Nawożenie przed siewem trawy
Przez
kamil100691, w Łąki i pastwiska
-
Podobna zawartość
-
Przez Bamboocha
Mam zamiar zasiać 1,5 ha lucernyz trawą.I nie moge sie zdecydować czy zasiac ją ze zbożem (mieszanka)czy bez. Wcześniej siałem już trawe ze zbożem i efekt był pozytywny,bo nie rosły chwasty itp.ale gdy zboze urosło trawa nie za bardzo rosła a z koszeniem sie wachałem gdzyz lepiej by było żeby sie chociaz wykłosiło, poniewąż bele są wtedy o wiele lepsze jakościowo.Czy sieliście już może lucerne ze zbożem??Ja bym zasiał raczej ze zbożem ale tata mówi,że zboże pochłania duże ilości wody i wpływa to na wschodzenie i rozrastanie trawy i że później trzeba czekać na zboże do skoszenia a tak to by przyciął trawe wczesniej i by sobie spokojnie rosła....
Jakie jest wasze zdanie i jak wy robicie??
który sposób wybieracie, co o tym sądzicie??
Pozdro for all and Miłego Jajka:)
-
Przez pitermaj
Rozpocząłem próbę zwalczenia trzciny na łące, teren podmokły. W zeszłym roku z mulczowałem ją na jesieni, co było dużym błędem, bo w tym roku odbiła z podwójną siłą. Zagłębiwszy się w temat, w tym roku z mulczowałem ją w połowie lata i przekopałem (oczyściłem) rów aby woda z terenu została odprowadzana bez przeszkód. Teraz mam pytanie Czy ten teren po skoszeniu jeszcze zrobić talerzówką, przeorać itp. aby bardziej osuszyć ziemie i zniszczyć korzenie oraz na wiosnę jak zacznie odbijać pryskać ? Jaki zastosować środek i w jakiej dawce aby był skuteczny ?
-
Przez Gość Luke16
Witam mam pytanie dlaczego niektóre bele mi zapleśniały(sianokiszonka)????? Są to głównie białe plamy na zewnątrz ale zdarzały się też w środku sporawo tej kiszonki odchodzi.... Czego to jest przyczyna???
-
Przez krzys111
Witam panie i panów.
Mam łąkę na której trawa ma już ponad 30 lat. Kosiłem ją 3 razy w roku, pH uregulowane, zasobność w składniki pokarmowe ok. wiosną tego roku opryskałem chwasty na tej łące i bez orania po pierwszym pokosie chcę wsiać trawę, pełną dawkę 40 kg/ ha.
Zastanawiam się czy to ma sens bo u nas panuje straszna susza i nie zapowiada się na deszcz.
Gleba jest torfowo murszowa, od góry cienka warstwa torfu a dalej biała zimna gleba.
Wiosną woda stała na tej łące a teraz już sucho.
Dzieki wszystkim za odpowiedz.
Jakie gatunki traw sprawdzą się najlepiej na takiej glebie. Dodam jeszcze że bardzo często od listopada do kwietnia stoi na tej łące woda ( miejscami)
-