Damianzetor7011

Jaką prasę kostkę na modernizację małych gospodarstw

Polecane posty

Witam jaką prasę polecacie do 60tys zł kostkująca. Ceną oczywiście z VAT. Mam 15ha z czego będę miał zapisane około 6 ha więc do prasowania będzie 12.5 ha słomy i resztą siana na 2 pokosy. Prasa ma współpracować z c360 ewentualnie Zetor 7211.

sebe1033    386
5 minut temu, Damianzetor7011 napisał:

Mam 15ha z czego będę miał zapisane około 6 ha

weź to narysuj bo nie kapuję 🤪

A dobrze się zastanowiłeś nad tą kostką  w dzisiejszych czasach  , masz tam kogoś do zbierania ? Lepiej kup na baloty , a do kostek to spokojnie używaną kupisz do 5000 zł jak tak potrzebujesz kostek ale powiedzmy zrobisz wtedy 2 ha i dość 

Gość   
Gość

czemu kostka za tyle kasy? to zwykła strata pieniędzy.

popieram słowa przedmówcy.

Edytowano przez Gość

Wiadomość z agroFakt.pl

Chwilowo jeszcze nie mam zapisanej ziemi ale robię w tym i mam osoby do pomocy. Mam stare Budynki i męczą mnie te okrągłe baloty, które muszę rozwalać przed oborą bo drzwi za wąskie. W okolicy nie ma takich pras, używane nie wiadomo ci się trafi a nowe to nowe

sebe1033    386

a właśnie strata kasy jak kolega wyżej , bo jakby czasem kostkująca się odwidziała za 5 lat to już nie sprzedasz zapomnij w dobrej cenie a i ciekawe kto by to kupił  , co innego balotująca 

Gość   
Gość

na początek szpila na tył. daj sobie spokój z kostką.

sebe1033    386

a drzwi nie da się rozkuć na szersze , albo na strychu zrobić na balota drzwi i na górze rozwijać , u nas to nikogo już nie znajdziesz do kostek 10 lat temu spokojnie , jedne jeszcze ok 10 ha ma to kostki do tamtego roku robił bo ciężko o zbierających teraz w baloty i mu się też nie podoba bo na dół nie wejdą ale na strych drzwi zrobił od szczytu i wchodzą .

Sam tez na strychu składowałem od szczytu drzwi i się zwalało do jedzenia siano , gorzej ze słomą bo nie wchodzi ale jeden balot na tydzień czy dwa można rozwinąć pod drzwiami i wrzucić 

Gość   
Gość

Zacznij od modernizacji ale drzwi do obory i stodoły a za kasę z programu kup jakąś maszynę która nie straci 80 % swojej wartości przez 5 lat.

Używane może i nie wiadomo co się trafi ale nawet jak kupisz za 5 i wsadzisz drugie 5 tysięcy to na twoje hektary wystarczy na 10 lat.

5544332211    29

Człowieku , sąsiad kupił kostkę deutz fahr czy tam welger starą za 4 tyś zł i prasuje jak pojebana  , sprawdzałem to nawet ma prostszą budowę aparatu wiążącego jak i ogólną od polskiej  a w zestawie był jeszcze praktycznie nowy wałek walterscheida wart 3.5 tyś :) . Tyle że on robi tylko słomę dla " futerkowców" około 18 ha rocznie 

SamaPrawda    378

Też mam stare budynki i wolę postawić przed budynkiem belkę słomy czy sianokiszonki i na widłach nosić te kilka metrów niż męczyć się z kostkami

marcin19071980    3406

Ja nie wiem dlaczego tak odwodziciel go od zakupu prasy kostki. Co prawda zakup nowej jest bez sensu ale naprawdę nie każdemu odpowiadają baloty. Ja mam konie i nigdy w życiu już nie chce tego okrągłego badziewia. Syf bałagan i nic więcej. Kupilem welgera z wyzutem rolkowym prosto na przyczepe w stodole wykipuje i pierwsze raz dotykam kostki gdy ją rozcinam. Więc nie każdy potrzebuje zwijki. Ale nowej nie kupuj to rzeczywiście głupota. 

• Like 1

Gość   
Gość

nom, po kiprowaniu to całkiem porządek...

kostka potrzebuje więcej rąk do roboty. nowa dużo kosztuje. za rok nawet 30%warta nie będzie.

marcin19071980    3406

Tam balaganu wielkiego nie ma, co najwyżej przez kilka godzin i najwyżej kilka snopkow podrzucę nic mi nie będzie. Sam prasuje i zbieram od kilku lat i jakiś zmarnowany mocno nie jestem. Kwestia ustawienie sobie pracy i techniki. No ale jeśli miało by to odbywać się tradycyjnie no to rzeczywiście wymaga to sporo roboty. 

