Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oni nie kupują wyłącznie w super lokalizacjach gdzie przy dostępie do asfaltu ceny zaczynają się od 100tyś.Kupują czasem i działki po 20 arów 500m od asfaltu tyle że za rynkowe ceny rolnej.Nie robią żadnych inwestycji,bardzo często nawet nie puszczają w dzierżawę tylko zarasta to drzewami.Po prostu lokują w tym pieniądze.

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

A po co hodowla na 1-3 klasie , nie wrto sie smrodzić , taka ziemia poszła by od ręki u nas

żeby się nie zanudzić, a raczej gdzie dobre ziemie to i duże rozdrobnienie jest.

Opublikowano
6 godzin temu, Tigon napisał(a):

żeby się nie zanudzić, a raczej gdzie dobre ziemie to i duże rozdrobnienie jest.

Kiedyś może tak. Z roku na rok, coraz mniej gospodarzy. Te gospodarstwa duzi i co zaradniejsi średni zabierają w dzierżawę.

Opublikowano

u nas bez zmian. Ci co gospodarzyli 10 lat temu to dalej gospodarzą, jakiś ruch mały z ziemią jest ale to przeważnie po zmarłych dziadkach. Cena od 90 tyś za ha I,II,III kl ziemi. Kawałki od 0.3ha do 3ha max

Opublikowano
3 godziny temu, Badwolf napisał(a):

Kiedyś może tak. Z roku na rok, coraz mniej gospodarzy. Te gospodarstwa duzi i co zaradniejsi średni zabierają w dzierżawę.

W mojej wiosce na 24 gospodarstwa w komunie dziś są dwa ,większość to 100 ha w okolicy i kilka 1000 do  2000 ha ,więc rozdrobienie  najmniejsze w Polsce.

Opublikowano

Utrata tych 500 czy 700 zl/ha podstawowej doplaty nie spowoduje, że grunty nie będą się sprzedawać lub spadnie zainteresowanie dzierżawami.

Doplaty były wyższe i co miało stać ugorem to stoi.

Sam podałem przykład: 25 km ode mnie przywrócili teren okolo 37 ha.klasa 5 i 6. Koparki samosiejki wykopały, rowy odnowione,wapno wysiane. 

20250204_144238.jpg

Opublikowano
rocknrollnik1 napisał:

Wreszcie może do kogoś dotrze , że bez nas nie ma biznesu. 

dokładnie kończą się dofinansowania to i dealerzy będą upadać

Marl napisał:

Utrata tych 500 czy 700 zl/ha podstawowej doplaty nie spowoduje, że grunty nie będą się sprzedawać lub spadnie zainteresowanie dzierżawami.

Sam podałem przykład: 25 km ode mnie przywrócili teren okolo 37 ha.klasa 5 i 6. Koparki samosiejki wykopały, rowy odnowione,wapno wysiane. 

20250204_144238.jpg

ale może stanieją

Opublikowano
Godzinę temu, kamil18fmr napisał(a):

Poltech to bankrut

Serio ? 
Mam od nich kilka maszyn z przed kilku lat. A dziś przyszło pismo że mój teren przejmuje roltoma. Zdziwiłem się ale to by wyjaśniało w tej chwili dlaczego roltoma przejmuje teren z mojej okolicy 

Opublikowano
54 minuty temu, rocknrollnik1 napisał(a):

Wreszcie może do kogoś dotrze , że bez nas nie ma biznesu. 

Spokojnie poradzą sobie na cenach części 

• Thanks 1
Opublikowano
32 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Serio ? 
Mam od nich kilka maszyn z przed kilku lat. A dziś przyszło pismo że mój teren przejmuje roltoma. Zdziwiłem się ale to by wyjaśniało w tej chwili dlaczego roltoma przejmuje teren z mojej okolicy 

Roltoma kupiła działkę pod budowę siedziby w Karniewie powiat Makowski 

Opublikowano

W tym Karniewie to się robi jakieś centrum maszyn rolniczych: Rol- Brat; Contractus;  Wcześniej był też Rolsad. teraz jeszcze Roltoma. Ogólnir Przasnysz, Maków, Ciechanów skupia gęstą sieć dealerów różnych marek

Opublikowano
12 minut temu, kamil18fmr napisał(a):

W tym Karniewie to się robi jakieś centrum maszyn rolniczych: Rol- Brat; Contractus;  Wcześniej był też Rolsad. teraz jeszcze Roltoma. Ogólnir Przasnysz, Maków, Ciechanów skupia gęstą sieć dealerów różnych marek

w bogatym deutze są 

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, michalcium napisał(a):

Roltoma kupiła działkę pod budowę siedziby w Karniewie powiat Makowski 

To trochę tego teraz będzie w naszych stronach. 
karniewo - massey, Claas, mc cormick 

Przasnysz - agrotechnik, agromasz, sobol ze steyr, jeszcze ktoś sprzedaje sipa, niedługo też ma się otworzyć nowa siedziba rolserwisu czyli new holland, 

Bogate - deutz 

Ciechanow - Stomil z deutzem, aldo z Kubota , lupus , 

Pod Mławą case w techpomie, Sikorski niedaleko, 

A i tak pewnie o kimś zapomniałem :) 

fricke mi się przypomniało z John w Ciechanowie 

kiedyś też Danex był w Przasnyszu ale się wynieśli 

35 minut temu, kamil18fmr napisał(a):

Szlachta do czegos zobowiązuje:-D ziemię dobre to i kasy mają :) 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano

Wołajcie jacusia, zobaczy Polskę C🤣

20 minut temu, radekz200 napisał(a):

w bogatym deutze są 

Dlatego masz dojce?

Ale chyba błąd w zdaniu , lepiej  - u bogatych deutze som...😜

Opublikowano
43 minuty temu, kamil18fmr napisał(a):

Najlepszy biznes kręci obecnie chyba fricke z Ciechanowa w okolicy rolbratowi się mocno sprzedaż ukróciła odkąd johna nie mają. Taki trochę paradoks w okolicy i to nie małej pędzili te johny bez mała około 20 lat a teraz przez niezłą sprzedaż Johna we fricke tracą mocno.

Opublikowano
2 minuty temu, michalcium napisał(a):

Najlepszy biznes kręci obecnie chyba fricke z Ciechanowa w okolicy rolbratowi się mocno sprzedaż ukróciła odkąd johna nie mają. Taki trochę paradoks w okolicy i to nie małej pędzili te johny bez mała około 20 lat a teraz przez niezłą sprzedaż Johna we fricke tracą mocno.

Nie tylko u Was tak jest. U nas też starzy dilerzy odpaleni zostali i John Deere ma agroefekt. I podobnie jak u Ciebie ciężko im się odnaleźć w nowej rzeczywistości. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, michalcium napisał(a):

Oni handlują jeszcze johnem? Myślałem że tylko mc cormick. A do nie dawna jak ktoś powiedział o rolbracie to wiadomo było że johna mają. 
kiedyś też korbanek tam gdzieś był ale ze swoimi cenami jak widać sie  zwinęli 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
5 godzin temu, Marl napisał(a):

20250204_144238.jpg

Opłacalność upraw takiej 5/6 bez dopłat to nie porozumienie. Teraz takie gleby idą na Lubin/groch i duże gospodarstwa robią dzięki temu strukturę w dopłatach. Pewnie i w tym wypadku tak jest. 

Były już takie czasy że nikt nie chciał piachów przewracać. Jak ktoś się utrzymuje tylko z rolnictwa to szybko bilans zweryfikuje czy jest sens.

• Like 2