Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niektórzy nie odróżniają cen brutto od netto, jednostka dobrych nasion to wydatek ok 700zl netto za jednostkę, sieje się na ha 1,2-1,3 jednostki x 8%... ale co tam zaokrąglać nie wolno 20zl... 

Chyba ktoś z cukrowni się odezwał czy coś, miód z buraków już bardzo dawno się skończył i dzięki tym co są zadowoleni dojdzie do załamania tej uprawy bo tak jak zenonim napisał, nie uginać się i nie siać za mniej niż 40e, ale jak tu od razu są głosy nie pasuje nie siej, ja posieje 2x tyle bo mi zostaje... ok, ale jedziemy na jednym wózku 

Opublikowano
26 minut temu, Znachorek88 napisał:

Jakich durnot można się naczytać to szok, może burek to nie sam miód ale niektórzy popłynęli w wypowiedziach. Nie chcesz siac, nie siej nikt nie zmusi ale po co siać takie herezje. Cennik na nasiona dawno dostępny można zamawiać. Ale większość nie wie, nie zapyta ale się,nażeka i wypowiada. 

Nie każdy ma mentalność niewolnika, żeby za takie grosze siać buraki w czasach, gdy ŻYTO kosztuje ponad 900 zł netto za tonę...

Opublikowano
skywalker89 napisał:

Niektórzy nie odróżniają cen brutto od netto, jednostka dobrych nasion to wydatek ok 700zl netto za jednostkę, sieje się na ha 1,2-1,3 jednostki x 8%... ale co tam zaokrąglać nie wolno 20zl... 

Chyba ktoś z cukrowni się odezwał czy coś, miód z buraków już bardzo dawno się skończył i dzięki tym co są zadowoleni dojdzie do załamania tej uprawy bo tak jak zenonim napisał, nie uginać się i nie siać za mniej niż 40e, ale jak tu od razu są głosy nie pasuje nie siej, ja posieje 2x tyle bo mi zostaje... ok, ale jedziemy na jednym wózku 

No to dlaczego siejesz skoro ci cena nie odpowiada. W tamtym roku już mówiłeś a jednak zasiales. Ja sieje 1.1 jednostki tak dla uściślenia i nie siej tych za 700 zł netto

Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Nie każdy ma mentalność niewolnika, żeby za takie grosze siać buraki w czasach, gdy ŻYTO kosztuje ponad 900 zł netto za tonę...

Żyto już 1000 w porcie, a burkaki śmiech na sali

Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Czasy są takie jak kiedyś, każdy rok jest inny. Jeden jest na buraki ubiegły był dobry na fasolę a za rok może będzie na żyto. Chodziło mi żeby nie zakłamywać rzeczywistości bo przy takich wyliczeniach to i do żyta będzie trzeba dołożyć. Jednym się opłaca żyto innym buraki. Jest dopłata, dochodzą wysłodki i przy normalnym roku można normalnie zarobić i jest płodozmian. Nie pasuje ta uprawa sieje się co innego, są ludzie którym nic się nie opłaca i oddają w dzierżawę. 

Opublikowano

Ja pierdziele to co sie tu czyta to paranoja xd mam nie siac buraków bo komuś innemu się nie opłaca? to co pszenicy i rzepaku też mam nie siac bo się Kowalskiemu nie opłaca? co Wy za bzdury piszecie, dziś to biznes, trzeba liczyć pieniądze żeby rodzinę utrzymać powodzenia życzę tym co rezygnują bo się większości nie oplaca xd

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ponieś nakłady i wykop kilka lat z rzędu koło 50t na czysto i jeszcze tak jak w tamtym roku praktycznie bez cukru to przestaniesz piepżyć farmazony, siej po 30e, sam nawóz Sól 300kg x 250zl+ 200kg fosforanu x 350 + saletra 300kg x 300zl... to masz 2,4k/ha! Jak Ci tatuś kupuje a tylko kase za buraki bierzesz to tak można siać, zgłoś się do tvp do rolnik szuka żony tam też taka propaganda jak to dobrze na wsi 

Edytowane przez skywalker89
  • Like 3
Opublikowano
8 minut temu, skywalker89 napisał:

Ponieś nakłady i wykop kilka lat z rzędu koło 50t na czysto i jeszcze tak jak w tamtym roku praktycznie bez cukru to przestaniesz piepżyć farmazony, siej po 30e, sam nawóz Sól 300kg x 250zl+ 200kg fosforanu x 350 + saletra 300kg x 300zl... to masz 2,4k/ha! Jak Ci tatuś kupuje a tylko kase za buraki bierzesz to tak można siać, zgłoś się do tvp do rolnik szuka żony tam też taka propaganda jak to dobrze na wsi 

Skoro nie potrafisz mieć lepszych plonów to nie siej, zostaw te uprawę dla lepszych. 