Gość   
Gość

nom ja wyrzutnika i kipra nie miałem. jak samemu to przerypane. we dwóch z drabinką przy prasie już szło.

Edytowano przez Gość

marcin19071980    3406

2,80ha owsianki w niecałe 5 godzin z transportem.Najwięcej czasu zajmuje przepinanie przyczep. Ale pamiętam jeszcze jak to się przyczepy układało. 

Edytowano przez marcin19071980
Pomyłka.

Gość   
Gość

a wszystko jedno . ja uważam że pakowanie kasy na nową kostkę to nie jest dobry pomysł.

marcin19071980    3406

Dwa taśmociago zamontowane w miejscu drabinki obracające się przeciwbieżnie ze spora prędkością i gdy Snopek opuszcza prase to zostaje wyrzucony na kilka metrów w powietrzu. Wszystko jest regulowane i dziala to na hydraulike. Teraz nie mam zdiecia ale jak będę miał chwilę to wstawię. Albo wpisz w Google to zobaczysz. 

• Thanks 1

Gość   
Gość

najlepszy efekt wyrzutnika jak sznurek puści. :D

marcin19071980    3406

Fakt, ale rzadko się to zdarza i taka sztuka raczej nie dolatuje do przyczepy. Ogulnie snopki do tego powinny być umiarkowanie zbite. 

Gość   
Gość

miał gość u nas przy JD. fajnie latały. zdjął bo jakoś zastosowania nie znalazł.

sylwek23111    329
2 godziny temu, Damianzetor7011 napisał:

Witam jaką prasę polecacie do 60tys zł kostkująca. Ceną oczywiście z VAT. Mam 15ha z czego będę miał zapisane około 6 ha więc do prasowania będzie 12.5 ha słomy i resztą siana na 2 pokosy. Prasa ma współpracować z c360 ewentualnie Zetor 7211.

Jak kupiłem używana prasę kostkującą jakieś 7 lat temu, to niektórzy mówili, że trzeba było kupić rolującą, a ja myślałem że głupoty mówią. Najpierw prasowałem 10 tys kostek rocznie, później 5 tys, a potem mniej niż 3 tys, wtym 2 tys dla siebie. I kupiłem prasę rolującą. Zamiast zwozić bele przez powiedzmy cały tydzień we 3 osoby, to ja sam zwioze tą sama powierzchnię w 2-3 popołudnia. Można powiedzieć, że jest 10 razy szybciej i do tego bez wysiłku. Bele trzymam na polu pod włókniną. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez bastek2210
      Witam mam problem z prasa sipma z224/1 po zerwaniu zabezpieczenia które pociąga iglice i zmianie tej sruby przestała wiązać i wydaje mi się że podgarniacz spotkal się z tłokiem bo ten pierwszy od tłoka został przygiety . Jest ktoś kto ma mozliwosc pokazać zdj jak jest prawidłowo ustawiony rozrząd czy inaczej zapłon w tej prasie? 

• Przez ursus3600
      Witam. Poszukuję mechanika do prasy sipmy z 224 z Małopolski.
    • Przez farmer1999
      Witam. Stoję przed wyborem prasy kostkującej do współ pracy z c-360... do prasowania około 7-10 hektarów rocznie razem z łąkami. Po prostu kostki dla mnie wygodniejsze. Do wyboru nasza polska sipma z224 lub niemka Fortschritt k442. Cenowo jest różnica bo nasza droższa ale po przepytaniu kilku starych operatorów z SKR to stali bardziej za niemką tylko wiadomo części coraz trudniej zdobyć. A na forum co mogą rolnicy doradzić? Za zbędne komentarze typu że nikt już kostek nie robi z góry podziękuje. teraz wiadomo części.
    • Przez Szymonx
      Witam mam problem z prasa kostkująca New Holland 376 robi krzywe kostki są one skręcone w lewą stronę jak mogę to naprawiać bo to przeszkadza w układaniu na przyczepie
    • Przez evolution93
      Witam wszystkich.
      Niestety jak ktoś się nie zna na prasach to musi coś się zepsuć.2 lata temu kupili prasę Welger AP 12.Na początku było z nią w porządku dopóki nie został ruszony mechanizm długości kostki kiedy nie pracowała.Od tej pory prasa prasuje jedną kostkę 0,5m a nie które zdarzały się do 2m.Czasami zawiąże a czasami nie .Robi czasami po 5 słupłów na jednym sznurku.Wiem że ta prasa jest już wiekowa ponad 25 lat .Czy ktoś ma jakieś materiały dotyczące tej prasy lub o jakieś podpowiedzi bo w takim stanie to na pewno jej nie sprzedam bo kto to już kupi tak więc albo będzie mogła służyć albo zrobią z niej nową w hucie.
      Pozdrawiam
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj