-
Podobna zawartość
-
Przez Remigiusz09
Witam!
Jak odzwyczaić kury od dziobania jajek?
Zaczęło się to niedawno, po zimowej przerwie kury zaczęły mi się nieść ale jajek nie mam, ponieważ kurki zaczęły zjadać jajka. Próbowałem już dzisiaj dać do wydmuszek musztardę bo ponoć jej nie znoszą ale nie wiem czy to coś da. Więc chcę zapytać się was o jakieś skuteczne sposoby na to. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
-
Przez mevido
Witam, przymierzam się do powiększenia stada kur niosek do 150szt , myślę o sprzedaży jaj w cenie 0,70 - 0,80zł , Jajka zamierzam sprzedawać lokalnie. Pytanie do osób które już trzymają kury i sprzedają jajka .
1. W jakiej cenie sprzedajecie jajka
2. Jakie stado kur posiadacie
3. ile jajek , tygodniowo/miesięcznie sprzedajecie ?
4. Jak pozyskiwaliście/ pozyskujecie klientów wiadomo że z czasem działa już poczta pantoflowa.
-
Przez Adrian3210
Jak to jest z tymi kurami na jajka? Ile można trzymać kur bez rejestracji i zgłoszenia, aby sprzedawać po znajomych czy na targu? Czytałem wiele tematów i tak na prawdę nie wiem. Planowałem na wiosnę ok 100 szt kupić kur. Budynek mam, jedynie trzeba trochę podremontowac. Czy lepiej chodowac ok 500-1000 szt i wziąć dofinansowanie jakieś na to i po prostu zgłosić?
-
Przez 1989piotr1989
Witam serdecznie kupiłem kury brojlery. Tu u mnie w kujawsko pomorskim od pewnej fermy, Zachwalali jak nic to wziąłem a że brałem pierwszy raz w życiu kury to raczej się dałem oszukać.
Do rzeczy kupiłem brojlery. Na google z góry na dół blojlery białe ale koleś z fermy powiedział że ma blojlery brązowe.
No to kupiłem takie a że się nie znałem myślałem że wszystko dobrze. Niestety na bank to nie brojlery. Kupiłem je to oni twierdzili że są to już 3 tygodniowe blojlery a kupowałem je 25 czerwca. Do tego kupowałem specjalną pasze dla blojlerów a one urosły mało co. I do tego są bodaj to 2 rodzaje kur. Jedne mają duży czerwony grzebień i pod dziobem takie czerwone pultynki jak indyk czy perliczka. A część jest troche miejszych od tamtych i mają jasne grzebienie i to takie małe. Poniżej zdjęcia. Potrafi ktoś napisać co to za kury bo mi już ręce opadają.
-
Przez Gość
Witam. Za niedługo zaczynam niedużą, przydomową hodowlę drobiu. Czy mogę trzymać razem kury i przepiórki? Nic im się razem nie stanie?
-