Egzamin praktyczny Rolnik (Ról. 03/04)
Przez
czarek1212, w Szkoły inne
-
Podobna zawartość
-
Przez Imagine
Witam. Zostałem objęty pomocą na młodego rolnika z otrzymaną decyzją dnia 20.03.2012.Wszystkie warunki na biznesplan, kupione maszyny za 70% dotacji inne mam wykonane. Pozostał jedynie problem wykształcenia. Problem polega na tym że byłem bardzo zajęty gospodarstwem i zacząłem kwalifikacyjny kurs zawodowy na technika rolnika zaocznie dopiero w tamtym roku przed jakoś przed wrześniem. Jako że ma się dokładnie 3 lata na dostarczenie do agencji dowodu zdobycia wykształcenia mam czas dokładnie do 20.03.2015 i w ciagu 60 dni musze taki dokument dostarczyc. Problem w tym że ten kurs to dwa lata i egzaminy będziemy mieli dopiero w czerwcu lub później w 2015 a wyniki jeszcze później i w ten sposób nie zdążę zdobyć wymaganego doświadczenia. Zabraknie mi conajmniej 2 mc lub więcej na tego 20 marca.Od urodzenia mieszkam i pracuje na wsi w gospodarstwie ojca, a od ponad dwóch lat na swoim gdzie opłacam krus jako rolnik mający dzierżawę. Prosze o pomoc lub radę kogokolwiek kto ma lub miał z tym doświadczenie. Nie wiem co robić, a agencja jest raczej nie ugięta. Boje się że bd musial oddawać całą dotację lub jakąś część. I tu pytanie czy wie ktoś co może mi groźić za niewyrobienie się w terminie z tymże wykształceniem? Słyszałem że istnieją kursy zawodowe tzw eksternistyczne ale wymaganiem które trzeba spełnić jest : dołączyć dokumenty potwierdzające co najmniej dwa lata kształcenia lub pracy
w zawodzie z wyodrębnioną kwalifikacją, z zakresu której zamierzasz przystąpić do
egzaminu, na przykład: świadectwo szkolne, indeksy, świadectwa pracy,
zaświadczenia dotyczące kształcenia się lub wykonywania pracy w danym zawodzie
Potrzebuje miec jedynie zrobioną kwalifikację R3 czyli prowadzenie produkcji rolniczej którą robi się normalnie 1 rok, niestety w mojej szkole robię juz 2 naraz i nie da się zrobić tego oddzielnie
I tu pytanie czy bd mógł się do tego zaliuczyć jesli nie mam żadnej umowy o pracę na gospodarstwie u nikogo? Zamirzam dzwonić do oke w gdansku i pytać, ale chciałem się poradzić kogoś na ten temat.Czy jest może jakaś inna metoda, lub ktoś poleci mi jakiś miejsce gdzie uzyskam pomoc w zrobieniu tej kwalifikacji aby zdążyć do 20 marca 2015. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź w mojej sprawie
-
Przez barti022
Hej mam takie pytanko wybieram się na kurs chemizacyjny i chciałbym się dowiedzieć na jakiej zasadzie odbywa się taki kurs? Jakich pytań można się spodziewać na egzaminie? jestem nowy wiec sorki jak coś zle wpisałem ale przeszukałem forum i nie znalazłem podobnego tematu.
-
Przez groomerkaMagda
Witam serdecznie.
Dolaczylam do Was specjalnie, aby zasiegnac rad jak obchodzic sie z bydlem i trzoda chlewna.
Szkole sie na kierunku technik weterynarii, jutro mam egzamin praktyczny.
Zapewne na egzamin przyprowadza mi krowe lub/ i swinie.
Nie wiem czego się moge spodziewać na miejscu bo nigdy tam nie byłam.
Pisze by poprosic o wskazowki, jak podejsc do zwierzecia by badanie bylo dla niego jak najmniej stresujace, od czego zaczac ( zaczac pod wzgledem praktycznosci,a nie ksiazkowej teorii).
Co powinnam wiedziec jako mieszczuch udajacy sie do zwierzat.
Zapewne jako doswiadczeni w branzy mozecie mi doradzic na co zwrocic uwage.
Pozdrawiam
-
Przez qamil
Witam.
Szukam kogoś kto podpisałby mi praktyki na kurs r3 , najważniejsze aby prowadził produkcję zwierzęcą.
Oczywiście nie za darmo. Jestem z okolic Lublina.
-
Przez MICH4Ł
Witam. Wiem ,że pewnie temat który poruszam przewijał się już kilka lub kilkanaście raz ale myślę ,że jeszcze jeden raz nie zaszkodzi. Chodzi o to ,że od dziecka interesuję się rolnictwem i moim największym marzeniem jest zostanie rolnikiem. Obecnie jestem po szkole branżowej ale mam zamiar pójść na kurs rolniczy i chciałbym wiązać z tym moją przyszłość oczywiście dodatkowo pracować w zawodzie który mam wyuczony, nie mam za bardzo doświadczenia w rolnictwie potrafię jeździć maszynami i wiem co do czego służy ale za bardzo nie znam się na tych tematach związanych z uprawą ziemi czyli co i kiedy zasiać i jakie opryski na co wykonywać. Mam nadzieje ,że dostanę odpowiedz na moje pytanie i jakieś porady z tym związane. Proszę nie pisać żebym dał sobie spokój z rolnictwem bo nie da rady🙂
-