Gość

Hodowla pszczół od A do Z

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Pajej    223

U mnie tylko jedno zebranie żeby kasę pozbierać 

Rolnik z powołania :-)

Szymi40    1410

I  jak  pszczoły u was  pracują  - kużwa  zimno  mało  chodzą..... 

Wiadomość z agroFakt.pl

Szymi40    1410

Ty  na południu  mieszkasz  tam cieplej   u nas  zimno.

bartekac7    80

Narazie chyba brak. W tamtym roku spadź chyba była elegancka?

10 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

Witam jak  tam ze spadzią  okolice Krasnobrodu  i Zwierzyńca . 

• Like 1

Pajej    223

A jak z miodem u was. Na Podkarpaciu w moich stronach każdy narzeka że miodu nie ma 

Chłoporobotnik    3577
3 godziny temu, bartekac7 napisał:

Te 3l z lipy.. 

U nas jak są 3l z lipy z rodziny to się każdy cieszy a nie narzeka... 20l miodu z rodziny to już u nas dobry wynik w ciągu sezonu i każdy zadowolony bo rzepaku i wielokwiatu było dużo a reszta to i tak co roku są ilości po 1-2l z rodziny. Od prawie dwóch tygodni podkarmianie i koniec sezonu, miodarki u każdego wyszorowane i pochowane.

Pajej    223

25 litrów z rodziny to taka norma. W tym roku nie wiem czy 15 będzie.

Za to w zeszłym było 40 😀

Chłoporobotnik    3577

W zeszłym roku u nas to u niektórych nie wiem czy 10 było... Jak nie ma rzepaku to nie ma praktycznie nic. 

bartekac7    80

W tym roku wyszło mi 18l chyba tak na oko z rodziny, gdzie w tamtym roku 3 miodobranie i 40l

Szymi40    1410

Ten rok  38,5 kg.   z rodziny  -  pięknie -  a  może jeszcze  ciut  nawłoci przyniosą  a i może  spadź  iglasta  się  pokazać....

Agrest    22445

Dajcie namiar na kupca miodu.

Szwagier ma tonę rzepakowego do zbycia. A może być więcej jak od teścia i wuja by zebrał.

Może znacie pewny skup który kupi polski miód i zapłaci za niego.

Pajej    223

Widać że co rejon to inaczej z miodem 

Agrest    22445

Rzepaków w tym roku były rekordowe zasiewy.

Ponoć bdb nektarował i teraz kłopoty ze zbytem. A Ukraina zalewa rynek

Zbyszek3939    842
Napisano (edytowany)

Rzepakowego  wziąłem  średnio 20kg  z uli wielkopolskich 12 ramkowych  [z 30 rodzin 2 pełne beczki 200 litrowe] gdzie rzepaku było wokół mnie ponad 100 h, teraz wiruję wielokwiat  z fasoli ,faceli .rzepy oleistej i troszkę lipy choć ta w tym roku  to jakoś szybko przekwitła  to  tak gdzieś po 8 kg  na rodzinę , a na 18 hektarach  gryki  stało moich 10 rodzin i 20 znajomego to tylko zapachu trochę zrobili jak by nie trochę lipy , fasoli i troszkę spadzi liściastej w okolicy to na tej gryce wyzdychali by z głodu , a przecież były niezłe warunki dla niej była wilgoć i  ciepłe noce nawet niżle codziennie  oblatywali po kilka godzin.

Edytowano przez Zbyszek3939

Zbyszek3939    842
Napisano (edytowany)
3 godziny temu, Agrest napisał:

Dajcie namiar na kupca miodu.

Szwagier ma tonę rzepakowego do zbycia. A może być więcej jak od teścia i wuja by zebrał.

Może znacie pewny skup który kupi polski miód i zapłaci za niego.

Polskiego miodu rzepakowego żaden skup nie kupi bo jedzie z chin, brazylii i h*j wie skąd jeszcze przez ukrainę  syrop po 8zł za kg  wszelkiego rodzaju   którego  nie widziała pszczoła wszystko robi mała chińska rącza, a do mnie weterynarz już 2 razy  dzwonił  bo chce przyjechać na kontrole i pobrać próbkę miodu w ramach rolniczego handlu detalicznego .

• Like 1

bartekac7    80
Dnia 25.07.2023 o 21:00, Zbyszek3939 napisał:

Rzepakowego  wziąłem  średnio 20kg  z uli wielkopolskich 12 ramkowych  [z 30 rodzin 2 pełne beczki 200 litrowe] gdzie rzepaku było wokół mnie ponad 100 h, teraz wiruję wielokwiat  z fasoli ,faceli .rzepy oleistej i troszkę lipy choć ta w tym roku  to jakoś szybko przekwitła  to  tak gdzieś po 8 kg  na rodzinę , a na 18 hektarach  gryki  stało moich 10 rodzin i 20 znajomego to tylko zapachu trochę zrobili jak by nie trochę lipy , fasoli i troszkę spadzi liściastej w okolicy to na tej gryce wyzdychali by z głodu , a przecież były niezłe warunki dla niej była wilgoć i  ciepłe noce nawet niżle codziennie  oblatywali po kilka godzin.

