Polecane posty

ws71    1493
5 godzin temu, pala92 napisał:

Gdzie sprzedawałeś? Jak Ci sypie? 

Lokalna suszarnia, powiat nakielski , kuj-pom. Plon od 2t/ha[80 % zniszczone przez jelenie] do trochę pow 10t/ha[bez szkód od jeleni] u nas była susza i przy mozaikowatych glebach jest w sumie lepiej jak  to wyglądało na polu

jacus    2629
12 godzin temu, proxy8441 napisał:

ale cena 😮 o cenach powyżej 700 nie wspomnę a u nas poniżej 600 :/

dobrze kojarze ze ty ze slaska ?? od nas dzisiaj wozili caly dzien tir-y sta- chyba gdzies  pod gliwice oddaja, to musi byc drozej bo na miejscu 570.

wilgotnosc spadla do 24 ,plony powyzje 12 ton.

buk, humor ,seks ,rokendrol.

Wiadomość z agroFakt.pl

nie    1660
10 godzin temu, zajac1 napisał:

Tez się zdziwiłem. Oddałem im pierwszy raz. Mam nadzieję że będzie  ok 

firma jest ok, kupili już 6 tys. ton, kuku leży pod chmurką, ale jutro będą ładować do rękawów; dzisiaj ładowali 10 tirów pszenicy na port

pasio    22
10 godzin temu, jacus napisał:

dobrze kojarze ze ty ze slaska ?? od nas dzisiaj wozili caly dzien tir-y sta- chyba gdzies  pod gliwice oddaja, to musi byc drozej bo na miejscu 570.

to Gr Lis, Wieszowa. W niedzielę było 580.

Edytowano przez pasio

zajac1    47
9 godzin temu, nie napisał:

firma jest ok, kupili już 6 tys. ton, kuku leży pod chmurką, ale jutro będą ładować do rękawów; dzisiaj ładowali 10 tirów pszenicy na port

Byłem wczoraj po fakturę i widziałem te hałdy 🙂

Edytowano przez zajac1

proxy8441    243
1 godzinę temu, pasio napisał:

to Gr Lis, Wieszowa. W niedzielę było 580.

ahaa

12 godzin temu, jacus napisał:

tak zgadza się Bieruń, Tychy okolice

My siejemy, a Bóg daje plony

jacus    2629

to niedaleko-jeszcze ostatni gornicy do piasta jezdza. 

moze sie okazac ze de heus placi najlepiej 😛

buk, humor ,seks ,rokendrol.

dawidor111    14

Dziś skoszona ostatnia działka ragt lipex 16.200 wilgotność 36. Ogólnie średnia z wszystkich pól koło 13 ton wilgotność od 30 do 36.

nie    1660

15t/ha, wilgotność 30%, jest dobrze; ale gdyby nie mega susza - już 4 rok z rzędu - to było by super

kibix    274

sucha do 1000 netto nikt się nie chce wychylić z ceną.

11 godzin temu, nie napisał:

15t/ha, wilgotność 30%, jest dobrze; ale gdyby nie mega susza - już 4 rok z rzędu - to było by super

ehh 15 ton i mega susza 🤣 U mnie jak była mega susza to 5 ton się zbierało a niektóre kawałki to pod pług szły. Normalnie to ponad 20 zbierasz?

• Haha 2

nie    1660
59 minut temu, kibix napisał:

ehh 15 ton i mega susza 🤣

daruj sobie takie głupie komentarze; nie chciał byś mieć takiej suszy

czerwiec - lipiec okolice poznania

KBW_2021_08.png

lipiec - sierpień

KBW_2021_10.png

a tak było w trzech ubiegłych latach, najbardziej suche miejsce w polsce

KBW_2018_06.png

opady w lipcu w tym roku 12mm, od 9-31 lipca zero opadów, a od 1-20 sierpnia 14mm

gdyby to był pojedynczy rok to jeszcze by jakoś było, ale to już 4 rok z rzędu

Pajej    223

w mojej okolicy z tego co kombajnista mówił to plony ok 10t nieliczni maja do max 13t/ha ja jeszcze nie kosiłem bo wczoraj awaria wyskoczyła

Rolnik z powołania :-)

dawidor111    14
dawidor111 napisał:

Dziś skoszona ostatnia działka ragt lipex 16.200 wilgotność 36. Ogólnie średnia z wszystkich pól koło 13 ton wilgotność od 30 do 36.

