Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę o talerzówce do ciągnika ok 140km (40ha).   Pewnie jakieś 4m musiało by już być ? A taka zawieszana talerzówka staltecha hydraulicznie składane jaki potrzebuje udźwig ciągnika. Mój ma cięgnach 5t więc to nie tak dużo. 3m to chyba mało tym bardziej że nie lubie jezdzić 15km/h

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Mikruss napisał:

znajomy ma staltecha rozkladanego 4m z walem gumowym to  ciaga Jcb 180 km. John 6630 nawet nie podniosl bo wazy 4 tony. Na 140 k. to ja bym bral 3m ale bardzo ciężką 

Dokładnie. Szwagier fendtem 514 w ciężkiej staltecha 3m ma co robic

Edytowane przez mdomagala23
Opublikowano (edytowane)

Case MX135, tak jak mówiłem nie ma najsilniejszego podnośnika w swojej klasie, chociaż ciągam dość cięzkiego Kvernelanda EG100 z packomatem, ale brony 4t to na bank nie podniesie, a w półzawieszany na 40ha tez se nie chce pchać.  Czyli 3m, coś konkretnego polecacie , też staltech? Zboża, rzepak, kukurydza ma służyc tylko do podcinania ścierniska i nic więcej. Gleby średnie

Jakie brać talerze żeby nie trzeba było zasuwać te 15km/h?

Edytowane przez Dastan
Opublikowano

jak tylko ma scierniska to ja bym wolal gruber 3 belkowy. Mam talerzowke 3m i pierwsze po zniwach nia jade najplycej jak sie da czy te 4 do 5 cm ale na drugi przejazd biore od brata gru era na zebach lemkena bo przynajmniej rozciagnie resztki jak potrzeba a po drugie podetnie calkowicie glebe jak i chwasty na polu. To co robie gruberem na 6 cm przy predkosci 11 km/h to talerzowka bym musial robic na 10 cm przy 14 km/h a i tak nie podetne calkowicie scierni.

Opublikowano

Hmm no ja mam grubera Uni 7 łap, ale pole wygląda jak po zrzucie bomb kasetowych... i wydaje mi się, że talerzówka lepiej wymiesza resztki, lepiej kiełkują samosiewy no i szybciej robota idzie. U mnie w okolicy jakaś obsesja na talerzówki się zrobiła. Owszem z podcięciem ścierni masz racje. 

Opublikowano

po gruberze można już spokojnie posiać, po talerzówce pole będzie ładniej wyglądać bo talerze równają, płytsza uprawa to samosiewy też szybciej poschodzą, ale do siewu bez orki, trzeba by juz mieć lepszy zestaw siewny i dużego konia do niego, lub też ciężką talerzówkę (która też dużego konia wymaga)

Opublikowano

po pierwszym przejezdzie gruberwm gaktycznie wyglada nieciekawie. Tak jak pidalem do skielkowania talerzowka  na 5 cm i jechalem na skos pola 15 km/h i pole wyglada pieknie rownie dobrze kielkuje ale drugi przejazd czyli kasowanie chwastow i samosiewow to talerzowka lipa trochę bo i predkosci glebokosc. Brat robil 2 przejazdy gruberwm i po drugim pieknie rowno na polu i bez cheastu. Ja niecale 2 ha zostawilem na drugi przejazd pod talerzowke (czyli 2 przejazdy talerzowka) i powirm Ci ze wyszlo to slabo tzn ten drugi przejazd nie zniszczyl ani nie wymieszal tak samosiewow jak przejazd gruberem ktory szedl duzo plyciej jak talerzowka.

Wszyscy maja parcie na talerzowki bo tanie i cos tym zrobi.

Ja mam z hydropakiem to w tym roku swojego poznaniaka 2.7 m zrobilem na 3m i sialem poplony. Czesc w drugim przejezdzie po zniwach a czesc od razu w sciernisko 30 cm i nawet to wyszlo ladnie ale to tez zasluga siewnika bo troche rozciagnal slome za sobą to co talerzowka nie przerobila.

Ogolnie to zlotego srodka nie ma, ja osobiscie stwierdzam ze i talerzowka ale i gruber ma swoje wady i zalety, talerzowke mam teraz czas zakupic gruber ale 3 belkowy bo rzecz jasna duzo lepiej miesza a taki ciagnik om 130 km spokojnie do plytkiej uprawy mu podola. Minus jest taki ze byle jaka talerzowke 3m kupusz do 20 tys a taki gruber ponad 30 tys wyjdzie.

Obohetnie na co sie zdecydujesz omijaj wal rurowy szerokim lukiem.

Opublikowano

Wg najlepszy jest oponowy hehe ale jakis daszkowy bedzie duuuzo lepszy jak rurowy.

Zapchac ajaxa z expomu jest dosc ciezko ale zdarzylo sie kilka razy w zyciu. 

Jeszcze do plusow talerzowki nalezy to ze jak sucho na beton to dajesz w ziemie i wejdzie i zawsze cos przewali gruber juz slabiej, tak bylo rok temu ze gruber nawet nie chcial skrobac a talerzowka cos zrobila. No i kwestia elementów  roboczych w talerzowce talerze wytrzymaja nich te 700 ha i pozniej wymiana kazdy ze 120 zl a w gruberze troche czesciej elementy leca. 

Co do talerzy na mam 560mm z duzym wcieciem bo myslalem ze w bezorkowej bede musial gleboko tym robic ale teraz mysle ze do bardzo plytkiej uprawy lepsze byłyby  z malym wcieciem. 

Co do samej srednicy musisz sam wiedziec ile masz resztek na polu, jezeli duzo to te 560 mm bo 610 to juz kolosy a im wiekszy talerz tym wiwksza predkosc potrzebna. Przy 560 mm te 13 do 14 kmh to takie fajne optimum, przy 510 mm mozna duzo wolniej jechac ale tez bardziej podatne na zapchanie jak duzo resztek.

Opublikowano

Napisz na jakich glebach pracujesz , czy masz górki . Jak głęboko nią schcesz pracować. Lepiej jest zapłacić więcej za kombajn i ściąć ściernisko niziutk niż potem talerzowka pchać na.15cm .

Ja maxxumem cvx 125 z talerzowka 4 m talerze 610 wazy 3t na płaskim jadę 14,5 ale to już jest piłowanie ciągnika. Optymalnie daje te 13,5 km/h i jest dobrze. Pod górki mocno schodzi z prędkości. Robię płytko 5/7cm.