Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, jahooo napisał:

korzystałem z dlaroslin.pl i sklepfarmera.pl to mogę polecić, ceny w normie

Nie wiem jakie środki kupujesz ale z mojej analizy Pakos jest tańszy

Opublikowano

Z mojej analizy wynika, że głównie kupuję tam, gdzie mogę dostać środki, których poszukuję. Więc kupuję w różnych sklepach, także stacjonarnie (i zazwyczaj taniej niż w necie).

Z interenetowych zazwyczaj zamawiam to, czego nie ma na miejscu

Opublikowano
2 godziny temu, msjaro napisał:

Panowie, czy każdy środek BASF powinien mieć kod QR do sprawdzania, czy to oryginalny produkt? Jeśli tak, to gdzie? Mam Duetta i chciałem go sprawdzić tak z ciekawości i za cholerę nie mogę znaleźć tego kodu

Kody QR mają produkty będące objęta ich akcja bonusowa, tz zbierasz punkty i coś tam dostajesz.  

Też mam duetta to popatrzę na mojego jak wygląda 😉

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, jahooo napisał:

korzystałem z dlaroslin.pl i sklepfarmera.pl to mogę polecić, ceny w normie

no i ChemirolPiekary.  

Nigdy nie zdarzyło mi się kupić wszystkiego w jednym sklepie. Zawsze czegoś brak, albo drożej albo inne, ale w tych trzech kupuje najczęściej. No jeszcze mogę RolnikSzuka.com polecić, też szybko sprawnie wysyłają. 

37 minut temu, gonzo2019 napisał:

Samo ccc 750 w ilości 1,2l  utrzyma mi hondie, arkadię przy nawożeniu 150 N? 

Ja będzie suchy maj to tak. Jak mokry - zapomnij.  No zależy jaka gleba jeszcze, ale jak ma dobre warunki i nie żałujesz nawozów, dobre Ph, to leży. 

6 godzin temu, Jasio88 napisał:

Mam w tej chwili z rozkrzewienia popołudniu będę w polu to zrobię inne

IMG_20200319_091048_5.jpg

Ja tu tragedii nie widzę. 

Osobiście po ociepleniu (może w weekend) jadę 15kg/ha mocznika +4kg siarczanu, 330g mikro (głównie żelazo, miedź, cynk) Fosfor i potas po 1 kg  - wszystko na aminokwasach + 0,5 asahi. Ma to na celu stymulowanie roślin po stresie ( dwa tygodnie mrozów w nocy) Tobie mogę polecić to samo. 

Kilka dni po tym zabiegu skracanie plus drugi T1. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał:

Ja będzie suchy maj to tak. Jak mokry - zapomnij.  No zależy jaka gleba jeszcze, ale jak ma dobre warunki i nie żałujesz nawozów, dobre Ph, to leży. 

No właśnie zapowiada się sucho, na pewno cały kwiecień a maj nie wiadomo.. A jakbym poprawił na flagowy czymś jeśli zacznie padać w maju? Jakimś medaxem? 

Opublikowano
Przed chwilą, losktos napisał:

dlaczego na miedź za późno?

Do końca krzewienia mnie uczyli,póżniej toksyczna się robi 

Opublikowano
55 minut temu, msjaro napisał:

Ja jadę Euforię 1,3 CCC + 0,2 Ciasto. Sporo septoriozy i rdzy na starszych liściach, za tydzień powalczymy. :)

U mnie euforia też dużo rdzy i jakiś grzybów. Np hondia lepiej wygląda po zimie. Zobaczymy za miesiąc jak bd wyglądać 

Opublikowano
51 minut temu, losktos napisał:

to zależy od dawek. W BBCH 31 jest jeszcze w miarę bezpiecznie, później już gorzej. Co nie zmienia faktu ze najlepszym terminem dla Cu jest podanie do końca krzewienia

I taki właśnie jest plan. :)

Jasio, słabe te zdjęcia, przyjrzyj się liściom z bliska i sprawdź podstawę, węzeł krzewienia i korzenie. No faktycznie coś jej dolega i podejrzewam choroby grzybowe, no jesień i zima mokra i ciepła, wiosna też, przymrozki im nie przeszkadzają, ale z tych zdjęć nic nie da się wywnioskować, nie ma tam na liściach czarnych kropek, septorii?  mączniaka nie ma? chociaż mączniak tak liści nie suszy raczej. Jak dolne liście uschły i nie ma grzyba, to może być fitotoksyczność po środkach ochrony, ale trzeba się przyjrzeć. 

18 minut temu, Kędzior89 napisał:

losktos czyli mikroelementy najlepiej podawać do końca fazy krzewienia

To jest najważniejszy czas (krzewienie), ale można podawać w fazie strzelenia w źdźbło i na liść flagowy. Oczywiście już nie w takiej ilości jak na początku.  Jak się zaniedbało krzewienie, to na flagę nic już nie pomoże. 

Opublikowano (edytowane)

jak nie da się podać azotu inaczej to możesz, ale mocznik to odkrycie pszenicy przed  wrogiem, więc ostateczność. Ale jak masz dobrą ochronę fungi to na spokojnie, nie przejmuj. 

Edytowane przez ravoj
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v