Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany złożyłem tydzień temu pierwszy raz wniosek o dopłaty przez internet i mam pytanie. Czy mogę zrobić korektę tego wniosku bo chciałem zmienić zgłoszoną przez siebie łąkę na pole? Chcę z tej łąki zrobić pole i myślę o jej zaoraniu i zasianiu gorczycy. We wcześniejszych wnioskach cały czas była ta łąka zgłaszana.

Opublikowano

@Axd529

Jeśli zgłosiłeś ja jako tuż lub trawy na go to możesz zlikwidować tuz. Jeśli masz więcej niż 10 ha na go pamiętaj o dywersyfikacji czy nie przekroczy % lub powyżej 15 ha na go o % do efa.

Opublikowano

proszę @masa24

PEG ZAL2 zalesianie

PEG_PRD – obszary przyrodnicze (PRSK 14/20) czyli PEG_PRD = PZ_I + PZ_Z + PZ_ZG

PEG_SOR – MKO –uprawy trwałe i grunty orne

PEG_PZ_I - MKO – użytki przyrodnicze (PRŚ 7/13)

Opublikowano

a PZ P 

czemu moze pokazywac PEG ZAL 2  mimo ze nie ma tam zadnego lasu jedynie troche samosiewow glogu? dzialka nie byla w poprzednich latach zglaszana do doplat, swieza dzierzawa

Opublikowano

Pz P potencjalny grunt orny lub po kontroli

Peg Zal 2 zalesienia, może blednie naniesiony. Nikt 1ara nie zalesial.

Chyba że przesuwali granice i nie usunęli warstwy zal2. Może być pomyłka pracownika.

Opublikowano

Jeżeli chcę złożyć wniosek (ja i brat) o dopłaty po zmarłym ojcu to czy można to zrobić na podstawie aktu dziedziczenia od notariusza (sprawa jeszcze jest w toku u notariusza) ? czy muszę robić dział spadku ? do tej pory ojciec jeszcze nie składał wniosku o dopłaty na ten rok. Bo z tego co się orientuję to musiał bym ja i brat wystąpić do ARIMR o nadanie nowych nr. ewidencyjnych i dopiero wtedy składać o dopłaty.

Opublikowano (edytowane)

Składasz na własny nr producenta, nadanie nr producenta to zwykle 3 dni, do dopłat nie ma wymogu umowy własności, dzierżawy , użyczenia itp masz byś tylko użytkownikiem w razie kontroli która nie jest zawsze na miejscu tylko zdalnie , plus ma tylko się na ten sam teren ubiegać tylko 1 osoba, tyle.  

Edytowane przez luki9610
Opublikowano

Dobrostan do krów mlecznych. Mąż przejął od rodziców gospodarkę razem z bydłem i krowy mimo ze się dojdą to sa wpisane jako mięsne. I tym sposobem nie wszystkie nam się liczą do dobrostanu. Da się jakoś to ogarnąć z tym typem krów ? Czy już pozamiatane ?

Opublikowano
2 godziny temu, Lukrolny napisał:

Witam. Czy krowa (3 lata) kupiona dzisiaj przed złożeniem wniosku może być podana do dopłat? Poprzedni właściciel nie składał wniosku jeszcze.

Nie

Opublikowano
luki9610 napisał:

Składasz na własny nr producenta, nadanie nr producenta to zwykle 3 dni, do dopłat nie ma wymogu umowy własności, dzierżawy , użyczenia itp masz byś tylko użytkownikiem w razie kontroli która nie jest zawsze na miejscu tylko zdalnie , plus ma tylko się na ten sam teren ubiegać tylko 1 osoba, tyle.  

Ale na jedną działkę może składać 2 rolnikow po połowie, jak mają współwłasność ?

Opublikowano (edytowane)

Mogą. Byle by za dużo żaden nie podał

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
50 minut temu, MałaMi napisał:

Dobrostan do krów mlecznych. Mąż przejął od rodziców gospodarkę razem z bydłem i krowy mimo ze się dojdą to sa wpisane jako mięsne. I tym sposobem nie wszystkie nam się liczą do dobrostanu. Da się jakoś to ogarnąć z tym typem krów ? Czy już pozamiatane ?

Jeżeli rolnik w ramach pakietu, o którym mowa w § 4 ust. 2 pkt 2, utrzymuje w gospodarstwie rolnym krowy typu użytkowego kombinowanego, w odniesieniu do których nie został zgłoszony mleczny lub mięsny kierunek ich użytkowania, a w przypadku wariantu, o którym mowa w § 4 ust. 2 pkt 2 lit. c - utrzymuje w gospodarstwie rolnym również cielęta, jałówki i opasy o masie ciała do 300 kg typu użytkowego kombinowanego, w odniesieniu do których nie został zgłoszony mleczny lub mięsny kierunek ich użytkowania, zgłasza:
1) zmianę typu ich użytkowania w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, o którym mowa w przepisach o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, na typ użytkowy mleczny lub typ użytkowy mięsny albo
2) kierownikowi biura powiatowego Agencji mleczny lub mięsny kierunek ich użytkowania na formularzu udostępnionym przez Agencję wraz z podaniem numerów identyfikacyjnych tych zwierząt.
11.  Jeżeli rolnik nie dokonał zgłoszeń, o których mowa w ust. 10, kierownik biura powiatowego Agencji wzywa na piśmie rolnika do dokonania jednego z tych zgłoszeń, w terminie 7 dni od dnia doręczenia wezwania.
12.  Jeżeli mimo wezwania, o którym mowa w ust. 11, rolnik nie dokonał zgłoszeń, o których mowa w ust. 10:
1) płatność dobrostanowa nie przysługuje do krów w typie użytkowym kombinowanym, w odniesieniu do których rolnik nie dokonał tych zgłoszeń;
2) zwierzęta w typie użytkowym kombinowanym, w odniesieniu do których rolnik nie dokonał tych zgłoszeń, są objęte wymogami wariantów, o których mowa w § 4 ust. 2 pkt 2.
Z tego wynika, że tylko typ kombinowany można zmienić.
Opublikowano

ok dzięki. jeszcze jedna sprawa znajomy złoźył wniosek w maju A teraz chciałby wydzierżawić jednä działkę na papier, w jaki sposób może teraz wykreślić tą działkę z wniosku na ten rok ?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, piotreksz231 napisał:

ok dzięki. jeszcze jedna sprawa znajomy złoźył wniosek w maju A teraz chciałby wydzierżawić jednä działkę na papier, w jaki sposób może teraz wykreślić tą działkę z wniosku na ten rok ?

skalda jeszcze raz ten sam wniosek bez tej działki  i tyle, do zmiany zmniejszające do wniosku może wysyłać do dnia otrzymania kasy na konto, tylko zmiany zwieszające powierzchnie są chyba o ile pamiętam do 27 czerwca do istniejącego już przed 15 czerwca wniosku,
 edit:
do   30 czerwca 2020 r.

Edytowane przez luki9610
Opublikowano

Wysyła zmianę. Loguje się do ewniosku, wybiera nowy wniosek (powinien mu się pojawić identyczny z wysłanym), w zakładce mapa usuwa wszystkie uprawy z działki, a potem działkę ewidencyjną i wysyła wniosek jeszcze raz bez tej jednej działki.

Opublikowano
8 godzin temu, Lukrolny napisał:

Witam. Czy krowa (3 lata) kupiona dzisiaj przed złożeniem wniosku może być podana do dopłat? Poprzedni właściciel nie składał wniosku jeszcze.

Jeśli nie składal na nią na 100% to ty możesz złożyć na nią o doplaty

6 godzin temu, MałaMi napisał:

Zmiana typu użytkowania krów pomoże, jeśli się da to zrobić.

3 godziny temu, Freeman napisał:

Wysyła zmianę. Loguje się do ewniosku, wybiera nowy wniosek (powinien mu się pojawić identyczny z wysłanym), w zakładce mapa usuwa wszystkie uprawy z działki, a potem działkę ewidencyjną i wysyła wniosek jeszcze raz bez tej jednej działki.

Dokładnie tak

Opublikowano

Mam dwa pytania.

1 Czy międzyplon ścierniskowy obsiany gryką z pszenicą ozimą zostanie uznany przez ARiMR za obszar proekologiczny Efa14a? Wiem, że międzyplony obsiane mieszankami składającymi się z samych zbóż nie są uznawane za Efa14a. Mam wątpliwości czy gryka to zboże, czy też nie.

2 Czy jeśli po zaoraniu międzyplonu ścierniskowego składającego się z gryki i pszenicy ozimej, zasieje na następny rok pszenicę ozimą w plonie głównym to ARiMR nie będzie się czepiało?  

Opublikowano

Czy właściciel działki może zakazać dzierżawcy pobieranie dopłat bezpośrednich jeżeli będzie on użytkował faktycznie grunt? Właściciel nie pobiera dopłat ale z różnych powodów (strach, niewiedza) nie życzy sobie aby również dzierżawca je pobierał

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Czy właściciel działki może zakazać dzierżawcy pobieranie dopłat bezpośrednich jeżeli będzie on użytkował faktycznie grunt? Właściciel nie pobiera dopłat ale z różnych powodów (strach, niewiedza) nie życzy sobie aby również dzierżawca je pobierał

Sprawa wygląda tak ze jak nie ma krzyżówki to nikt sie nie dowe  na jaką dziadke kto bierze. Jedynie jawne dane to ile w danym roku miałeś wsumie PLN.  Wiec możesz brać spokojnie tylko sie nie wygadaj. Bo i tak nie ma jak sie właściciel dowiedzieć. Bo nikt nikogo nie informuje że na jego pole jest dopłata. Wiec to juz tylko twoja decyzja. 

Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

20 minut temu, luki9610 napisał:

Sprawa wygląda tak ze jak nie ma krzyżówki to nikt sie nie dowe  na jaką dziadke kto bierze. Jedynie jawne dane to ile w danym roku miałeś wsumie PLN.  Wiec możesz brać spokojnie tylko sie nie wygadaj. Bo i tak nie ma jak sie właściciel dowiedzieć. Bo nikt nikogo nie informuje że na jego pole jest dopłata. Wiec to juz tylko twoja decyzja. 

tylko jak się właściciel przypadkiem dowie to może dzierżawę postradać

Opublikowano
2 godziny temu, KlimekPL napisał:

Wejdź na ewniosek , dodaj działkę . Będziesz widział czy ktoś złożył na ta działkę dopłatę w zeszłym roku. Bo może coś kreci i ktoś dopłatę bierze jednak