zasiac ha)

To sprzedawaj ten łubin po 2,5-3, bo w przyszłym roku będzie za złotówkę plus ucałowanie rączek kupującemu. 

Opublikowano

Co Wy z tymi wydatkami w tej niezwykle dochodowej uprawie?

Jaka odmiana że w tej fazie chcesz go gnieść?

Opublikowano (edytowane)

Powiem ci tak- mam w tej samej fazie - czekam na okno pogodowe i wjezdzam z tematem. Uj nie pieniadze a spokoj ducha jest- u mnie widac oznaki grzyba na strąkach, choc walilem tebu przed kwitnieniem ( monokultura od 3lat wiec bardziej narażona na choroby). Rob jak uwazasz. 

Ja licze na 10t/ha * ;)

spacer.pngspacer.png

*XDDDDDDDDD

16876297733643345413207918631736.jpg

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
2 godziny temu, zbyszek8201 napisał:

3 ci rok masz łubin po sobie ? Zbierasz zawsze na ziarno ?

Tak. Nie mam alternatywy  bo niczego nie potrzebuje dla siebie typu zboza. Wczesniej jak teście gospodarzyli +/-30lat to ta ziemia lubinow nie widziała- tez monokultura ale zbozowo- ziemniaczana. 

Ja juz skonczylem. Dobra pogoda 15°c, wczesniej popadalo. 

IMG_20230624_220154.jpg

Opublikowano (edytowane)

Co wy z tymi opryskami. U mnie eko, żadnych grzybówek, tylko poszedł 3 dni po siewie herbicyd na dwuliścienne  i tez rośnie . Susza mu odpaliła ale w tym tygodniu pierwszy deszcz od początku maja podratował . Trochę owsika ma ale ziarno dla siebie na poplony.

70E51106-EBC5-43DC-B9B4-63C23D40EA80.jpeg

BB607EC0-A884-487E-B28C-B3DFD6B4F404.png

1BF68DAC-AD16-4868-99A3-E7FE77C5E5B4.jpeg

Edytowane przez Max83Max83
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Agrest napisał:

A barwa kwiatu, słodki, gorzki?

Biały kwiat

Miał być lubin żółty ale zakwitł na biało . To żółty to raczej nie jest. Chyba ze lubin żółty z białym kwiatem. 

Edytowane przez Max83Max83
Opublikowano

W UB roku pierwszy raz stosowałem jakiś tańszy środek. Trudno jest mi stwierdzić jaki był efekt tz czy osypywalby się bez. Ale powiem tak , koszt nie jest duży a fajnie te strąki się trzymały były takie jakby gumowe. Sądzę że jest to dobre jeżeli nie równo dojrzewa no pole z jakąś słabsza i lepsza gleba lub górka dołek. Różne odmiany też różnie dochodzą , jedne bardziej równo inne mniej.

Opublikowano

U mnie taki, Myślałem jeszcze nad drugą grzybówką, ale ziarno już wykształcone, ładny gruby groch siedzi w strąkach, więc już raczej na plonie nie wpłynie czy popryskam czy nie.

obraz.png