Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

w którym momencie najlepiej?

zależy ile jest tego ostrożnia , ale oba środki wypraktykowane stosowanie do liścia flagowego bez najmniejszych obaw najlepiej jak jest już ustabilizowana temperatura . Kiedyś granstarem kropiłem już wykłoszoną pszenicę  tylko że on hamuje wzrost ewentualnie delikatnie pochyli . Lontrel to prawdziwa siekiera na ostrożeń nawet ten duży . Termin zależy od temperatury dla lontrelu starczy kilka dni w miarę ciepłej pogody a efekt widoczny po kilku godzinach .

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, yacenty napisał:

ale tribenuron już byl jesienią - nie bardzo mi go stosować drugi raz.

może spróbuj Haksar Complex. W składzie ma MCPA, chlopyralid i fluroksypyr. Przy górnej dawce 3 l powinien załatwić sprawę. Rejestracje ma do BBCH 32

@Mario5 informacje o działaniu zbierałem z różnych testów i literatury. Jednoznacznego źródła chyba nie ma. Topagrar kiedyś miał w artykułach rozpisane działanie kilku substancji. Może zrobię blog z tego co mam o poszczególnych substancjach

Edytowane przez losktos
Opublikowano

słuchajcie a jak tylko saletra bedzie szla 2 dawki na zboze , a zboza mocno rozkrzewione pszenice i mocno tęgie to sypac juz saletre czy jeszcze poczekac ?, mazowieckie , bedzie szlo ok 220 - 230 kg ha 1 dawka i pozniej 2 dawka to samo 

Opublikowano

Jaką ochronę stosujecie w pszenicy po kukurydzy? 

Opublikowano
Dnia 2.03.2020 o 17:29, masa24 napisał:

I jakie plony pszenicy jarej osiągasz? 
inaczej gospodaruje się na 2 a inaczej na 4

ja mam 4 klasy i zauważyłem ze rzadki siew pszenicy jarej nie sprawdza. Jara ogolnie praktycznie się nie krzewi a na moich klasach i słabym pH praktycznie mam tyle kłosów ile wyśieje. Jak unormuje pH to może wtedy inna agrotechnika się sprawdzi

Klasy na których uprawiam pszenice to od 2 do 4. Najgorsze jest to, że występuje u nas bardzo duża mozajkowatosc, jednak 7t / ha spokojnie do wyciagniecia. Jednak tym bardziej na słabszych glebach nie przesadzalbym z obsada. 

Opublikowano

losktos napisał:

lepiej byłoby w pierwszej podać 150 kg a pozostałą część rozsypać jako trzecią dawke w BBCH 37

dobrze gadasz, dziś poszło właśnie 150kg saletry na pszenicę siana 20.09 ok 4-6 silnych rozkrzewien, kolejna dawka też Saletra w ilości 200kg za ok 3-4 tygodnie chyba że będzie problem z wilgocią to przyspiesze ale na ta chwilę liczę że w ciągu miesiąca glebą nie powinna wyschnac na wior

Opublikowano

panowie a co podpowiecie na pszenicę od chwastów jedno i dwuliściennych kompleksowo? został mi kawałek 2ha po pszenicy,w jesieni nie miałem już kiedy opryskać. lancet odpada bo pszenica w tamtym roku nim robiona była, huzar raczej mnie nie przekonuje. axial pak? czy macie jakieś inne sprawdzone środki/mixy.

Opublikowano

Stosuje ktoś z was RSM do dokarmiania dolistnego? W rzepaku wiem że dodają niektórzy około 50l/ha. Jak się to ma w pszenicy? Trzeba dodawać siarczan magnezu żeby nie było przypaleń?

Opublikowano

Czy robicie własne autorskie miksy na wspomagacze typu podwyższenie lub obniżenie Ph albo dodatki typu środki zwilżające i dyspergujące?

Np

Zastosowanie Alkilobenzenosulfuronianu sodu (detergent) który jest ogólnie dostępnym środkiem czyszczącym i składnikiem mocnej chemii czyszczącej. Wychodzi o wiele taniej niż w zakup tego samego w sklepie z chemią rolniczą. Tyczy to się też estrów metylowych kwasów tłuszczowych.

Proszę tych co zaraz napiszą, że jest to nielegalne i zabronione o niewypowiadanie się w tym temacie. 

Opublikowano

Pszenica 4 6 rozkrzewien ale szczotki nie ma jest akurat. N1 miała iść saletra 200 kg i N2 rsm 32 250l. Z racji tego że dużo osób mi mówi żeby najpierw dać rsm a później Saletrę bo rsm na N2 przypala itd teraz się sam zastanawiam który wariant wybrać, może Wy doradzcie, w rsm siedzę dopiero drugi rok więc jeszcze się go uczę 😅

Na T1 planuje 0.5 prochloraz 0.5 propikonazol, 0.5l fenopropidyna i ewentualnie do tego 0.5 tebu.

T2 adexar plus 1.3 l

Opublikowano

Jak zamierzacie w tym roku regolowac wzrost ? Patrząc na moje pszenicę to trochę mam obawy z pierwszą dawką N bo są dość rozkrzewione i duże. A pogoda długoterminowa nie napawa jakoś optymistycznie. Teraz pada jak dostanie jeść to w oczach będzie rosła. Kupiłem stabilną ale chyba będzie problem z jego stosowaniem o modusie nie wspomnę. Coś ktos podpowie ? 

Opublikowano

Mario5 w marcowym top agrar jest fajna tabelka z opisem czy substancja, bądź mieszanina substancji działa interwencyjnie lub zapobiegawczo i w jakim stopniu, oraz jakie choroby zwalcza.

Opublikowano
8 godzin temu, masa24 napisał:

Ja rezygnuje z ccc. Modus 0.3 potem 0.2 na flage

W moim przypadku 0.5 l nie pomoże. W tamtym roku poszło 1 l CCC plus ok 0.4 modusa i później jeszcze cerone 0.5 bamberka po kukurydzy poległa mostem 😭. Pozostałe dostały więcej CCC bo były ciut niższe podczas zabiegu i się udało ustały i nie poprawiałem cerone.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v