Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Takie pytanie: 7.03. rozsiałem 200 kg Saletry Amonowej /h (czyli ok. 70 kg/h czystego składnika), zastanawiam się nad rodzajem nawozu w kolejnej dawce.  Chciałbym to rozsiać 04.04. Zwykle był mocznik 150 kg/h ale w tym roku zimno i sucho - raczej średnio zadziała. Co proponujecie w II dawce? ponownie Saletrę Amonową?

Opublikowano

Witam. Jaki herbicyd polecacie na poprawkę chwasty dwuliścienne? W szczególności przytulia, rumian, fiołek. Obecnie zastanawiam się Mustang forte lub fundamentum. 

Opublikowano
48 minut temu, MariuszGontarek napisał:

Cześć,

Takie pytanie: 7.03. rozsiałem 200 kg Saletry Amonowej /h (czyli ok. 70 kg/h czystego składnika), zastanawiam się nad rodzajem nawozu w kolejnej dawce.  Chciałbym to rozsiać 04.04. Zwykle był mocznik 150 kg/h ale w tym roku zimno i sucho - raczej średnio zadziała. Co proponujecie w II dawce? ponownie Saletrę Amonową?

Ja siałem mocznik i rsm przyjdzie ciepło to ruszy z kopyta ;)  

Opublikowano
1 godzinę temu, Zetix napisał:

Ostroga kolanko od węzła 0.5mm. Po tych przymrozkach będzie T1 z regulacja. Przy 150kg/n 0.8l ccc + 0.3 moddus mam nadzieje, że będzie git bez poprawek

Zeszłym roku miałem ostrogę przy nawożeniu 160 N w czystym nie była pszenica skracana bo poco jak sucho jest .

Opublikowano
4 godziny temu, matek89121 napisał:

teoretycznie tak tylko zasiej poplon do 15 sierpnia i jak warunki podejdą  to juz końcówka września kwitnie a do 15 października to masz żołto

Bo gorczycy sie nie sieje na poplon

Opublikowano

Nie ocenimy bo niema węzla krzewiania troszke urwane żdżbło od dolu

Opublikowano
9 minut temu, miwigos napisał:

Nie ocenimy bo niema węzla krzewiania troszke urwane żdżbło od dolu

Mhm czyli tak gdzie to ciemne od dołu urwane, to od jego góry do węzła krzewienia, który też jest taką ciemną plamką?

Opublikowano

Wziąłem zdjęcie z poradnika medaxa na na dole ten trójkącik to jest przyszły kłos u cb na zdjęciu, ten jasny obszar u CB na zdjęciu to jest ta odległość miedzy węzłem a kolankiem pewnie jakieś 0,3-0,5 cm

82697cba86e1ed92e465ccc389703953.png

Opublikowano

oprysk na grzyba ceando + corbel jakie temp powinny byc podczas zabiegu i jakie temp minimalne w nocy?

skracanie mam regullo+mepik z tym u mnie ciezko wiem ze musi byc słoneczny dzień ale jakie temp minimalne?

na chwasty mam husar aktiv i on wymaga wyższych temp niż są teraz wiec z tym sie na pewno wstrzymam.

Opublikowano

Witam.pierwsza dawkę sialem miesiąc temu w postaci rsm 220 l na ha teraz susza przymrozki i kolejny tydz bez deszczu w pszenicy myślę że koniec tyg kolanko będzie i pytanie czy czekać na deszcz z dawka rsm czy pomału ruszać mimo kilkunastu dobrych dni bez deszczu? Miało padać i chciałem w wilgoć lać ale życie.Czekam również z t1 i odżywkami. 

Opublikowano

Ja raczej nie stosuje, jak już to w rzepaku.

Rozsialem dziś N2, 220 kg saletry na ha. Planuje jeszcze symboliczną N3. Niestety zaczął teraz mocno sypać śnieg, boje się, że to spłynie, ale raczej chyba nie powinno, co?

W prognozach póki co nadają u nas deszcz, przyda się, bo za tydzień przychodzi ciepło. Niech pada! W zbożach u mnie sporo septoriozy, z T1 czekam do przyszłego tygodnia 

Opublikowano (edytowane)

Ja nigdy nie widziałem różnicy, zwłaszcza jak chciałem wspomagać pszenicę po jakimś stresie,  ale mój ulubiony kolega uwielbia Tytanit, który podaje z Plonvitem 20-20-20 i mówi, że to cacy. 

Teraz po stresie daję roztwór mocznika z siarczanem, PK na strzał (tylko wyjątkowo)  plus dobre mikro (na aminokwasach) i efekt lepszy jak po Asashi 

Jaro żeby Ci spłynęło, to  gleba musiałaby być zamarznięta na 30cm i kupę śniegu. Teraz jak mija przymrozek i śnieg słońce topi to wszystko ładnie wsiąka i jest sens sypnąć przed opadem saletrę.

Ale jak tu co niektórzy sypią i deszczu nie ma przez miesiąc to sorry. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
mat22889 napisał:

oprysk na grzyba ceando + corbel jakie temp powinny byc podczas zabiegu i jakie temp minimalne w nocy?

skracanie mam regullo+mepik z tym u mnie ciezko wiem ze musi byc słoneczny dzień ale jakie temp minimalne?

na chwasty mam husar aktiv i on wymaga wyższych temp niż są teraz wiec z tym sie na pewno wstrzymam.

Jaka dawka regullo + mepik?

Opublikowano

Koledzy  potrzebuje małej  rady mam problem z głuchym owsem.  Do tej pory stosowałem  pumę  +  Sekator , ale  jakoś  w tamtym  roku nie do końca to  połączenie zadziałało. 

W  tym roku myślę żeby zastosować FENOXINN 110EC tylko nie wiem z czym to połączyć  żeby  załatwić chwasty.  

Przede wszystkim  chce się pozbyć przytuli. 

Możecie coś doradzić? 

Opublikowano
15 minut temu, MichalP napisał:

Koledzy  potrzebuje małej  rady mam problem z głuchym owsem.  Do tej pory stosowałem  pumę  +  Sekator , ale  jakoś  w tamtym  roku nie do końca to  połączenie zadziałało. 

W  tym roku myślę żeby zastosować FENOXINN 110EC tylko nie wiem z czym to połączyć  żeby  załatwić chwasty.  

Przede wszystkim  chce się pozbyć przytuli. 

Możecie coś doradzić? 

Może FENOXINN 110EC + FUNDAMENTUM + ASYSTENT?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v