Roxer

[Claas Ares 616] Rozgrzany i obciążony nie trzyma obrotów i traci moc

Polecane posty

Roxer    49

Dzień dobry, problem tak jak w tytule. 

Ciągnik kupiony całkiem nie tak dawno, ale problem zauważyłem dopiero teraz w orce, kiedy dało się wejść w pole. Silnik JD 6068 na pompie Stanadyne sterowanej elektornicznie.

Im bardziej rozgrzany tym bardziej nasila się zjawisko falowania, a raczej spadania z obrotów. Traci wtedy też moc, wszystko to pod lekkim i ciężkim obciążeniem. Na pusto mimo że rozgrzany jest w porządku.

 Filtry paliwa wymieniłem - nic nie pomogło. Kiedy jest zimny nic takiego się nie dzieje, pali na dotyk od strzała, kopcenia brak, może minimalnie przy nagłym dodaniu gazu - ale to chyba normalne.

- po 10 minutach w pługu zauważalne na oko i ucho falowanie, tak do 60-70 obr./min.

- po 45 minutach ciągnikiem się już nie da pracować, schodzi z zadanych obrotów o nawet 200-300 obr./min, zauważalnie słabnie.

Czy to wszystko może wskazywać na pompę do regeneracji? Od tego zaczynać czy może sterownik/wtryski/silnik? :/

Wideo trochę nie stabilne, ale da się usłyszeć i zauważyć o co mi chodzi (jadę na gazie ręcznym)

 

 

Edytowano przez Roxer

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roxer    49

I od tego chyba zacznę, znacie jakieś porządne serwisy które umieją się tym zająć? Województwo lubelskie czy też może sąsiednie?

Mam też możliwość dostać od handlarza od którego kupiłem ciągnik nowy sterownik do sprawdzenia, żeby na pewno go wykluczyć, także myślę że zrobię to jeszcze przed zleceniem sprawdzenia pompy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Roxer    49

Jestem już po regeneracji pompy, trochę odchudziło to mój portfel, o 4700 zł netto. Wymienione w niej min.: wałek, głowica, cewka. 

Poprawa jest duża, ale to dalej nie jest to :/ 

Nie ma już mowy o schodzeniu o 200-300 obrotów, czy totalnym słabnięciu, ale kiedy ciągnik jest rozgrzany i obciążony (pługiem zagonowym 4x33, który bez problemu ciągałem do tej pory 85 KM Masseyem) to dalej trochę schodzi z obrotów. Wg cyfrowego obrotomierza w najcięższych warunkach (czyli tam gdzie glina) schodzi losowo od 0 do 50-70 obr./min, tam gdzie ziemia lżejsza jest lepiej - max do 30 obr./min.

Wszystko to jest całkiem dobrze słyszalne "na ucho". Wydaje się, że silnik chodzi po regeneracji pompy równo, a falowanie dużo lepiej jest słyszalne w tej duużo cichszej pracy skrzyni biegów. Przetestuję jeszcze drugi sterownik elektroniczny do tej pompy, a jak to nie pomoże to nie wiem gdzie dalej szukać. Wtryskiwacze, może coś ze skrzynią biegów? Czy może zostawić to i tak jeździć? :/

 

PS. Jak sobie teraz oglądam i słucham różne materiały na yt to da się zauważyć że u sporej ilości ciągników wygląda to trochę podobnie. W tym filmiku może nawet bardziej jest słyszalne to falowanie niż u mnie, chociaż nie jestem też pewien czy może jeżdżone jest na nożnym gazie (który swoją drogą jest STRASZNIE czuły na zmianę, a silnik reaguje baaardzo szybko). Tutaj słyszalne od 0:50:

 

a tutaj trochę podobnie jak u mnie od 0:48

 

Może ten typ po prostu tak ma? :/

Edytowano przez Roxer

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roxer    49

Dla potomnych.

Problem rozwiązałem już dawno temu. Ostatecznie nie wiem czy regeneracja pompy była konieczna.  Po kilku godzinach pracy pod większym obciążeniem problem powrócił. Zabrałem się za elektroniczny sterownik pompy. Szczęście chciało że znajomy miał używkę, pasującą do mojego ciągnika. Dla pewności w oficjalnym serwisie Claasa zażyczyłem sobie  wgranie jeszcze raz odpowiedniego oprogramowania do mojego modelu ciągnika - wg numeru VIN. 

Po tym wszystkim, do dzisiaj chodzi jak należy, drugi sterownik z na nowo wgranym oprogramowaniem pomógł.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Kwiatek12
      Ostatnio mam problem z claas ares 657 atz tzn jeśli go dopale na zimnym Jest wszytko ok ale gdy tylko wyjadę z ciagnika lub zgasze i odpalę ponownie na monitorze giną biegi wszystkie są elektro hydrauliczne, po na ciśnięcie sprzegla tez nic nie reaguje. A jeśli ciagnik się rozgrzeje chwile to wszystko chodzi dobrze .Co może być przyczyną? 
    • Przez Przemysław
      Witam
       
      Czy ktoś może wie od czego jest ta czerwona kontrolka?


    • Przez Kacperrrrrr
      Witam. Ma ktoś może instrukcje obsługi do claas axion 810 cebis?
    • Przez przemek99
      chodzi mi o ich awaryjnoesc i dostep do czesci i ich cene?
    • Przez mrviechu
      Witam. Zastanawiam się nad kupnem Classa Aresa 826RZ. Jak z awaryjnością jednostki.
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj