sumek666

Ceny gruntów rolnych

Polecane posty

Dastan    699
Napisano (edytowany)

Jako współwłaściciel nic nie sprzedaż samowolnie to tak jak z autem. Co innego gdyby doszło do fizycznego podziału działek, ale to już w drodze batalii sądowych. Ale masz racje, tu głównie sie kłania psychologia i dobrze znać różne opcje.

I weź tu to podziel na pół, albo kup potem takie 2 ha xD

https://zapodaj.net/plik-EqZkG7L9pz

Edit

a nie wiem jak wstawic to zdjecie..

Edytowano przez Dastan

lukasz1995    114
16 minut temu, tatafifa napisał:

Ja dziś dogadane 10ha za 800 tys w jednym kawałku 4a,4b prostokąt i brak drzew i słupów lubie takie działki.

To raczej dużo masz ha,jak stać na takie zakupy

Dastan    699

Perspektywy dla polskiego rolnictwa są bardzo optymistyczne wiec czemu by nie płacić 80tys za 4b ? Okazja wręcz.  

Mikua    123

Za 800 to obecnie ma 3 nieruchomości które w ciągu roku generują więcej zysku niż standardowa uprawa, 

• Like 2

lukasz1995    114
13 minut temu, Dastan napisał:

Perspektywy dla polskiego rolnictwa są bardzo optymistyczne wiec czemu by nie płacić 80tys za 4b ? Okazja wręcz.  

Przecież dopiero każdy już miał bankrutować,a ziemie się kupuje,nowe maszyny,traktory przyjezdzają

piotrp88    181
Napisano (edytowany)
40 minut temu, Dastan napisał:

Jako współwłaściciel nic nie sprzedaż samowolnie to tak jak z autem. Co innego gdyby doszło do fizycznego podziału działek, ale to już w drodze batalii sądowych. Ale masz racje, tu głównie sie kłania psychologia i dobrze znać różne opcje.

I weź tu to podziel na pół, albo kup potem takie 2 ha xD

https://zapodaj.net/plik-EqZkG7L9pz

Edit

a nie wiem jak wstawic to zdjecie..

https://www.gplf.pl/post/skutki-braku-zgody-wspolwlascicieli-na-okreslony-sposob-zniesienia-wspolwlasnosci

A po za tym nigdy nie widziałeś ofert zakupu trudnych nieruchomości? Tutaj akurat udziału.

Edytowano przez piotrp88

pedro2    8493
51 minut temu, MonteChristo napisał:

Za gotówkę?

Za drobniaki z popielniczki 😉

..

Dastan    699
16 minut temu, piotrp88 napisał:

https://www.gplf.pl/post/skutki-braku-zgody-wspolwlascicieli-na-okreslony-sposob-zniesienia-wspolwlasnosci

A po za tym nigdy nie widziałeś ofert zakupu trudnych nieruchomości? Tutaj akurat udziału.

No tak, ale to jest poniekąd dalsza forma podziału spadku - licytacja komornicza skrajna bo skrajna ale jest. Tak jak piszą, juz duzo szybciej sąd zasądzi spłate jesli choć jedna strona przejawia taką formę - wyznacza biegłego i ten wycenia.

• Thanks 1

miwigos    3739

Co w ym dziwnego jednego stać , stu nie , normalne , ma kase i chęci do roboty to kupuje

• Haha 1

pedro2    8493
26 minut temu, miwigos napisał:

Co w ym dziwnego jednego stać , stu nie , normalne , ma kase i chęci do roboty to kupuje

Co miesiąc kupuje, a co pół roku oddaje ojcowiznę w dzierżawę 

29 minut temu, Dastan napisał:

No tak, ale to jest poniekąd dalsza forma podziału spadku - licytacja komornicza skrajna bo skrajna ale jest. Tak jak piszą, juz duzo szybciej sąd zasądzi spłate jesli choć jedna strona przejawia taką formę - wyznacza biegłego i ten wycenia.

W takim razie mój błąd. 🙋

• Like 1

..

matek1810    13
Dnia 12.09.2024 o 08:04, miwigos napisał:

Za dobra ziemie to u nas 100 tyś i więcej , łaki niewiele warte, dla mnie nic nie warte

Z jakiego powiatu jesteś?

Dnia 12.09.2024 o 20:10, tatafifa napisał:

Ja dziś dogadane 10ha za 800 tys w jednym kawałku 4a,4b prostokąt i brak drzew i słupów lubie takie działki.

W jakim powiecie takie ceny?

sw_kamil    214

Pow. Siedlecki woj mazowieckie takie ceny na porządku dziennym, ale u nas duża koncentracja krów mlecznych

miwigos    3739
8 godzin temu, matek1810 napisał:

Z jakiego powiatu jesteś?

W jakim powiecie takie ceny?

Żnin

Tigon    1549

U nas 10ha w jednym kawałku to nie wiem czy w gminie znajdzie się więcej jak trzy sztuki nie licząc mhr

Tigon    1549
Napisano (edytowany)

Swoją drogą skąd was stać płacić takie ceny rzędu 80-100k, ja sam mam blisko 60ha dobrej ziemi 2-3 klasa i przy takich cenach to mnie nie wiem czy na 1ha by było stać rocznie. A kredyt to krótka piłka raz dostaniesz i potem robi się już górka z zdolnością i kolejne ciężko dostać.

