Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najpierw doyebać miks wszystkiego co tylko możliwe (połowa pewnie zbędne) po to, by za chwilę psiukać kolejny raz innym wynalazkiem... W dzisiejszych czasach najlepiej chyba ziemię wydzierżawić jakiemuś narwańcowi, a samemu zająć się handlem środkami i wszelakimi cudownymi "odżywkami" 😉

Opublikowano

Przybliż sobie zdjęcie, to zobaczysz skąd ten gęsty łan..;)

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Andpol napisał:

@galan99 Mam takie mapy i nie raz miało padać i nie padało więc wole się nastawić na nie padanie a jak popada to miłe będzie?

tu macie bardziej dokładnie i przejrzyście, u mnie jeszcze nie było by się nie sprawdziło, https://www.ventusky.com/

Edytowane przez suzuki18l
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, AdrianKasperkiewicz napisał:

Po optyskaniu pszenicy 

yara zboże 1.7l/ha + siarczan magnezu 5kg/ha + optimus 0.5l/ha + stabilan 0.7l/ha +  1l/ha mirage+ duet star 1l/ha + 0.075l/ha karate zeon.

końcówki liści pożółkły i co teraz zrobić poczekać aż pszenica sama sie zregeneruje czy prysnąć ją asahi.

20200411_191739.jpg

Po zabiegu grzybowym pokazała się powierzchnia która była zainfekowana. O ile nie przesadziłeś z mocznikiem. Także tym bym się nie martwił. Przy takiej wysokości patrząc na zdjęcie dziwię się że masz dopiero pierwsze kolanko. U mnie kolejny dzień z przymrozkiem nie wiem jak grzyb zadziała o skracaniu medaxem nawet nie myślę pogoda tragiczna w dzień ciepło w nocy zimno i sucho.

Opublikowano
12 godzin temu, AdrianKasperkiewicz napisał:

Po optyskaniu pszenicy 

yara zboże 1.7l/ha + siarczan magnezu 5kg/ha + optimus 0.5l/ha + stabilan 0.7l/ha +  1l/ha mirage+ duet star 1l/ha + 0.075l/ha karate zeon.

końcówki liści pożółkły i co teraz zrobić poczekać aż pszenica sama sie zregeneruje czy prysnąć ją asahi.

20200411_191739.jpg

Wcale się nie dziwię że pożółkła ,nie dość że sucho to jeszcze noce zimne a wy takie mikstury robicie.Przy takiej pogodzie to się wstrzymać z opryskiem albo  skracanie,grzyb,odżywki jechać osobno.

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Damianek20 napisał:

Po zabiegu grzybowym pokazała się powierzchnia która była zainfekowana. O ile nie przesadziłeś z mocznikiem. Także tym bym się nie martwił. Przy takiej wysokości patrząc na zdjęcie dziwię się że masz dopiero pierwsze kolanko. U mnie kolejny dzień z przymrozkiem nie wiem jak grzyb zadziała o skracaniu medaxem nawet nie myślę pogoda tragiczna w dzień ciepło w nocy zimno i sucho.

Mocznik nie był dawany.

Opublikowano

Pany co to jest i jak to zwalczyć skutecznie? Odchwaszczanie na wszystkich działkach robiłem expertem plus diflufenikan w pełnych dawkach a mimo to wychodzi to na pszenicy i jęczmieniu

IMG_20200412_111247.jpg

IMG_20200412_111302.jpg

Opublikowano

Takie przypalenia to nic minimalnie gdzieś na końcówkach ale to pewnie przez stres rośliny wariują ciepło zimno a na dodatek opryski stresujące a co do tego chwastu to może być kąkol? Co podobnego z rodziny tych chwastów 

Opublikowano
27 minut temu, Zetix napisał:

Pany co to jest i jak to zwalczyć skutecznie? Odchwaszczanie na wszystkich działkach robiłem expertem plus diflufenikan w pełnych dawkach a mimo to wychodzi to na pszenicy i jęczmieniu

IMG_20200412_111247.jpg

IMG_20200412_111302.jpg

wilczomlecz?

Opublikowano
29 minut temu, Zetix napisał:

IMG_20200412_111247.jpg

IMG_20200412_111302.jpg

dokładnie wilczomlecz obrotny

5 minut temu, cris10 napisał:

Trafia się trochę fiołka po jesiennym odchwaszczaniu , czym teraz go zwalczyć ?

na przykład środkami z metsulfuronem metylu, ewentualnie tribenuron metylowy lub mieszanina tych substancji

Opublikowano

Teoretycznie na tego obrotnego wilczomlecza działa Chwastox Extra 300 SL. Aczkolwiek "Zabieg wykonać wiosną, od początku fazy krzewienia zbóż do końca tej fazy." I teraz jęczmień i część pszenicy  mam już w bbch 31 ++ . Czyli wg etykiety odpada, ma ktoś jakąś alternatywę?

Opublikowano
15 godzin temu, AdrianKasperkiewicz napisał:

Po optyskaniu pszenicy 

20200411_191739.jpg

Po przybliżeniu nie widze chwastów ,jak w takim łanie ma dotrzeć ciecz do chastów ,szkoda kasy

Opublikowano
20 minut temu, miwigos napisał:

Po przybliżeniu nie widze chwastów ,jak w takim łanie ma dotrzeć ciecz do chastów ,szkoda kasy

Ja tez nic nie widzę . Ale są tu czarodzieje co po takim zdjęciu dostrzeże chwasty , powie jakie są i jeszcze czym opryskac

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, masa24 napisał:

Ja tez nic nie widzę . Ale są tu czarodzieje co po takim zdjęciu dostrzeże chwasty , powie jakie są i jeszcze czym opryskac

to dawno nie byleś u okulisty, albo nie znasz chwastów..... właściciel zdjęcia sam potwierdził że dopiero będzie odchwaszczał oraz jakie ma środki...więc nie kop dalej tematu bo się ośmieszasz

34 minuty temu, miwigos napisał:

a jak krople deszczu  docierają do powierzchni  ziemi w pszenicy?? może słyszałeś o grawitacji, w bardziej zaawansowanych fazach się skutecznie zabiegi wykonywało

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v