2 godziny temu, Kamil2203 napisał:

Jakie nawożenie zastosować pod buraki zakładam plon 80t fosfor i potas wyszły na średnim poziomie

Zależy jaki przedplon i jaka klasa ziemi. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, poosa21 napisał:

Skoro nie potrafisz mieć lepszych plonów to nie siej, zostaw te uprawę dla lepszych

Powiedz to w oczy ludziom których dotyka susza lub szarek. W internecie każdy mądry

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Tak masz rację, bo napier....enie nawozow nic nie da, jeśli rok jest średni i bez obornika to widzę że buraki powinny na pole wracać nie jak wg zaleceń starych co min 4 lata ale min co 6-8lat... duże gospodarstwo co zawsze mieli plony 70-80 t przynajmniej zawsze, w tamtym roku porażka w tym też bez szału bo 60t.. też nie umią???

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, skywalker89 napisał:

Przy takim plonie to nie warto , przy 70 tonach i dobrym cukrze inna kalkulacja ,co nie znaczy że dobra,przy plonie pszenicy 4 tony też nie ma biznesu,nawozy nieco tańsze jak piszesz,wielu zakupiło po straych cenach, ja sieje na ściernisko ,tylko dodaje 150 kg corncali na wiosne więc dawno wysiane

Kto każe siac buraki co 4 lata, siej co 6-8

Jakby był u mnie szarek, to bym nie siał

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Ja sieję na 4kl w południowej Wielkopolsce. Ziemia zadbana, uprawę staram się prowadzić na wysokim poziomie ale pewnych rzeczy nie przeskoczę, posuszy i ledwo 50t przekroczone a to zdecydowanie za mało

Opublikowano

Żeby mówić o sensownej opłacalności buraka powinien być regularny plon 70-80 t/ha przy takich niskich cenach. Niestety w moim regionie w ostatnich 3 latach przez deficyt, zły rozkład opadów stało się to praktycznie nierealne. Dużo osób zrezygnowało. Cena i podwyżka o 2 euro nie zachęciło rolników do podpisywania nowych umów. Jak komuś się opłaci to niech sobie sieje proste i tyle. Ale to później niech taki nie narzeka za plecami, a jak przychodzi do rozmowy z przedstawicielami cukrowni to wszystko jest ok i cena dobra, towarzystwo wzajemnej adoracji. Sam przestalem siać i nie żałuję, lepiej na zbożu wyszedłem. Przy tej cenie nie zamierzam wracać do uprawy. 

Opublikowano

A mi się kuku nie oplacala i przestałem siac. Ake nie płacze w temacie o kukurydzy że się nie opłaca i każe innym nie siać jak niektóre chłopki w tym temacie. Opłacalność buraka w tym roku u mnie wyszła koło 7.5-8k oczywiście z dopłatą i wyslodkami. Plon 80t cukier 18 procent i to przy 100kg N oraz 1 grzybowce

Opublikowano
34 minuty temu, poosa21 napisał:

Skoro nie potrafisz mieć lepszych plonów to nie siej, zostaw te uprawę dla lepszych. 

Zależy jaki przedplon i jaka klasa ziemi. 

Zawartości składników w większości wysokie, pH 7 i nie idzie dobić do 70 ton w ostatnich 4 latach. O spadku plonowania zbóż po burakach w ujęciu wieloletnim nie trzeba się raczej rozpisywać, tylko na AF każdy łupie po 9 ton pszenicy sianej w październiku i listopadzie. Pozdrawiam.

