Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, skywalker89 napisał:

Jak dla mnie to pewnie wykładasz filozofię na kulu bo w każdym temacie jesteś najmądrzejszy. 

Jak nie było dopłat to chyba nie były wliczane do przychodów, wlicza się bo tak jest wygodniej dla władzy i dla wykształconych ludzi takich jak ty.

Ale od kilkunastu lat są i powinno się je wliczać. 

W co wliczasz dopłaty przy kalkulacjach? 

Opublikowano

Są mądrzejsi odemnie, ale uważam że nie powinno się wliczać żadnych dopłat w pierwotnych kalkulacjach, doplaty jakie by nie były czy obszarowe czy dedykowane - dzisiaj są, czy też mają być a za chwilę ich może nie być. Można to traktować jako dodatek później po wyliczeniu ile Ci zostaje z czystej uprawy, to że w szkołach tak uczą to nie znaczy że dobrze uczą, ale każdy ma swoje zdanie.

• Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano

Czyli później wliczasz ,sam piszesz więc nie pitol farmazonów

Opublikowano
11 godzin temu, skywalker89 napisał:

Są mądrzejsi odemnie, ale uważam że nie powinno się wliczać żadnych dopłat w pierwotnych kalkulacjach, doplaty jakie by nie były czy obszarowe czy dedykowane - dzisiaj są, czy też mają być a za chwilę ich może nie być. Można to traktować jako dodatek później po wyliczeniu ile Ci zostaje z czystej uprawy, to że w szkołach tak uczą to nie znaczy że dobrze uczą, ale każdy ma swoje zdanie.

Jeśli dziś są to je wliczasz a jak ich nie będzie to nie wliczysz. 

Jeśli uważasz że nie powinni się dopłat wliczać to jako co je traktujesz?  Jest to przecież pieniądz który trzeba jakoś zaksięgować 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Znachorek88 napisał:

Dziwne tylko,że z niemieckiej cukrowni nie dali do laboratorium w Dęblinie która nie ma akredytacji i wyniki nie wiargodne bo inna metoda badania ale po polskich można pisać. Niemiec by ich zjadł pozwami za takie rzeczy. 

Cukrownie KSC mają akredytacje laboratoriów surowcowych, że podważasz wyniki z Dęblina? Śmiem wątpić i mam nieodparte wrażenie, że jesteś powiązany z KSC nie tylko umową na dostawę buraków.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
2 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Cukrownie KSC mają akredytacje laboratoriów surowcowych, że podważasz wyniki z Dęblina? Śmiem wątpić i mam nieodparte wrażenie, że jesteś powiązany z KSC nie tylko umową na dostawę buraków.

Żadna tajemnica, pracuję w branży rolnej ale nie Ksc i wiem to i owo, Najdziwniejsze że ludzie nie wiedzą podstawowych rzeczy i tak każdy napuszcza się nawzajem. To laboratorium w Warszawie jest akredytowane a Dęblin nie i to wszystko.Jak już pisać to prawdę. Wiem jak jest w Ksc i wiem jak jest w innych koncernach. I Ksc wcale tak źle nie wypada. A z tego co mi się obiło o uszy starają się o akredytację. Buraki też uprawiam i nie podoba mi się wiele rzeczy ale bądźmy obiektywni. 

Opublikowano (edytowane)

Jak ty nie jesteś pazerny to oddaj.

29 minut temu, skywalker89 napisał:

Co ja będę się produkował nowobogackim.  Ciekawe jakby tej cukrowej doplaty nie było czy byście uprawiali na tych samych warunkach.  

Nie wliczam tego do zysku i koniec, wy wliczajcie cwaniaki.

Typowe zidiocenie - na złość babci odmrożę sobie uszy. Patrz czy tobie się opłaca i rób lub nie rób. Co cie obchodzi ile ktoś na tym zarobi? 

Jak by nie było dopłaty to miałbyś 1,5 tys mniej i inną kalkulację jak obecnie i inne decyzje  podejmował.  Twoja twórczośc jest ułomna intelektualnie bo równie dobrze mógłbyś nie siać pszenicy po nie daj Bóg będzie za rok po 550 pln.

Jesli nie wliczasz do zysku to do czego to wliczasz? Do funduszu reprezentacyjnego?🤣

27 minut temu, hardkor113 napisał:

Jakby nie bylo to nikt by nie wliczal.I nikt tu cwaniakiem nie jest

Przy takim gamoniu to każdy jest cwaniak.

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano
42 minuty temu, skywalker89 napisał:

Mało Ci ?? Z tego co piszesz to jesteś praktycznie milionerem. Pazerna menda z Ciebie 

Puknij się w czoło desperacie ,wszystkim chcesz udowodnić że się nie oplaca.większośc  sieje to dla zysku a nie do przyjemności, znasz kogoś co mu mało , taki sie nie urodził jeszcze

Opublikowano

Ciężko z niektórymi rozmawiać. 

Ale np jeżeli z uprawy 1ha buraku mam 2tys zł zysku, a z pszenicy 2,5tys zysku ale do buraków na dzień dzisiejszy mam dopłaty 1,5tys. To co mi bardziej się opłaca? 

Opublikowano

Chcecie rozpocząć nowy rok od bana? Każdy niech robi wg swojego sumienia. Ja porównując fakturę za buraki i kukurydzę na polu obok postanowiłem wykorzystać wszystkie środki do produkcji w przyszłym roku i wstrzymać się z dalszą uprawą  

Opublikowano

Nauczyli sie że z buraka zostawało dużo więcej jak z pszenicy ,czy rzepaku ,a teraz jest odwrotnie i płacz , co nie oznacza że jest dobrze ,bo z buraka powinno zostać dużo więcej , bo wieksze ryzko uprawy

Opublikowano

Nigdy nie miałem takich kokosów z buraka jak ty miwigos że zostałoby mi na czysto bez dopłat 5-8k/ha, możemy się obrażać ale nie po to jest ten wątek,  wracamy do punktu wyjścia- wam się opłaca- siejecie, mi i wielu wielu innym, mądrzejszym i kilkukrotnie większym odemnie czy od was -  mojej okolicy jakoś się to nie kalkuluje, to nie siejemy. A oni pewnie nawet liczą tak jak wy. 

Życzę Wam wszystkiego najlepszego i 20k/ha beż dopłat. 

Opublikowano (edytowane)

Za często siejecie burak po buraku ,poniżej 70 ton to kiepski burak, conajmnie 5-6 lat , u mnie 8, częściej nie warto ze względu na degradacje gleby, byli i u nas tacy co siali do 40 % powierzchni gospodarstwa ,ale już zrozumieli i wyleczyli sie z tego

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Ten rok jest nietypowy na pszenicę czy rzepak. To jest anomalia cenowa która długo nie wróci.  Ja mam 5- 5,3 tys kosztów. Oddane 72 tony,  polaryzacja 16% - 9000 pln/ha +2300 dopłat  . 11300 - 5300 = 6000 pln/ha. W normalne lata z pszenicy zostanie ok ok 3 - 3,5 tys więc burak mi krzywdy nie robi.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v