Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie domowej kwarantanny. Więc mam pytanie ojciec wraca z zagranicy i będzie miał przymusową kwarantannę 14dni, jako powracający z zagranicy. czytałem że jeśli chodzi o gospodarstwo rolne to obejmuje ona teren a nie sam dom. A co z domownikami? Też będą objęci twarantanna? Wszędzie pisze żeby miał osobne pomieszczenie nie przebywa z domownikami i zachowywał odstęp 2m a o tym czy domownicy też są objęci nic nie ma 

Opublikowano
21 minut temu, aprochota napisał:

Właśnie domownicy nie są objęci kwarantanna ale to bez sensu bo mogą być zarażeni i roznosić wirusa tak że ZOSTAŃCIE W DOMU

Siedzę w domu poza sklepem i zrobieniem zakupów nigdzie się nie wybieram. Równie dobrze pani w sklepie może zarażać 

Opublikowano

Niestety, domownicy nie są objęci kwarantanną dopóki kwarantannowany współmiszkaniec nie ma potwierdzonego wirusa. Do tygo czasu mogą chodzić i zarażać. Przynajmniej tak było parę tygodni temu u mojego kolegi.

Opublikowano

Wczoraj słuchałem w tv jak mówił na ten właśnie temat lekarz, i jest tak że jeśli jeden z domowników ma kwarantanne to wszyscy domownicy są też objęci kwarantanną ,w przeciwnym razie by to nie miało sensu, bo inni domownicy mogli by roznosić wirusa, gdyby się okazało po kilku dniach że ta osoba jest zarażona wirusem.

Opublikowano

@up może się zmieniło, bo niestety u mojego kolegi było inaczej (on + 2 dzieci byli na kwarantannie, bo przesiadali się na lotnisku w Lombardii. Jego żona już nie była). Ale to było na początku jak się to szaleństwo zaczynało. Więc mogli pójść po rozum do głowy.

Opublikowano
8 godzin temu, wieslaw16 napisał:

Wczoraj słuchałem w tv jak mówił na ten właśnie temat lekarz, i jest tak że jeśli jeden z domowników ma kwarantanne to wszyscy domownicy są też objęci kwarantanną ,w przeciwnym razie by to nie miało sensu, bo inni domownicy mogli by roznosić wirusa, gdyby się okazało po kilku dniach że ta osoba jest zarażona wirusem.

Nie płeć  głupot, nie wiecie co robić dzwonić i tak musicie do sanepidu żeby się  zgłosić że wróciliście z pracy z zagranicy, jesli nie macie objawow i goraczki to domownicy nie mają  kwarantanny mogą  do pracy jezdzić ale środki  ostrożności zachować trzeba.

Opublikowano
11 godzin temu, KrzysztofKrojniak napisał:

Witam mam pytanie odnośnie domowej kwarantanny. Więc mam pytanie ojciec wraca z zagranicy i będzie miał przymusową kwarantannę 14dni, jako powracający z zagranicy. czytałem że jeśli chodzi o gospodarstwo rolne to obejmuje ona teren a nie sam dom. A co z domownikami? Też będą objęci twarantanna? Wszędzie pisze żeby miał osobne pomieszczenie nie przebywa z domownikami i zachowywał odstęp 2m a o tym czy domownicy też są objęci nic nie ma 

U mnie w miejscowości również mieszkaniec wrócił jakiś tydzień temu z zagranicy, pewnie z jakąś maszyną i kwarantanna całej rodziny 😉

Opublikowano (edytowane)

No i tak ewentualnie być powinno Krzysztof, a nie ograniczenia dla wszystkich.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Teraz są wszyscy, mogą krowy doić , a jak przyjedxie po mleko to ma nie wychodzić, w pole też nie może, za bramę nie można.

A czy wczoraj minister Ardanowski nie powiedział, że na pole można, tylko" pod sklepem nie stawać i z sąsiadem nie gadać"?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Nie płeć  głupot, nie wiecie co robić dzwonić i tak musicie do sanepidu żeby się  zgłosić że wróciliście z pracy z zagranicy, jesli nie macie objawow i goraczki to domownicy nie mają  kwarantanny mogą  do pracy jezdzić ale środki  ostrożności zachować trzeba.

No tak lekarz wyjaśniający zasady kwarantanny w publicznej tv. plecie głupoty ,gratuluje ,a kwarantanna jest nakładana i tak przez sanepid i powołane i wyznaczone do tego służby.

Edytowane przez wieslaw16
Opublikowano
Dnia 27.03.2020 o 07:34, Rolnik1973 napisał:

Teraz są wszyscy, mogą krowy doić , a jak przyjedxie po mleko to ma nie wychodzić, w pole też nie może, za bramę nie można.

Witam, do jakiej mleczarni oddajecie mleko, moja mleczarnia wstrzymała odbiór mleka dlatego że jesteśmy w kwarantannie.