Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@ciupek

Jeżeli w 2020 roku zgłosiłeś rozbieżność, to mogło mieć to wpływ na rozpatrzenie twojego wniosku. Żeby wydać decyzję musieli rozpatrzeć twoja rozbieżność.

Opublikowano

Dwa tygodnie od doreczenia decyzji jest czas na odwołanie, więc teoretycznie po zakończeniu tego okresu powinna iść wpłata na konto.Każdy przypadek jest inny.Jedni dostają przelew po 2-3 tygodniach, inni pózniej.ARiMR ma czas na wypłatę płatności końcowych do czerwca 2021.

Opublikowano

Robert można już  w aplikacji irz do  typ użytkowy kombinowany dodawać użytkowany mleczny... Czy czekać na wezwanie z agencji...?.... Bo widzę że są nowe formularze.. 

Opublikowano
4 godziny temu, kopiko napisał:

Dwa tygodnie od doreczenia decyzji jest czas na odwołanie, więc teoretycznie po zakończeniu tego okresu powinna iść wpłata na konto.Każdy przypadek jest inny.Jedni dostają przelew po 2-3 tygodniach, inni pózniej.ARiMR ma czas na wypłatę płatności końcowych do czerwca 2021.

Odwołanie i tak nie wstrzymuje wykonania decyzji tj. wpłaty

Opublikowano
18 godzin temu, kopiko napisał:

I w decyzji jest zapis że bieg terminu na odwołanie nie wstrzymuje jej wykonalności ...............

Opublikowano
Dnia 21.01.2021 o 18:59, vat napisał:

Odwołanie i tak nie wstrzymuje wykonania decyzji tj. wpłaty

Dnia 22.01.2021 o 08:46, Cezar81 napisał:

I w decyzji jest zapis że bieg terminu na odwołanie nie wstrzymuje jej wykonalności ...............

Odwołanie od decyzji nie wstrzymuje jej wykonania, ale decyzja staje się prawomocna i ostateczna po upływie 14 dni lub po wcześniejszym oświadczeniu o zrzeczeniu się prawa do wniesienia odwołania.W związku z powyższym jeżeli decyzja nie jest ostateczna i prawomocna, ARiMR wypłaca na tej podstawie środki na konto przed upływem 14 dni liczonym od dnia jej doręczenia czy nie wypłaca?

Opublikowano

Masz prawo wniesienia odwołania od decyzji w ciągu 14 dni licząc od dnia jej dostarczenia. Nie ma określonego terminu na wypłate od decyzji. Kiedyś dostałem po 3 miesiącach olliczac od dnia jej dostarczenia. Praca tak do miesiąc.

Opublikowano

Koledzy wyżej przytaczali zasadę że "Odwołanie od decyzji nie wstrzymuje jej wykonania".Oczywiście wszystko sie zgadza, tylko czy ARiMR zrobi przelew wczesniej niż po 14 dniach od dostarczenia decyzji lub po wcześniejszym oświadczeniu o zrzeczeniu się prawa do wniesienia odwołania, czy i tak czeka conajmniej 14 dni, aby decyzja stała się prawomocna i ostateczna?Wydaje mi sie, że przed upływem tych 14 dni nie ma co liczyć na przelew z końcowych i nigdy mi sie nie zdarzyło żeby pieniądze u mnie albo u znajomych były wczesniej.Mogą być pózniej nawet do końca czerwca, ale czy wcześniej, bez uprzedniego oświadczenia o zrzeczeniu się prawa do wniesienia odwołania?

Opublikowano

Witam, jeżeli wydzierżawię ,,na gębę,, od sąsiada całą jego ziemię i zgłoszę ją do moich dopłat, to czy sąsiad straci prawo do ubezpieczenia w KRUS ,oraz jeżeli będzie nadal prowadził produkcję zwierzęcą ( 20 loch + przychówek) to czy skarbówka nie wrzuci go do ,,działów specjalnych produkcji rolnej ,, miał ktoś taki przypadek?

Opublikowano (edytowane)

wycofuję

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
9 minut temu, adamn999 napisał:

Witam, jeżeli wydzierżawię ,,na gębę,, od sąsiada całą jego ziemię i zgłoszę ją do moich dopłat, to czy sąsiad straci prawo do ubezpieczenia w KRUS ,oraz jeżeli będzie nadal prowadził produkcję zwierzęcą ( 20 loch + przychówek) to czy skarbówka nie wrzuci go do ,,działów specjalnych produkcji rolnej ,, miał ktoś taki przypadek?

Oto lista działów specjalnych z ilością sztuk aby zaistniał dział specjalny:

Działami specjalnymi produkcji rolnej są[1]:

uprawy w szklarniach ogrzewanych powyżej 25 m2

uprawy w szklarniach nieogrzewanych powyżej 25 m2

uprawy w tunelach foliowych ogrzewanych powyżej 50 m2:

uprawy grzybów i ich grzybni – powyżej 25 m2 powierzchni uprawowej

drób rzeźny – powyżej 100 szt. (kurczęta, gęsi, kaczki, indyki)

drób nieśny powyżej 80 szt. (kury nieśne i mięsne, gęsi, kaczki, indyki w stadzie reprodukcyjnym oraz kury do produkcji jaj konsumpcyjnych)

wylęgarnie drobiu (kurczęta, gęsi, kaczki, indyki)

zwierzęta futerkowe (lisy i jenoty, norki, tchórze, szynszyle, nutrie oraz królikipowyżej 50 sztuk samic stada podstawowego)

zwierzęta laboratoryjne (szczury białe, myszy białe)

jedwabniki (produkcja kokonów)

pasieki powyżej 80 rodzin

uprawy roślin in vitro

hodowla entomofagów

hodowla dżdżownic

hodowla i chów innych zwierząt poza gospodarstwem rolnym (krowy powyżej 5 sztuk, cielęta powyżej 10 sztuk, bydło rzeźne powyżej 10 sztuk z wyjątkiem opasów, tuczniki powyżej 50 sztuk, prosięta i warchlaki powyżej 50 sztuk, chów i hodowla owiec powyżej 10 sztuk, tucz owiec powyżej 15 sztuk, konie rzeźne albo hodowlane, hodowla ryb akwariowych powyżej 700 dm3 objętości akwarium, hodowla psów rasowych albo kotów rasowych).

Co do krusu. Nie powinien stracić ubezpieczenia KRUS. Pamiętaj o tym że jest przepływ informacji między instytucjami. Może to wyjść. Dlaczego sąsiad oddaje w dzierżawę wszystka swoją ziemię?

Dnia 21.01.2021 o 15:03, ogarek napisał:

Robert można już  w aplikacji irz do  typ użytkowy kombinowany dodawać użytkowany mleczny... Czy czekać na wezwanie z agencji...?.... Bo widzę że są nowe formularze.. 

Sorki że dopiero teraz odpisuje. Nie korzystam z tej aplikacji.  Proponuję zadzwoń do swego Bp i zapytaj.

Opublikowano

7 ha, problemy zdrowotne, 2 lata do emki a bez świń żyć nie może 😀 muszę podzwonic i popytać żeby go nie wyjebali do działów specjalnych i z kursu nie wyjebali, jego ziemia w moich dopłatach przyda się pod zwiększenie w ramach dofinansowania z modernizacji gospodarstw. może jest ktoś tu jeszcze kto miał podobną sytuacje

Opublikowano
14 minut temu, adamn999 napisał:

Witam, jeżeli wydzierżawię ,,na gębę,, od sąsiada całą jego ziemię i zgłoszę ją do moich dopłat, to czy sąsiad straci prawo do ubezpieczenia w KRUS

Jeżeli sie sprawa wyda to straci A znam przypadek że pani w taki sposób wydzierżawiła grunty będąc dalej w KRUS I na jej nieszczęście wydało sie w momencie kiedy wróciła ze szpitala w którym dość długo przebywała Sprawa skończyła sie dla niej okropnie KRUS wykreślił ja z ubezpieczenia z data wcześniejszą niż jej pobyt w szpitalu i musiała zapłacić za ten pobyt jako osoba nieubezpieczona Jest taka przestroga nie podawajcie do dopłat takich gruntów dopóki nie upewnicie sie że właścicielowi nie zostało 1 ha przeliczeniowego bo możecie mu niechcący wyrządzić krzywdę  

• Like 3