Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

literatura podaje że ccc nie jest wskazany w suche lata, co do trafienia w fazę to i tak pogoda decyduje , ciepła wiosna modus, zimna deszczowa medax + ccc , ja tak u siebie stosuje 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Litr CCC+ 0,4 medaxu nie zaszkodzi kiedyś sie dawało 3-3,5 litra CCC jak nie było innych antywylegaczy ,

Opublikowano

Głębiej wilgoć jest jak sie podalo 150N lub więcej niema wyboru ,

Opublikowano
3 godziny temu, wiesiek63zmc napisał:

Tylko jak trzeba podać to nie wiesz czy będzie sucho

na ten moment prognozy jakie zapowiadają na 2 tygodnie w przód raczej posucha przynajmniej u mnie a antywylegacz nie działa cały czas w roślinie, stosuje się go w momencie intensywnego przyrostu masy i największa skuteczność ma przez pierwsze 2-3 tygodni(1-2kolanko)i raczej w tym okresie można przewidzieć czy będzie susza czy powódź ccc nie jest wskazany również na słabsze gleby 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mecha napisał:

Elatus era+ metkonazol na t2? Czy polecaciecoś innego?

Kolega to serio pyta?

1 godzinę temu, Andpol napisał:

@Aroo22 Helm flurox sam doskonale zwalcza przytulę tak na etykiecie przeczytałem a mi chodzi o sam Helm tribi? czy kto nim pryskał?

Tribenuron w pełnej dawce poradzi sobie z przytulią co najwyżej do fazy 1-3 okółka, nie licz więc na zadowalające efekty. Jak ma to być substancja na przytulię, odradzam tribenuron (chyba że w mieszance).

Opublikowano

1lccc +0.45 Cuadro (Modus) nie za dużo  na pszenicę klasa ziemi 3 ogólny stan ładny. 

Opublikowano

160, jak bd 3 dawka to 190.odmiana rtg bilanz. Zawsze jak dawałem 0.3 Modusa solo w fazie 1 kolanka to pszenica w 20 procentach leżała. Dlatego teraz chce dodać 1l ccc i chciałem zwiększyć dawkę Modusa do 0.45 ale może i lepiej zostawić 0.3 a 0.15 bądź 0.2 na flagę. No sam nie wiem. 

Opublikowano

To zalezy od odmiany, U mnie 2lata temu i rok temu przy azocie około 220-240kg N ustała w 100% przy regulacja na 1 kolanko 1l ccc i 0.3moddus + na flagę 0.2l moddus. Pszenica nie była wyższa niż 90-95cm. Plon 2 lata temu 10.5t/ha, rok temu 8.9t/ha odmiana Desamo. Rotax i Hondia przy azocie 240kg i plonie od 8 do 8.7t, leżały plackiem. Wysokośc od 100 do 105cm.

Opublikowano

Ja daję 130N, stanowiska po poplonach, obornik co 2-3 lata, w zeszłym roku przy 100N i oprysku Antywylegaczem w dużej części pszenica leżała, teraz dam 1l Antywylegacza i 0,3l Moddusa to powinna stać do samych żniw.

Wie ktoś ile N wnosi przyorany poplon z facelii i gryki? Obie ścięte i przyorane w końcu fazy kwitnienia.

Opublikowano
michal_xs napisał:

1lccc +0.45 Cuadro (Modus) nie za dużo  na pszenicę klasa ziemi 3 ogólny stan ładny. 

Dawka trineksapaku zależy od temperatury. W pobliskim dużym gospodarstwie, w godzinach porannych stosują np. 0.3 Moddusa, by wczesnym popołudniem gdy temp. osiąga max. wartości, zejść z dawką do 0,2. Do tego dochodzi jeszcze kwestia światła.. czym większa operacja słoneczna, tym działanie tej substancji silniejsze..

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kamilc017 napisał:

To zalezy od odmiany, U mnie 2lata temu i rok temu przy azocie około 220-240kg N ustała w 100% przy regulacja na 1 kolanko 1l ccc i 0.3moddus + na flagę 0.2l moddus. Pszenica nie była wyższa niż 90-95cm. Plon 2 lata temu 10.5t/ha, rok temu 8.9t/ha odmiana Desamo. Rotax i Hondia przy azocie 240kg i plonie od 8 do 8.7t, leżały plackiem. Wysokośc od 100 do 105cm.

Ja i kilku znajomych całkowicie zrezygnowaliśmy z Hondii przez słaby system korzeniowy (klapa na suszę) oraz wyleganie przy 7,5 tonach i podwójnym skracaniu. Znajomi mają o wiele większe pojęcie ode mnie i zauważyli to samo, więc coś jest na rzeczy. Ponoć na nasz region najlepiej sprawdza się Kilimandżaro, ale zobaczymy. 