Edytowano przez Tigon

tatafifa    6

Panowie a jak jest z dzierżawą ziemi i z terminem zapłaty za dzierżawę wziąłem teraz 5 ha i właściciel chciał żebym płacił za rok z góry zawsze do 31 sierpnia  za 2025 rok czyli za rok z góry a wy do kiedy płacicie jak to u waz wygląda

Dodam 700zł za ha on płaci podatek i on bierze dopłaty ziemia klasy 4b

Leszy    5922

Płacisz tak jak się umówisz. Ja jakbym miał komuś wydzierżawić to też bym chciał za rok z góry, i jak zapłacisz to dopiero wchodzisz. Inaczej to można pieniędzy nie zobaczyć. 

Łukaszek    1304

Jakieś dziwne zasady masz, ja mam dzierżawę to płacę czynsz po roku od podpisania, bo wychodząc z założenia że ktoś Cię oszuka nikomu byś nie wydzierżawił.

kuna9977    94
3 minuty temu, tatafifa napisał:

Panowie a jak jest z dzierżawą ziemi i z terminem zapłaty za dzierżawę wziąłem teraz 5 ha i właściciel chciał żebym płacił za rok z góry zawsze do 31 sierpnia  za 2025 rok czyli za rok z góry a wy do kiedy płacicie jak to u waz wygląda

Ziemię gminne za rok z góry, od prywatnych to właściciel składa wniosek o dopłaty i je bierze lub jak samemu je składasz to rozliczam się po dostaniu dopłat

Leszy    5922
1 minutę temu, Łukaszek napisał:

Jakieś dziwne zasady masz, ja mam dzierżawę to płacę czynsz po roku od podpisania, bo wychodząc z założenia że ktoś Cię oszuka nikomu byś nie wydzierżawił.

U nas na razie czynszów nie było. Jedynie się obrabiało, a właściciel brał dopłaty. Teraz jednak to wchodzi, i ludzie mają problem z wyegzekwowaniem tego. Nawet ziemię kupiłem od takich co się z dotychczasowym dzierżawą pokłócili, bo im nie płacił i podatku nie opłacał. Gdyby zasada była taka. Płacisz to wchodzisz, to może by był mniejszy problem z podbijaniem niebotycznych czynszów, i absurdalnych licytacji ziemi państwowej. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez wyrebski1
      Witam Mam taki przypadek-wczoraj miałem usługę koszenia kukurydzy i operator(87 lat, ojciec usługodawcy) kosił mi w nocy i uderzył w studzienkę melioracyjną wystającą poza ziemię ponad pół metra. Są jakieś straty i usługodawca zwala tylko winę na mnie. Jak to wygląda teraz? Ja nie powiedziałem może o tej studzience, ale też nikt mnie nie pytał o przeszkodach na polu.
    • Przez Dzigit189
      Witajcie 
      Poraz pierwszy składam ofertę na przetarg ofertowy w kowr. 
      W jednej z rubryk trzeba wpisać propozycje zabezpieczenia czynszu dzierżawnego za 15 miesięcy, np gwarancja z banku , hipoteka , kaucja, i właśnie nie wiem co tam wpisać. 
      Pytanie do doświadczonych, jakie zazwyczaj stosujecie zabezpieczenie ? Do tej pory nic nie dzierzawilem
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez citrulline
      Witam 
      Czy można legalnie ciągnąć przyczepę na haku za ciągnikiem co normalnie przystosowana jest do ciągniecia jej za samochodem? Nie posiadam auta o  uciągu DMC przyczepy 3500,  mało który samochód ma taki uciąg, zostają tylko busy, a musze coś przetransportować kilka razy do roku na odległośc maks kilkudzięsciu km na przyczepie lawecie, czy na dorobionym haku do belki albo dolnego zaczepu transport takiej przyczepy jest w pełni legalny?
    • Przez citrulline
      Witam
      Moje pytanie dotyczy ubezpieczenia w Krusie i podjęcia pracy w charakterze kierowcy zawodowego.  Jestem ubiezpieczony w KRUSie i z róznych powodów chciałbym w nim pozostać. Z tego co mi sie udało ustalić aby nie utracić swiadczeń mogę zostać zatrudniony na umowe zlecenie z warunkiem że wysokość przychodu  nie może przekroczyć kwoty równej minimalnemu wynagrodzeniu za pracę. Na wrzesień 2024 jest to 4300,00 zł brutto. W innych rodzajach pracy np. sprzedawca, pracownik budowalny, byłoby to łatwe do zrealizowania, tak w przypadku pracy kierowcy warunki są dość specyficzne, stąd pytanie czy jest to możliwe? Z tego co wiem realia wynagrodzenia w transporcie wyglądają często  tak że umowa o prace to najniższa krajowa a brakująca suma jest wypłacana w postaci różnych dodatków, diet. dodatkowo w 2022 pakiet mobilnosci przy trasach międzynarodowych trochę namieszał. Wydaję mi się że dużo osób ma podobną sytuację, wielu rolników posiada prawo jazdy kat. c+e, i po za sezonem  tak sobie dorabia, pytanie na jakich warunkach?
      pozdrawiam

• Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj