Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Czy Dobrze by było wstawić dławik jednostronny (na opuszczenie) w siłowniki wzmagające na waz? zbyt szybko opuszcza cięższe maszyny i chciałbym to zdławić? może jakieś inne pomysły?
Opublikowano

oryginalne nie posiadaja takich wynalazkow 😛, nigdy takiego nie widzialem wiec nie wiem czy to cos daje, w sumie to prosciej niz naprawic rozdzielacz czy uszczelnic tlok, jak kosztuje niewiele to zaloz i podziel sie doswiadzeniami.

Opublikowano
Dnia 13.03.2020 o 21:46, jacus napisał:

oryginalne nie posiadaja takich wynalazkow 😛, nigdy takiego nie widzialem wiec nie wiem czy to cos daje, w sumie to prosciej niz naprawic rozdzielacz czy uszczelnic tlok, jak kosztuje niewiele to zaloz i podziel sie doswiadzeniami.

Jak nie posiadaja jak posiadaja. Popatrz dokladnie w kabinie to mzoe znajdziesz

Opublikowano

Muszę sprawdzić . Przekonany byłem że tylko na podnoszenie . Bardzo możliwe że masz rację .

Opublikowano

o czy wy piszecie-facet chce zalozyc dlawik na weza od silownika pomocniczego a wy o dzwigni szybkosci reakcji- w ogole nie uzywam tego wynalazku bo i po co, kiedys jak bylem piekny i mlody jak wy to sie tym pobawilem-zadna roznica..

w nowych rozddzielaczach archimedesa w instrukcji pisza, ze usuneli ta mozliwosc regulacji, bo rolnicy nie byli tym zainteresowania, a zrobienie tego troche kosztuje.

Opublikowano

Zastanów się co się stanie gdy wstawi dławik tylko do pomocniczych? Jak już należało by wstawić na zasilanie wspólne wszystkich (2)3 siłowników. 

Taki zawór:

https://allegro.pl/oferta/zawor-hydrauliczny-dlawiacy-w-1-strone-3-8-30l-8706372026?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_firma_przemysł&ev_adgr=Przemysł+-+Materiały+i+akcesoria+-+Automatyka+przemysłowa&gclid=CjwKCAjw95D0BRBFEiwAcO1KDOd_O8VpmUo7kxS0HLqVx4crycKPZLFOJK6zf8XcJCyDeMWgv2WIYhoCK5oQAvD_BwE

Musiał byś zastosować na przewodzie pomiędzy zasilaniem wszystkich siłowników a rozdzielaczem. Jest to wykonalne. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko w dużej serii jest skuteczna możliwość sterowania opadaniem, bo ma zawór blokady wypływu oleju z cylindra, założenie dławika na siłowniki wspomagające spowolni opadanie na pewno.

12 minut temu, hubertb napisał:

Zastanów się co się stanie gdy wstawi dławik tylko do pomocniczych? Jak już należało by wstawić na zasilanie wspólne wszystkich (2)3 siłowników. 

Taki zawór:

https://allegro.pl/oferta/zawor-hydrauliczny-dlawiacy-w-1-strone-3-8-30l-8706372026?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_firma_przemysł&ev_adgr=Przemysł+-+Materiały+i+akcesoria+-+Automatyka+przemysłowa&gclid=CjwKCAjw95D0BRBFEiwAcO1KDOd_O8VpmUo7kxS0HLqVx4crycKPZLFOJK6zf8XcJCyDeMWgv2WIYhoCK5oQAvD_BwE

Musiał byś zastosować na przewodzie pomiędzy zasilaniem wszystkich siłowników a rozdzielaczem. Jest to wykonalne. 

No właśnie co się stanie?  :P  przyblokujesz siłowniki wspomagające, to nie pozwolą opaść szybko tłokowi głównemu, zakręcisz całkowicie to w ogóle nie opadnie, coś jakbyś zablokował kołkiem ramiona. No chyba że coś pęknie,   xD  ale żarty na bok, do samej tylko regulacji opadania jak najbardziej.

Edytowane przez Sean
Opublikowano

I cały ciężar przeniesie na siłownik wspomagający, nie dość że wałek główny ramion będzie skręcany momentem na który nie był przygotowany to obciążenie przypadnie na siłownik nurnikowy podnośnika więc spowolnienie będzie nie liniowe. Jeśli są dwa siłowniki sytuacja będzie nieco lepsza ale również nie doskonała. Da się to przerobić właśnie na wzór ciężkiej serii. 

p.s. faktycznie dźwignia reakcji odpowiada tylko za podnoszenie, to że u mnie reaguje w dwie strony jest uszkodzeniem i to bardzo dziwnym. 

Opublikowano (edytowane)

Przy samym opuszczaniu nie będzie miało aż tak dużego wpływu na ramiona i całą resztę, no i najlepiej jak by były dwa siłowniki wspomagające, nie zagłębiam czy się da przerobić bo nie wiem jak ma Zetor, duża seria to trochę inna bajka, bo gro rurek i zaworów jest na wierzchu podnośnika. Jeżeli jest w Zetorze podobnie jak w 60-tce, to cienko widzę taką przeróbkę.

Edytowane przez Sean
Opublikowano

W zetorze możesz zrobić tak samo jak w ciężkiej serii tylko trzeba się wykazać cierpliwością, na górze podnośnika jest "ośmiornica" element do którego dochodzi wolny spływ, "wycieki" z pomocniczych i jest tam też króciec zasilania pomocniczych. Po odpowiednim przerobieniu tego elementu da się umieścić zawór na wierchu odpowiadający za opadanie. Albo nie inwestować nic tylko wolniej poruszać dźwignią podnośnika. 

Opublikowano

No zasilanie pomocniczych może tak, ale gdzie spływ głównego cylindra? w dużej serii wszystko się opiera o blokadę spływu z głównego cylindra. Też nie wyobrażam sobie takie kombinację jak można wajchą wolniej poruszać i nie ma takich problemów.

Opublikowano

No nie wiem, nie chcę się wypowiadać bo nie wiem jak tam to wygląda, u nas Zetorów tej serii jak na lekarstwo.  :)

Opublikowano (edytowane)

Wygląda jak w 60 tylko deko inaczej;) Od rozdzielacza do cylindra jest rurka należy odkręcić ją puścić do góry przez ośmiornice następnie przez zawór regulatora tu dać trójnik na siłowniki wspomagania i rurkę która będzie wracać dodatkowym kanałem wspawanym w "ośmiornicę" do cylindra. Dzień roboty przy dobrych wiatrach. 

Przy okazji tej przeróbki można pokusić się o zawór odcinający i zapomnieć o opadaniu narzędzi na podnośniku. 

Edytowane przez hubertb
Opublikowano

mozecie tu byc tylko przestancie pier**lic...jak nie masz dokladnie takiego ciagnika to sie nie wypowiadaj jeden z drugim...

jakie blokady ,jakie obejscia ,dodatkowe rurki -po co , 500 stow kosztuje regenerowany rozdzielacz,

kurna zetor 7745 ma tylko jeden silownik pomocniczy - z glowicy ida do niego dwa przewody, zeby sie wpiac w powrotny to trzeba kupic przejscia