Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja ryzykuje i daje pod pług dwa lata wstecz udało się. Gorzej będzie po kukurydzy bo głębiej nie uda się siać. Za to podniosłem dawkę zaprawy o ok 15 proc i nawozu donasiennego o 50 proc , zobaczymy jak wyjdzie. 

U mnie bambry sieją po rzepakach bez npk albo bardzo skromnie i płytko tylko co tylko ziarno zakryte.

Opublikowano

Pany siać pszenicę czy czekać na deszcz który ma być w sobotę? Pole dziś skończyłem orać poszła po orce brona i słabo to wygląda dużo brył i strasznie sucho. Myślałem żeby to jeszcze kultywatorem ruszyć potem brony i siew czy lepiej czekać na deszcz co radzicie jak by to dobrze uprawić? Ziemia mozaika glina po piach.

Opublikowano

W mojej okolicy czekali na deszcz przed siewem rzepaku, nie doczekali się. Zasiali w poniedziałek z tygodniowym opóźnieniem. Za 2 dni przyszły wszystkim nam znane ulewy, spadło w przeciągu 2 tyg. ponad 70 li. Najładniejszy rzepak mają ci, co zasiali wcześniej. Niestety, nikt nie wie jakie będą te deszcze, czy w ogóle będą. Matka Natura jest nieprzewidywalna.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, fcbarcelonacule napisał:

Ile sypiecie azotu przed siewem ? Saletra/saletrzak?

Ja praktykuje mocznik 100 kg na ściernisko lub wapno oraz 80-100kg przedsiewnie mocznik, nie licząc w wieloskładniku.

A efekty są takie że robię tak kolejny rok, przy tak ciepłych zimach i długich jesieniach, oczywiście trzeba tuningować zaprawę albo robić T0 jesienią lub bardzo wczesna wiosną.

Edytowane przez taux
Opublikowano

Gryka zasiana na przyoranie zaczyna kwitnąć, a ja nie będę miał czasu jej zniszczyć/zaorać. Desykacja jest dobrym pomysłem? Mam zamiar to zrobić przy pomocy rsm 32 ale nie wiem w jakiej proporcji z wodą.

Opublikowano
8 godzin temu, Fugeo napisał:

Co sądzicie o sypaniu wapna węglanowego np. atrigran, polcal, orcal pogłównie jesienią? Ma to sens?

Dawałem raz interwencyjnie na pszenicę jak liście zaczęły się czerwienić. Na pewno pomogło ale stałej praktyki z tego nie uczyniłem. 

32 minuty temu, sylwek1999 napisał:

Co myślicie o takim odchwaszczaniu? Expert Met 0.35kg/ha + Legato 500sc 0.3l/ha + Glean 8g/ha

Od kilku lat tak pryskam, na wiosnę poprawka na habra ale miotłe i inne czyści 

Opublikowano
1 godzinę temu, sylwek1999 napisał:

Co myślicie o takim odchwaszczaniu? Expert Met 0.35kg/ha + Legato 500sc 0.3l/ha + Glean 8g/ha

Czy to jest kombinacja tylko na oziminie ? Przy expert met nic nie ma o jarym zbożu.

Planuje na jesień zakupić opryski oraz nawozy na ozimine i jare .

Podzielicie się swoim planem nawożenia na wiosnę ?

Opublikowano

Panowie miałem zastosować w pszenicy mieszaninę Expert Met 0.35kg/ha + Legato 500sc 0.3l/ha ( pola bez rzepaków wiec bez dodatku Gleanu ) ale na szybko licząc wychodzi mi ok 100zł/h a Bacara Trio 516SC o tych samych substancjach ok 10 zł /ha taniej. Jest jakaś różnica przemawiająca za tym aby zastosować tą pierwszą mieszaninę ?

Opublikowano (edytowane)

O kurde, przeoczyłem kilka stron :D

10 zł nie zrujnuje mojego konta, chodzi o skuteczność i ewentualne bezpieczeństwo w razie problemów.

Pytanie jeszcze o przytulię, czasami przepuszcza i muszę poprawiać wiosną, nie jest to duży problem bo i tak przeważnie poprawka wiosną ze względu na owies głuchy ale może macie jakieś sprawdzone sposoby aby temat skutecznie załatwić jesienią.

Diflufenikan - działa nalistnie więc lepszą ochronę raczej da jak pisaliście wcześniej Expert Met

Edytowane przez akmaly
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v