Skocz do zawartości

CASE 5130 problem z podnośnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam case 5130. Problem jest taki że po odpaleniu ciągnika na panelu kontrolka mruga gdy dźwignia jest po środku gdy wezmę czy do przodu czy do tyłu przestaje mrugać czyli jest prawidłowo i ruszając wtedy dźwignią od podnoszenia nie podnosi kreciłem tym pokrętłem od ehr i też nic nie działa elektrozawór wykręciłem i podłączyłem  na krótko działa wysuwa się. Założyłem z powrotem i nic to samo sprawdziłem kostkę i nie dochodzi prąd co może być przyczyną że tam nie ma zasilania bezpieczniki dobre nie wiem czy tam jakiś przekaznik też jest??? może ktoś mi pomóc czy coś innego trzeba jeszcze zobaczyć . 

Edytowane przez konrad19941
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, wojtek1312 napisał:

Sprawdź przyciski na błotnikach ponoć jak woda się dostanie to przestaje działać podnośnik albo jak coś nie łączy

No to jak mam na podnoszenie ustawione w kabinie to na prawym błotniku jak wciskam podnoszenie to zapala się lampka ale nie podnosi, A na lewym żadnej reakcji  nic sie nie zapala ani nie podnosi,może to być przyczyną ?

Edytowane przez konrad19941
Opublikowano

Te przyciski sa specyficzne, bo zamykaja obwody i gdy sie je naciska i gdy sie ich nie rusza. Wystarczy, ze jeden sie zatnie i nie zamknie obwodu i sterowanie EHRem jest nie mozliwe. 

Opublikowano
10 godzin temu, Marek5140 napisał:

Te przyciski sa specyficzne, bo zamykaja obwody i gdy sie je naciska i gdy sie ich nie rusza. Wystarczy, ze jeden sie zatnie i nie zamknie obwodu i sterowanie EHRem jest nie mozliwe. 

Elektrycznie jest wszystko w porządku elektryk mi sprawdził musi być coś innego tylko teraz co bo wszystko chodzi jezdzi hamuje WOM też na wyjsciach hydraulicznych też ok tylko nie podnosi ramion ??

Opublikowano
Dnia 20.03.2020 o 22:56, Dawid1146 napisał:

Sprawdź jak na rysunku 11 i 12.

Bez tytułu.png

Elektrycznie jest wszystko w porządku elektryk mi sprawdził musi być coś innego tylko teraz co??? bo wszystko chodzi jezdzi hamuje wałek działa to co może być??

Opublikowano

Sprawdź jeszcze raz przyciski na błotnikach. One są dwustronnego działania wciśnięty zamyka jeden obwód a puszczony powinien zamknąć drugi obwód. To jest najczęstszą przyczyną i radzę sprawdzić to trzy razy zanim po rozbierasz połowę ciągnika.

Opublikowano

Napisze jak to wyglada u mnie i wydaje mi sie, ze tak to wlasnie powinno dzialac.

Po uruchomieniu ciagnika kontrolka EHR powinna mrugac i sterowanie jest nie mozliwe, aby modz ruszyc podnosnikiem trzeba go najpierw aktywowac: przestawic przelacznik pieciopozycyjny do pozycji neutralnej, a pozniej calkiem do przodu, co powinno wlaczyc sterowanie podnosnikiem zs pomoca dzwigni (kontrolka EHR powinna zgasnac, jesli nie gasnie znaczy, ze prawdopodobnie ktorys z przyciskow sie zawiesil i nie zamyka obwodu) Przy przelaczniku ustawionym do przodu sterowanie dzwignia powinno dzialac az do momentu ruszenia przycisku na blotniku, po zasterowaniu z blotnika kontrolka powinna zaczac mrugac i zeby modz znowu sterowac dzwignia z kabiny trzeba kolrjny raz wlaczyc EHR.

W Twoim przypadku obwody blotnikowe chyba sa prawie sprawne, bo kontrolka gasnie, tylko te przyciski z lewego blotnika moga byc czasem uszkodzone lub zmostkowane, bo nie ma zadnej reakcji. 

Przy przelaczeniu przelacznika do tylu podnosnik powinien podniesc do gory i tak powinien pozostac, nie ma mozliwosci zmiany polozenia podnosnika ani za pomoca dzwigni z kabiny, ani za pomoca przycisku z blotnika.