Dnia 24.03.2020 o 18:12, dzikiWschód napisał:

Tak się zastanawiam, nie zapowiadają w okolicy deszczu na najbliższe 2 tygodnie a N podany 05.03 150kg saletry, co myślicie o tym żeby podać dolistnie mocznik tylko jakie stężenie 5%? Próbował ktoś z was taka opcję?

dwa lata temu dzięki dwukrotnemu dokarmianiu mocznikiem 15% a później 10%  w czasie suszy udało mi się osiągnąć rekordowy plon, więc ja sens widzę. 

W tym roku po ustaniu mrozów też będę podawał mocznik na liście, bo inaczej nie ma szans żeby pszenica się pozbierała. Deszczu nie było od 5 marca i nie widać go do 5 kwietnia. 

Dnia 24.03.2020 o 18:29, Frontier napisał:

Tak, około 10kg siedmiowodnego. Do tego jeszcze plonvit zboża 1,5-2L. W tym roku będzie Dr Green.

Szukałem czegoś innego, bo już tyle lat ten green, ale nic w tej cenie nie ma szans kupić. 215  gram mikro (60 żelaza, 80 manganu, 50 miedzi) za 20zł na aminokwasach to jak na razie jedyna sesnowna oferta. Dziś chciałem trochę żelaza dokupić, to byle 30g w  Insolu kosztuje 11zł, więc sorry. W proszku nie ma szans kupić. 

Dnia 24.03.2020 o 20:44, Damianek20 napisał:

U mnie z niedzieli na poniedziałek na wysokości ok 1 metra było - 8 stopi. W zeszłym tygodniu środa dałem 1 l CCC plus mocznik i odżywka 6,12,36 na razie zboża się trzymają choć pojaśniała pszenica, sucho strasznie się zrobiło. Pogoda nie pozwala na zabiegi.

Czy ktoś wie po ile można w Hrubieszowie kupić Modus ?

Co sądzicie o opcji na T2 osiris 1.8 l plus 0.5 orius. Koszt ok 200 zl.

Lub opera max 2 l tyle że nie wiem jaka obecnie cena.

Ktoś robił opera lub osirysem i może się wypowiedzieć ? 

Czy może lepiej i po taniości 0,5 l prochlorazu, 0,8 tebukonazolu i 0,5 najtańszej strubiluryny.

W Hrubieszowie u Kuczyńskiej kupisz najtaniej, zamiennik wyjdzie jeszcze lepiej, ale zastanów się czy warto, bo przy tej pogodzie trineksepak nie jest dobrym rozwiązaniem. Ja kupuję w Farmer Myszków, albo Chemirol (allegro.pl) to nie znam miejscowych cen, bo albo nie mają albo drogo. Sam zrobiłem zapasy wszystkich środków, ale chyba kupię  Medax Max na tę pogodę, bo Moddus musi mieć idealne warunki. W zeszłym roku troszkę poszkodził, zbyt sucho było, więc po co skracać, jak zboże ledwo rośnie co nie? 

Dnia 24.03.2020 o 20:47, maciejs67 napisał:

Taką "zupę" T1+regulacja+siarczan, mocznik, miedź, można bez obaw zastosować jednocześnie?

He He to jeszcze nie zupa, barszczyk co najwyżej. Ja dorzucałem do tego komplet mikro na aminokwasach + insektycydy a T1 składał się z trzech substancji a R1 z CCC + Trinksepak. Jak pogoda dobra, chłodno, wilgotno na polu to efektów ubocznych zero. 

Dnia 24.03.2020 o 20:54, knoro93 napisał:

Można nie raz stosowałem. 

Zastanawiam się czy łac rsm na n2 czy czekać. Podlasie. Faza rozwojowa koniec krzewienia inna pszenica po kukurydzy faza 3 liści. Deszczu nie zapowiadają. Pierwszy rok rsm stosuje. Jak działa w warunkach suszy?  Mogę jeszcze poczekać ten tydzień do 1 kolanka czy łac teraz póki wilgoc z wierzchu jest. Rsm można łac po przymrozkach pszenica nie dostanie za mocno? 

RSM jak każdy pogłówny w suszy nie podziała, bo jak ma działać? zostaje na wierzchu i czeka na deszcz, a czemu, to już każdy wie. Ponadto w RSM jest forma amidowa i jak przyjcie ciepło a nie będzie padać, to spidoli to atmosfery i tyle ją widział. 

Edytowane przez ravoj
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v