Skocz do zawartości

Brak wyświetlania błędów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Czy to jest normalne że ciągnik nie wyświetla wszystkich błędów? Odpiąłem wtyczkę od elektrozaworu wom czy pompki paliwa, wiskozy, włącznika wom i nic nie pokazuje. Tak ma być czy jest coś nie tak w elektryce? Czy nie do każdej rzeczy musi być bład informacyjny? 

I jeszcze jedno pytanie. Jakie powinno być napięcie na wyjściach z alternatora iskra 120A   B+ D+ i W. Na dwóch pierwszych jest powyżej 14V a na W jest 7V. Na innym forum pisali że na W ma być 12V. Może dlatego nie działa mi Wom. 

Case Mxm 140 

Opublikowano

Na W trzeba sprawdzić częstotliwość sygnału. Obroty silnika pokazuje? Sprawdź kody błędów jakie są zapisane. Wom oprócz cewki załączania ma cewkę hamulca z tego co pamiętam jeśli chodzi o mxm. Mierzyłeś rezystancję cewek? 

Opublikowano (edytowane)

Obroty silnika pokazuje. Zapisanych błędów nie ma. Cewka hamulca jest. Jak podpiąłem wtyczkę od załączania wom do miernika to zależnie od włączenia grzybka wom prąd na niej się pojawia lub znika a na wtyczce od hamulca cały czas jest ok 10V czy podnoszę grzybek czy nie. To już chyba normalne nie jest. 

Rezystencje mierzyłem. Na mierniku najniższy zakres jaki miałem to 200 i pokazywalo mi 0.8 czy jakoś tak. Czyli wychodzi na 8 omów 

Edytowane przez koda92
Opublikowano

Przyciski w błotnikach masz? Jeśli są to spróbuj je odłączyć i zobacz czy wałek ruszy. Często zdarza się, że robią zwarcie. Wałek w ogóle nie rusza czy zakręci się i wyłączy? Częstotliwość na styku W przy około 1600 rpm - 54HZ, 2300rpm- 80HZ

Opublikowano (edytowane)

Przyciski są. Ostatnio czyściłem w nich złączki. Chociaż te włączniki na błotnikach są dla mnie dziwne. W środku jest tylko sprężynka i taki plastikowy czpień. Nie ma nic co mogłoby ruszyć elektronikę chyba że tam jest inna zasada działania. A wałek chodzi cały czas. Odpalam ciągnik i obroty walka idą na 270 i rosną wraz z obrotami silnika. Nie można go zatrzymać . Nawet jak cewka była zdjęta z elektrozaworu. Elektrozawór wyjmowałem i podłączałem pod akumulator to przesówa się 

Edytowane przez koda92
Opublikowano

To ja bym sprawdził czy elektrozawór nie jest zacięty i zmierzył ciśnienie zasilania sprzegła WOM. Jak odpalisz ciągnik i nie włączysz WOMu to idzie go zatrzymać np. kawałkiem deski jak dociśniesz czy nie? Jeśli tak to raczej nie działa hamulec WOMu, być może taśma wewnątrz pęknięta. Jeśli nie da się zatrzymać to może sprzęgło wałka jest cały czas zasilane olejem. 

Opublikowano

Elektrozawór wom pracuje. Był wyjmowany. Elektrozawór od hamulca też słychać że pracuje. Nie da rady go wyjąć zbiornik przeszkadza. A walka nie można zatrzymać. Pracuje z dużą siłą. 

A jak sprawdzić to sprzęgło wałka?

Opublikowano

Elektrozawór od hamulca da się wyjąć tylko musisz go wyjąć razem z cewką i popuścić śruby od dołu z baku wtedy lekko odsuniesz i wychodzi. Sprzęgło wałka sprawdzisz wpinając się w odpowiednie miejsce zegarem, który pokaże ci jak się zmienia ciśnienie w zależności od włączenia, czy wyłączenia WOM, Jeśli wałek pracuje ciągłe to tak jakby elektrozawór był zacięty albo przepuszczał. 

Opublikowano

W wolnej chwili zajmę się elektrozaworem od wom. A jeżeli chodzi o elektrozawór wom to faktycznie on się może do końca nie domyka. Tam są takie dwa otwory. Jak się przesówa to na jednym otworze jest tak jakby do połowy i może się nie domyka. Jutro go wyjmę i wstawię tu zdjęcie 

Opublikowano (edytowane)

Najprościej sprawdzisz to wpinając się manometrem w układ.... W miejscu gdzie masz cewkę WOM powinna być na tym bloku zaślepka na imbus tam podłącz manometr ciśnienie przy załączonym wałku powinno wynosić około 18 bar. 

Edytowane przez Dawid1146
Opublikowano

Nie sprawdziłem ciśnienia w układzie ale podmieniłem dwa elektrozawory z innych miejsc i dalej jest tak samo. No niby na wyłączonym wom jest 250 obr a jak włączę to podskakuje do 280 obr. Ale jedno co mnie zastanawia. Na wtyczce hamulca wom jak grzybek jest wciśnięty to jest 10.88 V a jak podniosę grzybek to jest 10.68 V. Wydaje mi się że powinno być w którejś pozycji 0 V. 

Opublikowano

Jak odpalę ciągnik to jest 230 obrotów walka. Zdejmę wtyczkę to podkaskuje do 260 i po chwili znowu spada do 230 obrotów. Walka nie można zatrzymać 

Opublikowano

Muszę kupić nowy manometr bo moj nie pasuje. A też nie bardzo wiem gdzie go wkręcić. Szukałem miejsca koło elektrozaworów to są jakieś śrubeczki ale czy to to? 

Opublikowano (edytowane)

A no tak są tam takie. Kupię manometr i zmierzę to 

A mam jeszcze jedno pytanie. Z filtra powietrza wychodzi przewód do tłumika. Czemu on służy? To do powtórnego spalania spalin czy coś innego? 

Edytowane przez koda92