Miałem jeszcze avixx na mozaice od 6 do 4 oddał 13 przy 33 tylko cięty był 3 tygodnie temu jak najbardziej na plus. Na tej działce miałem jeszcze mas 22r i sy abelardo to avixx sypał najlepiej ale wilgoć oddawał najgorzej bo 3 procent wilgotniejszy był.

mus    23
25 minut temu, Pajej napisał:

w mojej okolicy z tego co kombajnista mówił to plony ok 10t nieliczni maja do max 13t/ha ja jeszcze nie kosiłem bo wczoraj awaria wyskoczyła

Mowisz okolice czyli tutaj Leżajsk ?

zajac1    47
9 godzin temu, nie napisał:

KBW_2021_08.png

lipiec - sierpień

KBW_2021_10.png

KBW_2018_06.png

opady w lipcu w tym roku 12mm, od 9-31 lipca zero opadów, a od 1-20 sierpnia 14mm

Potwierdzam , tak u nas jest ....

Michalk13    26
22 godziny temu, nie napisał:

https://meteomodel.pl/dane/srednie-miesieczne/?imgwid=352160330&par=prcp&max_empty=3

Sam głupoty gadasz, mapy pokazują krajowy bilans wodny, jeśli w Wielkopolsce osuszono wszystkie bagana wycięto olszyny bo najlepiej tam rośnie to wiadomo że suszy, 

Po drugie jeśli kto ma zdrenowane pole i twierdzi że suszy co roku to można się tylko usmiać😀

• Haha 2

przemek28_28    1874
1 godzinę temu, Michalk13 napisał:

https://meteomodel.pl/dane/srednie-miesieczne/?imgwid=352160330&par=prcp&max_empty=3

Sam głupoty gadasz, mapy pokazują krajowy bilans wodny, jeśli w Wielkopolsce osuszono wszystkie bagana wycięto olszyny bo najlepiej tam rośnie to wiadomo że suszy, 

Po drugie jeśli kto ma zdrenowane pole i twierdzi że suszy co roku to można się tylko usmiać😀

Głupoty. Jak osuszono wszystkie bagna? Jak wycięto olszyny? W szafie spisz czy jak?

kibix    274
11 godzin temu, nie napisał:

KBW_2021_08.png

lipiec - sierpień

KBW_2021_10.png

KBW_2018_06.png

Jeżeli w tym roku była MEGA SUSZA to jaka była w 2018 ? Giga ? Tera ? Peta? Wybierz sobie:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Przedrostek_SI

KBW_2019_09.png

poprzedni rok w całej Polsce susza?

Z tych map co wkleiłeś wynika że czerwiec lipiec mniej padało. Tylko tyle. 

Teraz jak nie popada kiedy rolnicy chcą to jest susza. Kogo by się nie spytać to susza. 

Piszesz że to jest głupi komentarz a widzę że jeszcze nie doświadczyłeś lat jak kukurydza szła pod pług. Wszystko przed Tobą. Nie życzę Ci tego ale wtedy byś zrozumiał że nie da się zebrać 15 ton w roku kiedy jest "mega susza". 

• Like 3

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      W jakich cenach kupujecie paliwa w 2023 roku? Jak Waszym zdaniem będą się kształtować ceny po przywróceniu 23% VAT? Olej napędowy kupujecie w hurcie czy detalicznie na stacji? Czy paliwo będzie tańsze? Jaki wpływ na koszt paliw będzie miała sytuacja z wojną na Ukrainie w ujęciu globalnym? Zapraszam do dyskusji.
      Temat z cenami z 2022 roku:

Znasz kogoś kto zamówił, czy info ze słyszenia?
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Kasjo
      Jak tam i was z cenami za wyslotki mokre? Kupywac czy czekac? Bedzie taniej?
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj