News
sebas97

Fendt 310 lsa - problem - zanika prąd w trakcie jazdy

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
sebas97    0
witam, mam problem z Fendtem 310 LSA. Rocznik 1990. W trakcie jazdy nagle zanika mi prądy, resetuje się EHR, włącza przedni napęd. Zaczęło się tak że w trakcie orki gdy opuściłem pług w ziemię i orałem po kilkunastu czasami kilkudziesięciu ( czasami za jednym przejazdem nic się nie stało) metrach nagle przestało działać pokrętło na EHRze od głębokości. musialem ta dźwigienką dać na STOP i znów w dół, wtedy dalej mogłem sterować pokrętłem. na początku pomyślałem że jakiś problem z EHRem jest, ale jakiś czas później, w trakcie jazdy po drodze asfaltowej nagle włączył mi się przedni napęd. to już mnie baaardzo zaniepokoiło. od tego czasu w 80 procentach gdy wjadę w jakąś dziurę z większą prędkością czy nawet jak zabuja ciągnikiem od razu giną prądy na sekundę i zaraz wracają. Reset EHR, włącza się przedni napęd wyskakują jakieś kontrolki. stwierdziłem że pewnie gdzieś masa nie łączy i rozłącza mi prądy , no to jeden w ciągniki siedzi i patrzy czy się napęd włączy, a drugi chodzi dookoła ciągnika i rusza wszystkimi kablami. i nic. napęd się nie załączył. wystarczyło ujechać kilka metrów po nierówności i zaraz znów zanika i załącza się na nowo. może miał ktoś podobny problem i wie gdzie może być jakaś usterka? albo doradzi od czego zacząć. proszę o pomoc, bo praca tuż tuż a w takim stanie nie da się tym niestety jeździć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BomV    130

Wymień aku i spróbuj może wina w nim siedzi skoro kablami ruszane i nic. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebas97    0
Przed chwilą, BomV napisał:

Wymień aku i spróbuj może wina w nim siedzi skoro kablami ruszane i nic. 

Założyłem akumulator który kupiłem pół roku wcześniej do innego ciągnika + kabel masowy nowy. Dalej to samo :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

hubertb    248

Nie ma tam jakiś przełączników masy ? Ciągnik nie był rozpoławiany ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebas97    0
hubertb napisał:

Nie ma tam jakiś przełączników masy ? Ciągnik nie był rozpoławiany ?

chodzi ci o tzw. "hebel"? nie ma. mam go trzy lata i przez ten czas nie był.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hubertb    248

Jak coś jest nie tak na nierównościach to zwykle problem z przewodami: kabina-skrzynia ciągnika. Tutaj jest największa praca przewodów na nierównościach. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mezik0    45

Weź zobacz bezpieczniki i przekazniki i do tego złączki przewody wiązki w pewnym momencie kończą się złączami weź to zobacz i bezpieczniki przekaźniki ostatnio przerabiam to w proximie możesz kupić taki spray do styków i jak będziesz sprawdzał to psikac tym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hubertb    248

Magiczny spray to Kontakt 60 lub Kontox 5 albo 10. Resztę nie do końca warto używać. Tylko tych preparatów nie wolno zostawić na stykach! 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dodi    183

Miałem dokładnie te same objawy w 310lsa z 88r. Zajrzyj za podstawę bezpieczników. U mnie wytopiły się dwa kable zasilające. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sebas97    0

dzięki panowie. faktycznie bezpieczniki sprawdzałem od razu wszystkie. przekaźniki już nie. wszystko to sprawdzę w poniedziałek raz jeszcze po kolei. bo główny objaw jest właśnie taki jakbym "zgasił prądy". po zgaszeniu ciągnika resetuje się ehr, włącza się przedni napęd. może to coś ze stacyjka ? sprawdzę to i dam znać, jakby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to zapraszam do dyskusji :)


Dodi napisał:

Miałem dokładnie te same objawy w 310lsa z 88r. Zajrzyj za podstawę bezpieczników. U mnie wytopiły się dwa kable zasilające. 

za podstawe bezpieczników czyli... pod bezpieczniki? tam pod tym panelem od ehru, włączania przedniego napędu i blokady?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Kuba284
      Witam 
      Potrzebuje pomocy w naprawie fendta farmera 309 96 rok. Gdy wracałem z pola raptem wszystko przestało działać. Nie działa rewers, półbiegi, tylni wałek WOM, blokada mechanizmu różnicowego, nie da się wyłączyć napędu. Sprawdzone zostały bezpieczniki oraz płytka bezpieczników(ta która znajduje się pod półką z prawej strony). W ciagniku rok temu została wymieniona cała wiązka tylnia. Brak jakichkolwiek błędów na wyświetlaczu. Część elektrozaworów została sprawdzona.  Usterka mechaniczna przynajmniej rewersu wykluczam bo działa przełączanie ręczne.
    • Przez andrzejoo7
      Witam wszystkich i przepraszam za zakładanie może podobnego posta. Mam problem z 311. Mianowicie podczas jazdy przybywa mi oleju w skrzyni.olej ucieka korkiem wlewu  tym za kabiną. Biegi działają polbiegi też. Co może być przyczyną? Ciągnik przy opryskiwacz więc to pilne
    • Przez rolnik1928
      witam. mam problem z tylnymi hamulcami problem polega na tym że po wciśnięciu hamulca raz jest pedał sztywny że nie da się wcisnąć a raz wpada do końca i ciągnik nie hamuje tylko delikatnie zwalnia i pytanie jest takie jak się dostać do centralek aby je jakoś rozruszać sprawdzić czy to wina centralek czy przyczyna leży gdzieś indziej?
    • Przez edwin1990
      Witam wydaje mi się że mój fendt słabo wkręca się na obroty brakuje mu takiego ,, drygu,, tak to ujmę. Jeździłem u znajomego i wydawał się zrywniejszy. A poza tym zaczęło się gorzej wybierać biegi ciężej chodzą. Co może być przyczyną tych  nastepstw.?? 
    • Przez Krasok6911
      Cześć, stoję przed zakupem ciągnika 100-130KM, jadę dziś oglądać fendta farmer 311 lsa z turem sprowadzony z Niemiec, 11239 tys moto godzin ma nabite. Pytanie co sądzicie o tych ciagnikach, na co zwrócić uwagę i jak jest z eksploatacją ?? Jakieś rady ? 
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj