-
Podobna zawartość
-
Przez piotr820
Witam
Nie znalazłem takiego tematu więc zakładam nowy.
Tak jak w tytule, interesuję mnie opinia na temat pras zmiennokomorowych Vicon. Jakie awarie w nich mieliście??? ile bel itp...
Z tego co wyczytałem to ta firma, to jest połączanie Kvernelanda z Viconem.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie??? Jak stwierdzić przebieg po stanie pasów (czy są jakieś ząbki/schodki które się ścierają po jakimś tam przebiegu tak jaki w JD)???
Czy wszystkie Vicony mają wiązanie na 2 sznurki??
A te Vicony to to samo co Greenland??? Jakie jeszcze są prasy tej samej budowy??? Bo np. dziś oglądałem Riviere, Greenlanda i DF i to jest jedno i to samo...
Co myślicie o tejhttp://allegro.pl/prasa-zwijajaca-rolujaca-vicon-rv-157-grenland-i3894313237.html ??? Cena bardzo przystępna, choć w ten przebieg to nie wierzę...
A gdzie sprawdzić rok produkcji, bo na tabliczce znamionowej nie znalazłem?? No na felgach jest, ale felgi można zmienić...
Sorki za tyle pytań.
Pozdrawiam: piotr820
-
Przez ceniu
Mam problem z prasą Deutz Fahr GP 2,30 chodzi o to , że prasa bardzo mocno zbija belki aż za mocno. Chciałbym się dowiedzieć czy posiada ona jakąś regulacje zgniotu (dobicia) beli. Bo ja sam nie mam pojęcia gdzie to się reguluje i czy wo gule się reguluje. Pomóżcie ..
-
Przez Wozzach
Witajcie,
problem dotyczy elektrycznego siłownika odpowiadającego za odcięcie siatki w prasie Vicon RV1901 INFOBALE, r.prod. 2002.
Siłownik ten czasem zacina się w pozycji rozłożonej, kiedy jest pod obciążeniem.
W 90% przypadków siłownik działa prawidłowo, jednak czasami (tylko wtedy, gdy jest obciążony) w pozycji rozłożonej, nie chce wrócić do pozycji złożonej.
Prąd do siłownika na pewno dociera. Kiedy w przypadku zacięcia sterownik maszyny daje prąd na siłownik, słychać że silnik próbuje wystartować (stuka kiedy dostaje impuls), ale sam siłownik jest zacięty i nie wraca.
Po wymontowaniu sworznia z siłownika, kiedy przestaje byc obciążony podnoszonym elementem maszyny, siłownik reaguje prawidłowo i chowa się do tłoczyska. Drugi sposób to pukanie młotkiem po tłoczysku – wtedy też za którymś razem startuje i się chowa.
I teraz jest dylemat: czy to jest uszkodzony siłownik (po rozebraniu wygląda całkowicie OK, nie jest brudny, nie jest wytarty, nie ma luzów), czy to jednak jakiś problem elektryczny, że siłownik z jakiegoś powodu ma za mało prądu i brak mu siły by wrócić. Podłączony jest do 3-pinowego gniazda w prawie nowym ciągniku Valtra, przewody są sprawdzone... Brak pomysłów poza wymianą siłownika na nowy, tyle że zamienników nie znalazłem, używek też nie znalazłem, a nowy oryginał kosztuje tyle co pół wartości prasy
Jakieś podpowiedzi? Byłbym wdzięczny za sugestie.
Jeśli ktoś z was miałby taki siłownik na sprzedaż - proszę o kontakt.
-
Przez junior866
Witam koleżanki i kolegów
W tym roku nabyłem prasę vicon 1901 z roku 2004. Zrobiłem już około 150 bel (sianokiszonki i słomy), przed wczoraj pojawił się problem że prasa nie ucina siatki tylko w dalszym ciągu owija belkę. Na komputerze pojawia się komunikat że siatka została zerwana. I mam pytanie do kolegów gdzie szukać przyczyny co może być powodem że tak się dzieje. Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Junior866
-
Przez SKORPION1
Witam potrzebuje pomocy przy prasie Deutz-Fahr klapa bardzo wolno się opuszcza podnosi się szybko , wymieniłem gniazda i wtyczki ale efektu brak. Proszę o podpowiedź
-