My Zbyszku ten same rejon. Faktycznie rzepak idealnie. Ogólnie wilgoć była jakaś tam to i lipa powinna coś dać a nie dała praktycznie nic. Ja na piachurach na łąkach posiałem dla pszczół facelii to też chyba 5 kg z ula. No w tym roku jest jak jest. 

Zbyszek3939    842
Napisano (edytowany)
48 minut temu, bartekac7 napisał:

My Zbyszku ten same rejon. Faktycznie rzepak idealnie. Ogólnie wilgoć była jakaś tam to i lipa powinna coś dać a nie dała praktycznie nic. Ja na piachurach na łąkach posiałem dla pszczół facelii to też chyba 5 kg z ula. No w tym roku jest jak jest. 

Ci co przywieżli na spadz do lasu miesiąc temu  to na wadze teraz mniej niż na samym początku ,za zimna była wiosna i ze spadzią też chyba będzie słabo, choć na jodle to zawsze w sierpniu może jeszcze wystąpi ,sam mam ochotę wywieść z 10 rodzin bo rodziny silne niezle  zapakowane pyłkiem  i miód w gniazdach został to jakiś czas by przetrwali , tylko z czasem gorzej  bo teraz pada  a pożniej wyjdzie wszystko na raz . Znajomy na śląsku to nie wziął jeszcze nic , i karmił już 2 razy bo by z głodu padły, jak by nie sprowadzali tej hujni z zagranicy  to miód by poszedł od ręki  a tak z rzepakowym tragedia.

bartekac7    80
18 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Ci co przywieżli na spadz do lasu miesiąc temu  to na wadze teraz mniej niż na samym początku ,za zimna była wiosna i ze spadzią też chyba będzie słabo, choć na jodle to zawsze w sierpniu może jeszcze wystąpi ,sam mam ochotę wywieść z 10 rodzin bo rodziny silne niezle  zapakowane pyłkiem  i miód w gniazdach został to jakiś czas by przetrwali , tylko z czasem gorzej  bo teraz pada  a pożniej wyjdzie wszystko na raz . Znajomy na śląsku to nie wziął jeszcze nic , i karmił już 2 razy bo by z głodu padły, jak by nie sprowadzali tej hujni z zagranicy  to miód by poszedł od ręki  a tak z rzepakowym tragedia.

No takiej chujozy sam się nie spodziewałem. Tym bardziej że w tym roku tej wilgoci nie brakowało 

bartekac7    80
Dnia 27.07.2023 o 09:50, Zbyszek3939 napisał:

Zbyszku i co była jakaś spadź? Przypomniałem sobie o Tobie i spadzi?

Zbyszek3939    842

Wcześniej trochę było  znajomy z Par  koło Narola  nawet nieżle wywirował  ale ule stali od początku czerwca do końca lipca to prawie 2 miesiące , ja miałem trochę na gryce ale nie  wiele co z tego wyszło ,  na spadz już nie woziłem bo na początku sierpnia to trochę póżno rodziny mocno to odczuwają  i nawet teraz to nie wiem  czy coś jest,  tydzień temu wywiozłem kilka rodzin na nawłoć , 

bartekac7    80

Nawłoć pod ZMC dopiero się zaczyna. Ja już nie wożę. Paski włożone. Dokarmianie. Inwert przyszedł. 3 raz nim dokarmiam. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Aklik
      Witam!
      Interesuje mnie hodowla królików na większą skale ( około 20 samic), koło Włoszczowy (miasto) jest skup królików dzwoniłem i mówi że kupi bez żadnych papierów z weterynarii.
      Lecz chciałbym wiedzieć czy to będzie legalne? Słyszałem że trzeba mieć łańcuch żywieniowy od weterynarza czy coś takiego. Ale ten gość z tego skupu powiedział że nie trzeba i nie wiem w końcu czy muszę mieć jakiś papier czy nie? Ogólnie czy są jakieś wymagania?
      Ktoś może wie gdzie jeszcze jest skup królików Najlepiej Powiat Radomszczański i Włoszczowski. A może ktoś z was chce skupywać króliki?
      Jakby kogoś interesowała cena to mi mówił około 8zł/kg
      Za odpowiedzi dziękuję. 

• Przez Lupek
      Czy ktoś zajmował się tym, co o tym sądzicie?
    • Przez filipos6655
      Jaki granulat dla  królików polecacie
    • Przez strazlandek
      Witam,  posiadam 30 arów łąki z kawałkiem lasu, czy jest możliwość żebym wpuścił 4 daniele? Czy musi być hektar?
    • Przez GABBER85
      SONDA: Na kogo zagłosujesz w najbliższych wyborach?

HAHA, LIKE, THANKS  =  KONFEDERACJA
      CONFUSED, SAD  =  (PiS, KO, Lewica, PSL, Razem, P2050)

/Nie piszcie komentarzy
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj