Nawożenie przed siewem trawy
Przez
kamil100691, w Łąki i pastwiska
-
Podobna zawartość
-
Przez Rolnik1111
Witam
Co sądzicie o tym poplonie?
W filmie mówią żeby zasiać ją w sierpniu/wrześniu,skosić wiosna przyszłego roku i zaraz po skoszeniu zasiać kukurydze a czy sprawdziłaby się żeby użytkować ją cały rok jak zwykłą łąke i dopiero zaorać?
-
Przez Bamboocha
Mam zamiar zasiać 1,5 ha lucernyz trawą.I nie moge sie zdecydować czy zasiac ją ze zbożem (mieszanka)czy bez. Wcześniej siałem już trawe ze zbożem i efekt był pozytywny,bo nie rosły chwasty itp.ale gdy zboze urosło trawa nie za bardzo rosła a z koszeniem sie wachałem gdzyz lepiej by było żeby sie chociaz wykłosiło, poniewąż bele są wtedy o wiele lepsze jakościowo.Czy sieliście już może lucerne ze zbożem??Ja bym zasiał raczej ze zbożem ale tata mówi,że zboże pochłania duże ilości wody i wpływa to na wschodzenie i rozrastanie trawy i że później trzeba czekać na zboże do skoszenia a tak to by przyciął trawe wczesniej i by sobie spokojnie rosła....
Jakie jest wasze zdanie i jak wy robicie??
który sposób wybieracie, co o tym sądzicie??
Pozdro for all and Miłego Jajka:)
-
Przez Gryzli167
Witam wszystkich serdecznie. Nigdzie nie mogę znależć informacji na temat czy nie będąc rolnikiem mogę zakupić dom z zabudowaniami gospodarczymi i sąsiadującą do tego 2 hektarową łąką. Właściciel chce to sprzedać tylko i wyłącznie z tą działką. Nie bedę miał problemów notarialnych żeby to kupić? Na internecie wyczytałem że do 1 hektara bez problemu nie będąc rolnikiem ale to piszą o działkach rolnych ale czy łąka podlega tak samo? Proszę o pomoc i z góry dzieki
-
Przez Leszy
Dziś pojechałem kosić trawę i pierwszy raz widziałem taki przypadek by trawa była porażona rdzą. Wszystko było rude i do tego pyliło rdzawym pyłem. Widział ktoś kiedyś taki przypadek? Czy tym się przejmować? Zwalczać, czy liczyć, że samo przejdzie? To jest pierwszy rok trawy. Dwa sezony przynajmniej miała wytrzymać. Trochę to słabo wygląda. Ktoś coś kiedyś widział podobnego?
Nawet but po przejściu przez trawę wygląda tak.
Tak to wygląda z daleka.
Zaś tam gdzie nie wystąpiła wygląda tak.
-