Skocz do zawartości

Claas Axion 850 - Kalibracja wyświetlacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, wie ktoś może jak przestawić godzinę na wyświetlaczu w ciągniku Claas Axion 850 2012rok Z góry dzięki 

Edytowane przez KrysAgro
Opublikowano

Na terminalu trzeba przekręcić pokrętłem na ostatnią pozycję CEBIS i jak w to się wejdzie to można ustawić datę i godzinę, na wyświetlaczu przy kierownicy trzeba wcisnąć prawą manetkę (wcisnąć tak jak klakson po lewej) ja tak mam a Arione. 

W celu ustawienia czasu na wyświetlaczu (8) należy:
- Naciskając na dźwignię (A) należy wyświetlić stopniowo
symbole znajdujące się w górnej części wyświetlacza;
czas zaczyna migać wtedy, kiedy na wyświetlaczu nie
pojawia się już żaden symbol.

Nacisnąć przez ponad 4 sekundy dźwignię (A), miga
wyświetlacz godziny.
- Nacisnąć na dźwignię w celu ustawienia wymaganego
czasu.
- Ponownie naciskać dźwignię (A) przez ponad
4 sekundy; miga wyświetlacz minut.
- W celu zakończenia ustawień należy naciskać dźwgnię
przez ponad 4 sekundy.

Opublikowano

1 zdjęcie

Od lewej strony gdzie jest gaz ręczny.

Od góry:

Nie wiem :D (Skrzynia automatyczna tam jest u mnie)

Pamięć obrotów 1 

Pamięć obrotów 2

Pozniej stopień niżej,

Od góry

Dodawanie obrotów do pamięci obrotów 

N neutralizacja skrzyni biegów jeżeli revers jest na N lub szybki powrót na bieg startowy.

f1 - funkcja do przydzielenia i poruszanie sie pomiedzy funkcjami ustawia sie to na terminalu

od dołu

ujmowanie obrotów na pamięci obrotów 

skrzyna automatyczna 

f2 - funkcja do przydzielenia to samo co f1 ale do łatwiejszego poruszania się miedzy funkcjami

zdjęcie 2:

od góry:

napęd, blokada napędów , biegi polowe/szosowe (mozna na skrzyni auto ustawić, że np jak sie jezdzi to używa tylko dany zakres biegów np od C1 do C3) na szosowych ma zakres  od A1 do D6

niżej:

siłownik z kłódką włączenie hydrauliki, A z kierownicą nie wiem, ale podejrzewam jakąś automatykę jazdy, asystent nawracania to jest do ustawienia z jakimi biegami sie jedzie do przodu, a z jakimi do tyłu. Wałek wom auto, można ustawić na jakiej wysokości ramion ma byc włączony wałek lub kiedy ma sie wyłączyć, miękka oś. 

Poniżej żółty grzybek to od wałka, obok niego przycisk jednostronnego działania to hamulec wałka

Sterownik podnośnika:

Największe pokrętło na górze, jak ma wysoko podnosić podczas poślizgu np przy orce można ustawić 3 i nie trzeba samemu ręcznie kręcić pokrętłem na podłokietniku tylko on sam to robi zależy jak sie koła ślizgają

poketła na dole:

1 - maksymalnie podnoszenie, 

2 - szybkość podnoszenia

3 - przy jakim poślizgu kół ma zacząć podnosić ramiona (związane z pokrętłem największym na górze)

zdj 3 

nie jestem pewny, ale wychodzi na to, że jest to blokada skrzyni biegów, ale pewny nie jestem. Działanie włącz wyłącz? czy jednostronne kliknięcie np jak w miękkiej osi ? 

Posiłkuję się tym co ja mam w Arionie.  

Opublikowano (edytowane)

Zapomniałem dopisać o:

Na ehr są 3 przyciski pionowo

1. amortyzacja tylnego podnośnika. ( jak się to włączy i jak sie na podłokietniku wciśnie przycisk do podnoszenia to włączy się amortyzacja)

2. ryglowanie  podczas jazdy

3. przycisk to włączania poślizgu (wtedy sie ustawia tymi pokrętłami przy jakim poślizgu i jak wysoko ma podnosić tylne ramiona)

ps. a po prawej stronie to A z kierownicą może byc do prowadzenie równoległego o ile ma GPS.

Edytowane przez artur04c
Opublikowano (edytowane)

Witam, odświeżam post, mam pytanie, dlaczego w ciagnikuspacer.pngspacer.png CLAAS Axion 850 świeci mi się trójkąt ostrzegawczy pokazany na zdjęciu? Pozdrawiam.

20200504_203425.jpg

Edytowane przez KrysAgro
Opublikowano

To jest za każdym razem jak się zgasi silnik lub jak się z błotnika używa podnośnik. To normalna sprawa. Zawsze trzeba "odblokować" ehr. trzeba wcisnąć przycisk do opuszczania ramion i kręcić kółkiem do regulacji wysokości na podłokietniku aż załapie .  Mogę jeszcze objaśnić co do czego jest z pokrętłami. Tylko zdj potrzebuję. 

Opublikowano

Ale że są jakieś stuki? szarpnięcia? zastanawia się ? Kalibracja skrzyni zrobiona ?Jaki olej ? Czy był zmieniany, jeżeli tak to na jaki? Tyle pytań, a tak mało odpowiedzi.

Opublikowano

Witam, wznawiam temat, może ktoś mi powiedzieć w którym miejscu znajduje się tak zwany "wolny spływ" oleju? Planuje podczepic siewnik Horscha do ciągnika i muszę to podłączyć. Załączam zdjęcia. Pozdrawiam.

20220326_202742.jpg

20220326_202928.jpg