kamil100691

Jaki pług wybrać

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
kamil100691    0

Doradźcie jaki wybrać używany pług obrotowy 3 skibowy współpracować miałby z deutzem 113km orka głównie po kukurydzy, nieużytki i użytki zielone 

akmaly    648

Producent to jaki chcesz. Musi mieć odkładnice duże śrubowe ( np. korpus 28 kverneland ) i duży prześwit pod ramą oraz rozstaw. Jak chcesz aby ładnie skrywał resztki to przedpłużek z krojem talerzowym na każdą skibę. No i odpowiednio mocna rama.

• Thanks 1

Wiadomość z agroFakt.pl

rocco0987    99

Odkładnie wcale nie muszą być duże, do qq ważne żeby były przedpłużki i duży prześwit, kroje w kukurydzy nie zdają egzaminu, przynajmniej w kuhnie musiałem wywalić bo zapychało. Ogólnie do qq nie polecam kuhna bo lubi przypychać, mam vogla gdzie zapchać jest naprawde ciężko a i jakby z lepszego materiału.

• Thanks 1

kamil100691    0

Ziemie lekkie 5-6 klasa pewnie i 4 by pociągnął...A mógłby ktoś podać mi te parametry tj ile przeswitu jaki rozstaw korpusów na aukcjach zazwyczaj pług to pług i nie wiele jest napisane A ja średnio akurat na tym się znam 

Kroje zawsze można zdjąć do qq A na łąki będą jak znalazł 

maroko    108

Jak na takie lekkie ziemie to nawet  się nie zastanawiaj i bierz 4 obrotową. Najlepiej coś z kvernelanda. Jak znajdziesz w dobrym stanie i z niewygórowaną ceną to nie musi mieć krojów ani przedpłużków, później i tak pewnie poodczepiasz i się tylko to wala po garażu. 

• Like 1
  • Thanks 1

jacek1296    1452

Przeswit pod rama min.75cm, rozstaw korpusow 100cm. Szerokosc robocza regulowana do min. 50cm( nawet 60cm) na skibe.

Edytowano przez jacek1296
  • Like 1
  • Thanks 1

kamil100691    0

Może ktoś podrzuci też jakis konkretny model na którym pracuje 

Będę wdzięczny 😉

Kvernelanda w dobrym stanie ciężko znaleźć w dobrych pieniądzach jak już jest jakiś w miarę to cena kosmos 

edi89    36
10 godzin temu, Pstrąg napisał:

A do ciągnika 95km 4,2t katalogowo lepiej duże 3 czy małe 4 brać? Ziemie lekkie

Ja wolałem 3 skiby ze względu że jak pług z zabezpieczeniem non stop to już trochę waży.

Ja mam Potinger servo 35 Nova. Rozstaw korpusów 102 cm. Prześwit 80 cm. Szerokość orki do 54cm na skibę. Ja mam ze ścinaczami i ostatnio owies orałem po młodych ziemniakach prawie równy z przednim kołem to nic nie wystawało. Ale do kukurydzy to raczej z przedpłużkiem. 

IMG_6212.JPG

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Makis2111111
      Witam otóż mam pytanie jak tu ustawić siłę ciągu w tym pługu 
      Tu jest tylko ustawianie szerokości roboczej siłownikiem, i dodam że jest też możliwość ustawienia szerokośći roboczej każdej skiby ale jak ustawić siłę ciągu??? Poniżej zdjęcia pługa 

Jak by ktoś chciał zerknąć tu mam tu jakaś instrukcje niemiecka

450_0.pdf
    • Przez Sebastian_
      Witam. Poszukuję pługa 4 skibowego obrotowego vario z przedpłużkami i kółkiem w środku pługa. Do ciągnika 115km (claas arion 510). Ziemie bardziej piaszczyste i część gliniastej. Budżet do 40 tyś. Czekam na wasze propozycje. Zastanawiam się nad rabewerk albatros V 120 M IV, Lemken variopal 140. Pługi z przedpłużkami. 115km wystarczy na taki pług ?.
    • Przez domanpower
      Chcę kupić nowy obrotowy pług 4-skibowy na Młodego Rolnika, polski lub zachodni. Budżet max 60 tyś ale wolałbym coś sporo tańszego.
      Ciągnik to T5 110km,rozstaw opon to ok 210mm ,opony tył 420/85 r 34
      Tereny u nas są płaskie, 5-6 klasa. Chciałbym żeby pług był lekki, na zabezpieczeniu  zrywalnym.
      Pług musi zakrywać koło tj. jadąc kołem przy samej miedzy ma ładnie odorywać za nim, czyli 45cm na skibe ?.
      Każdy dealer proponuje mi co innego- Agro masz pol, Akpil md ,Sukov, Kuhn,Overum.
      Ktoś mi mowił ze akpil lekko idzie w polu i Sukov, Wole mieć trochę zapasu mocy
      Liczę na pomoc. Pozdrawiam.        ps .nigdy nie miałem styczności z pługami obrotowymi
    • Przez damiandg
      Witam chce kupić pług jedno belkowy czteroskibowy. Zastanawiam się między Agromaszem a Akpilem. Akpil jest droższy prawie o 6000zł. Czy warty jest tej ceny? Z góry mówię że nie chce starego zachodniego bo cena ich w mojej okolicy to kosmos a wszystko do wymiany. Powiedzcie który lżej będzie orał. U mnie zienia bardzo ciężka więc pług będzie miał odkładnie ażurowe.
    • Przez krzysiek14
      Witam. Zakupiłem pług obrotowy firmy naud myślę go po sezonie odnowić trochę i poszukuje oryginalnej farby. Orientuje się ktoś może jakie jest oznaczenie farby do tego pługa? 
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj