Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

fajnie macie , pada robicie zabiegi, a u nas idzie 3 miesiąc bez jakiegokolwiek deszczu, 2 dawki azotu nie można wysiać, wstrzymałem odchwaszczanie, t 1 na niektórych polach zrobione,  dzień w dzień zapowiadają deszcze radary też pokazują , a nic nie spadnie, jęczmień jedynie udało się zrobić t 1 z medaxem, i teraz to był gwóźdź do trumny, a taki ładny gęsty był , a teraz stoją patyki do kostki i tak od 2 mieś bez zmian , żałuje że nie udało się znaleźć chętnego na 100 ha dobrej ziemi wyprawionej , wywapnowanej, chętnie oddam , gm Żagań , większość ziem ciężkich , 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, masa24 napisał:

O i to jest przykład działania bez glowy

po co ten topsin na t1? Sprzedawca polecił . W tym roku modny jest soligor 2 l na ha. Tez dobrxe by bylo

raz skróciłes, teraz chcesz drugi. W jaki plon mierzysz? Jak wyglada lan

Mierze w granicach 7t łan dość gęsty i po deszczach pszenica dostała wigoru. Pytam czy mogę polecieć jeszcze raz w tych dawkach i czy to ma sens ??

Opublikowano

robiłem 3 tygodnie temu skracanie medaxem 0,5kg , czy na liść flagowy też mogę dać medax ?bo mi trochę została dawka 0,25kg , a na resztę moddusa 0,2l 

Opublikowano
49 minut temu, krzysiek1614 napisał:

Mierze w granicach 7t łan dość gęsty i po deszczach pszenica dostała wigoru. Pytam czy mogę polecieć jeszcze raz w tych dawkach i czy to ma sens ??

Moim zdaniem to bez sens. Tym bardziej jeszcze walić do tego Stabilan. 

Opublikowano

Co polecacie na t2 w pszenicy apostel? Na t1 poszedł prochloraz, fenpropidyna i tebu plus pakiet mikro, siarczan i mocznik... Priaxor w dawce 0.8l jest sensownym rozwiązaniem? A może azoksystrobina z jakimś triazolem? Np tebu? Czy raczej to nie ma sensu? Z góry dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Moja pszenica na kawałku przy domu tak wygląda. 150kg czystego azotu. W przyszłym tygodniu na T2 0,5l/ha Artea i czekamy na żniwa.

20200502_185351.jpg

Opublikowano

Czy wy ludzie chcecie mieć tabakę na polu jest taka susza a oni 2 razy regulują. Teraz popadało choć nie wszędzie bo u nas mało co spadło tyle że buraki powschodzą. A wiesz co będzie w czerwcu i lipcu. Przy takiej suszy woda pójdzie moment w spód i wszystko będzie palić.

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek1614 napisał:

Pszenica pryskana 27.04 - 0,2l Moddus + 1 l Antywylegacz. Czy mogę po niedzieli zrobić drugi zabieg i powtórzyć dawki ??

I jeszcze co polecacie na T2 ?? Na t1 1 poszedł Topsin na t2 planowałem Weto 250 ale podobno wycofany z obiegu. W sklepie sprzedawca poleca Duett Start ???

Zalezy jakafaza jak flagowy jest lub sie pokazuje to tri czyli modus jeszcze chyba można usztywnienie i skrócenie doklosia ale antywylegacz to ccc więc nie można. 

Opublikowano

Z tymi regulacjami macie rację. Dawałem 2 tygodnie temu ccc 1l + modus 0,3. Po tygodniu widzę że łan mimo suszy goni do góry, poprawiłem 0,2 l modusa bo zapowiadali deszcz. Nic nie spadło, wczoraj byłem na jednym kawałku to się przerazilem, podjaralem konkretnie, na mozaice przestała rosnąć. Na szczęście tylko 3 ha po buraku. Reszta mało odczuła i w sumie się cieszę bo spokojnie polecialem dzis z saletra 3 dawkę. Będzie już jakieś 180 kg N. Wiem że to za wcześnie ale patrząc na te warunki to może już lepszych nie być.

20200427_151844.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jako ze mysle już o nowym sezonie , zastanawiam się co zmienić żeby było lepiej. 
w tym zwiększyłem druga dawke saletry do 300 kg, wyglada niezłe żniwa pokażą efekt. Do oprysków daje siarczan magnezu i mikro , myślałem ze to zbędne ale pszenica po tym nabrała pięknego czarno zielonego koloru wiec trochę się do tego przekonałem . Mam pomysły na nowy sezon i może ktoś z was już to przerabiał .mianowicie zamierzam przejść na zaksan zamiast Anwilu. Jako ze walczę dopiero z pH , i jest poniżej 5 przed akcja wapnowania, może warto przejść ma zaksan który oczywiście pH nie podniesie ale może lepiej ten azot zostanie pobrany przez wapń?

kros z was stosował kizeryt wiosna i widział różnice? To samo pytanie odnośnie stosowania potasu 40-60 kg ha wiosna. Ktoś to robi widzi różnice ? Oglądam na yt jednego youtubera i to akurat wydają mi się ciekawe rozwiązania, ale czy warte zachodu?

Edytowane przez masa24
Opublikowano

pszenica arkadia na fotkach widoczne czarne kropki czy to dtr? czekac jeszcze z t2 czy powoli leciec? zaplanowane fandango.Na t1 07.04 poszło boogie w pełnej dawce

IMG-20200430-WA0000.jpg

IMG-20200430-WA0002.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, masa24 napisał:

Jako ze mysle już o nowym sezonie , zastanawiam się co zmienić żeby było lepiej. 
w tym zwiększyłem druga dawke saletry do 300 kg, wyglada niezłe żniwa pokażą efekt. Do oprysków daje siarczan magnezu i mikro , myślałem ze to zbędne ale pszenica po tym nabrała pięknego czarno zielonego koloru wiec trochę się do tego przekonałem . Mam pomysły na nowy sezon i może ktoś z was już to przerabiał .mianowicie zamierzam przejść na zaksan zamiast Anwilu. Jako ze walczę dopiero z pH , i jest poniżej 5 przed akcja wapnowania, może warto przejść ma zaksan który oczywiście pH nie podniesie ale może lepiej ten azot zostanie pobrany przez wapń?

kros z was stosował kizeryt wiosna i widział różnice? To samo pytanie odnośnie stosowania potasu 40-60 kg ha wiosna. Ktoś to robi widzi różnice ? Oglądam na yt jednego youtubera i to akurat wydają mi się ciekawe rozwiązania, ale czy warte zachodu?

Przy takim ph to tylko kreda na początek . Powtórzę się  przez 4 lata stosowania kredy   podniosłem ph z 4.5   do 7.3 /7.8  sam nie mogłem uwierzyć jak przyszły próbki z lublina  bo chciałem składać wniosek o dopłatę do wapna na przyszły rok . Ja stosowałem granulat  na oziminy pod siew pod agregat a na wiosenne upraw siałem na zimę po po wierzchu .

Opublikowano

Co to za kreda ?

Ja póki co nie skracam. Może na t2 ??? Zobaczymy. U mnie wegetacja opóźniona o jakies 2-3 tygodnie także dopiero w poniedzialek t1 idzie. W tamtym roku pszenica na najlepszych kawałkach dała 8t przy 0.4 modusa i stała do końca. Także na słabszych stanowiskach to wogole bez sensu. Szkoda kasy.

Opublikowano

Pszenica jara Frajda. Co tu proponujecie dać? Poszło pod korzeń 200kg Polifoski 8 ( to jest łąka przerobiona na pole, piekielnie mocna glina) Nic potem nie dawałem bo susza i była słaba ale 4 5 dni temu polało konkretnie i ładnie poszła do góry w porównaniu z tym co było. Saletra mocznik rsm?

20200502_140815.jpg

Opublikowano

panowie mam pytanie nie zrobiłem jeszcze zabiegu T1 w pszenicy i pszenżycie ozimym (Duett Star+Mirage) wszystko przez warunki jakie panowały od początku kwietnia czyli przymrozki i susza , więc jest jeszcze sens robić taki zabieg czy dać sobie spokój i czekać spokojnie na T2 ?

Opublikowano

Z tą kreda się zgadzam, również przez 3 lata sypałem po 500 kg na ha i ph z 5 skoczylo na 7.2 min 6.8, mam gdzieś jeszcze triche jej w big bagu to jutro podrzucę nazwę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v