Opublikowano
10 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Żyto już 1000 w porcie, a burkaki śmiech na sali

w żniwa też po tyle było ? trzeba przetrzymac a nie kazdy ma magazyny zeby wszystko przechowac , a do buraków magazynów nie potrzeba 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Powiedz to w oczy ludziom których dotyka susza lub szarek. W internecie każdy mądry

A co ty myślisz że u mnie suszy nie ma. W zeszłym roku miałem plon 52t/ha i słaby cukier ale to też może przez to że część buraków miałem na 5 klasie. W tym roku 70t. i cukier 16,5. Z ostatnich 5 lat średni plon to 70,2t. Wiec czemu mam płakać skoro to mi się opłaca, na przyszły rok też nie powinienem narzekać bo nawozy kupione w wakacje, ale jak na buraki nie będzie opłacało się nawozów sypać to tym bardziej na inne uprawy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez KarolGromadzki
      Witam Szanowne Grono Eksperckie
      Powiem tak - już od kilkunastu miesięcy zbieram opinie rolników na temat maszyny, przy współtworzeniu której mam okazję uczestniczyć. Jesteśmy grupką ludzi, która stara się pokazać coś nowego na rynku maszyn rolniczych, coś co nie byłoby kropla w kroplę (poza farbą) kopią zachodnich sprzętów. Przy okazji celem jest ograniczenie kosztów i czasu uprawy. Bla, bla, ale co z tego wynika? 
      Część z Was na pewno już widziała, cześć jeszcze nie, bo nasze działania marketingowe nie są zakrojone na masową skalę. Pracujemy nad wałami wahadłowymi do orki (choć nie tylko) o swojsko brzmiącej nazwie "ALIEN". Wały z założenia mają być proste w użytkowaniu, solidne i przede wszystkim opłacalne. 
      Czy bylibyście w stanie określić dla jakich typów gospodarstw orka i uprawa w jednym przejeździe byłaby opłacalna? Albo inaczej - jeśli nie byłaby opłacalna u Was - dlaczego? Czego naszym wałom brakuje, a czego mają aż nadto? Do jakich ciągników się to Waszym zdaniem nadaje, do jakich nie?
      Dlaczego pytam? Ciągle pracujemy nad konstrukcją i ciągle będziemy to robić. Konstrukcja już osiągnęła pierwszy cel - można nią bez obaw jechać w pole i zrobić robotę. Kolejne miesiące poświęcamy na kolejne optymalizacje - i te konstrukcyjne, i te użytkowe - maszyna ma być praktyczna z punktu widzenia rolnika, jeśli nie będzie, to jest gówno nie maszyna. My, jako osoby na co dzień mające z nią do czynienia, na pewno jesteśmy nie do końca obiektywni. Znamy już dziesiątki opinii rolników z pierwszej ręki i sporo dzięki temu się nauczyliśmy - część z nich wpłynęła na zmiany konstrukcyjne. 
      Tak więc, jeśli pojawi się choć jedna opinia, która wpłynie na funkcjonalność wałów, będziemy do przodu i będziemy wdzięczni. Chętnie poznamy opinie użytkowników Expomu czy Brodnicy.
      O co chodzi, najłatwiej zobaczyć na filmach:

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdy konstruktywny komentarz. 
    • Przez jankes679
      Witam. Planuje pierwszy raz zasadzić kapuste pekińską. Prosiłbym o porady jaką odmiane wybrać, jakimi środkami pryskać? Rozsade lepiej kupić czy samemu wyhodować? I co najważniejsze czy bez nawadniania urośnie?(jeśli bedzie suchy rok) Z góry dzięki
    • Przez MICH4Ł
      Witam. 
      Interesuje się rolnictwem i pracą na roli. Mam okazje uprawiać 3 ha i za bardzo nie wiem jak się za to zabrać a bardzo bym chciał to robić. Mam do wyboru uprawę ziemniaków albo zboża czy mógłby mi ktoś napisać co by było lepsze (opłacalniejsze) wiem ,że w dzisiejszych czasach trudno jest gospodarzyć ale bardzo proszę o odpowiedź.
    • Gość symeon94
      Przez Gość symeon94
      Chciałbym podzielić się krótkim filmem przedstawiającym pokrótce prace wyścielarki agrowłókniny oraz przewodów kroplujących przy zakładaniu planacji truskawki. 
      Plantacja 0,5ha założona w lipcu. Odmiana deserowo-przemysłowa DIPRED.
      Jeśli macie jakieś pytania postaram się na nie odpowiedzieć.
      Ps: Nie jestem producentem maszyn ,tylko rolnikiem
    • Przez mysza12w
      Witam tata rok temu ugorował pole i brał dopłaty czy w tym roku też może ugorować i wżąć dopłaty
  • Dodaj nową pozycję...
v