Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z nowo zakupionym opryskiwaczem Hardi Ranger 2500 2014 rok na na sterowniku HC 5500. Chodzi o to, że nie mogę zablokować dźwigni hydrauliki tylko muszę ją trzymać i dopiero naciskając przycisk mogę wykonać jakąkolwiek czynność z belką. W czasie jazdy będzie mi rąk brakować żeby to wszystko pogodzić a wiem że to nietypowe zjawisko. Powinno się tylko sterować belką poprzez przycisk na sterowniku a nie przytrzymując przycisk i dźwignię jednocześnie. Ktoś potrafi doradzić jak ten problem rozwiązać?

Opublikowano

Tzn.zrozumiałem ,że chcesz sterować poprzez sterownik ale z wyłączonym obiegiem hydrauliki?Jeśli dobrze zrozumiałem Twoje pytanie to tak się nie da.Musisz załączyć hydraulikę.

Opublikowano

Z włączonym obiegiem hydrauliki ale żebym nie trzymał dźwigni non stop gdy bede chciał coś zrobic z belką. Dodam że nie ma możliwości ustawić dzwigni na swobony przepływ. 

Opublikowano (edytowane)

jaki traktor ?  
Z tego co piszesz to nie masz problemu z nowo nabytym opryskiwaczem tylko z traktorem w którym nie możesz ustawić stałego przepływu.
Dobrze zrozumiałem ?

Edytowane przez Andrz_
Opublikowano (edytowane)

Fendt 312 vario 2012 rok 

Podczas pracy z  rozrzutnikiem obornika Brochard z 2015 roku załączam posuw taśmy tylko poprzez przesunięcie dźwigni do tylu i ona w takiej pozycji zostaje i taśma cały czas sie porusza. Kupując opryskiwacz wyobrażałem sobie to tak samo,iż przesunę dźwignie hydrauliki do tylu i ona zostanie w tym położeniu ale niestety ona wraca i jeżeli chce wykonać jakikolwiek manewr belką tą dźwignie muszę pchać do tyłu jednocześnie z trzymaniem przycisku na sterowniku.

Edytowane przez przemek212q
Opublikowano

Niestety nie znam Fenda ale może dobrym sposobem było by zmienić Temat zn. tytuł  napewno jest tutaj sporo użytkowników  tej marki 
Nie wierzę że ten model nie ma stałego obiegu , a może na innej parze wyjść  😏

Opublikowano

Opryskiwacz ma 2 węże hydrauliczne ciśnieniowy i powrotny. Próbowałem już różnie, nawet zmieniać wąż powrotny na wejście do wolnego spływu oleju ale niestety nie pomaga. 

Opublikowano

Np. Jak Uruchomić stały przepływ  w ciągniku Fendt 312 vario 2012 rok  .  I dodaj to w dziale Fenda :)
Jak źle doradziłem to najwyżej moderator mnie  opier.... :)

Opublikowano

No tak ale zasada jest ta sama , ma być obieg oleju .Dziwne jest ze napedza hydro motory a nie  steruje opryskiwaczem .
Ale zastanawia mnie tylko jedna rzecz  , wspomniałeś że jak trzymasz reką to działa .  Czyli wina jednak w ciągniku.
Ale może lepiej niech sie wypowiedzą użytkownicy Fenda 

Opublikowano

Tu wina leży chyba w obiegu oleju w opryskiwaczu .

@griga może coś doradzisz?

A zdjęcia kolega chyba też mógłby wstawić

Opublikowano

Może panela sterowania? Nie da się tam czego źle załączyć? Nie miałem do czynienia z takim sprzętem. 

Jakiś zacięty elektrozawór nie blokuje przepływu?

Opublikowano

Nie ma możliwości żeby cokolwiek źle podpiąć. Wszystko działa jak powinno tylko ta dźwignia nie chce wskoczyć w pozycje stałego przepływu oleju. Jestem pewny że wina nie leży po stronie ciągnika tylko w opryskiwaczu potrzebna będzie pewna modyfikacja. Ale jaka to nie ma pojęcia. Niestety nikt w okolicy nie posiada takiej maszyny i nie potrafi doradzić. 

Opublikowano

Mozliwe ze regulacja zaworu przelewowego w rozdzielaczu opryskiwacza cos pomoze, o ile ustawisz jego wartość mniejsza niz w traktorze. Wówczas nie będzie Ci dzwigni wybijac, pytanie tylko czy cisnienie będzie wystarczajace do prawidlowego dzialania opryskiwacza

• AgroTeam
Opublikowano

A masz w ciągniku wyjście z regulacją przepływu? Powrót na pewno musi być pod wolny spływ ale może ta ilość oleju która idzie jest za duża.

Opublikowano

Mam pokrętła którymi moge sobie regulować przepływ oleju przez wyjścia hydrauliczne, próbowałem zmieniać wydatek i to nic nie pomaga. Spróbuje jeszcze pobawić się pokrętłami na tym rozdzielaczu w opryskiwaczu może tam jest coś nie tak ustawione. Fabrycznie węże są podpięte pod jedną parę wyjść hydraulicznych na + i na - nic więcej. Gdy zmieniłem końcówkę węża powrotnego na końcówkę pod wolny spływ oleju belka nawet nie chciała się opuszczać jedynie sie podnosiła ale tylko przy jednoczesnym przytrzymaniu dźwigni od hydrauliki i przycisku na sterowniku. Więc wydaje mi się że wolny spływ oleju odpada.

Opublikowano

Kolego tez tak mialem i wiem o czym mowisz. Problem jest tego pokroju ze idzie zbyt duze cisnienie na opryskiwacz z traktora a ze opryskiwacz nie potrzebuje tyle oleju to nie nadaza wracac wolnym splywem. Ustaw na danej parze zeby przeplyw oleju byl minimum i powinno byc wtedy dobrze. Zobacz jeszcze czy przy opryskiwaczu nie ma gdzies zalozonych dlawikow do regulacji przeplywu oleju bo moze ktos mial wczesniej taki traktor ze nie dalo sie ustawic regulacji w traktorze i pozakladal takie przy opryskiwaczu zeby nie szarpalo lancami