Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Pierwszym czynnikiem mogącym obniżyć ceny są zbiory na półkuli południowej. Pożary w Australii były na przełomie lat 2019/2020 i ich wpływ na ceny właśnie się kończy. Z tego co wiem, to tam trwają żniwa i plony zapowiadają się rekordowe. Później, (chyba w lutym?) zaczną się zbiory w Ameryce Południowej.

Edytowane przez jarbla
  • 0
Opublikowano

Ale w AUSTRALI mają rekord czasów tak sypie ,Argentyna raczej też dobrze więc wszystko możliwe 60 % zbiorów mam sprzedane po 850 netto ,z resztą się zastanawiam

• 0
Opublikowano

850 netto? To jest duża cena jak dla mnie. Ja jak bym teraz dostał tyle nawet na ręka to się bym nie zastanawial a mam tira gdzieś. U mnie 700 netto i czekam jak nic nie podskoczy luty/marzec wiozę. 

• 0
Opublikowano

No to w końcu już sypie w tej Australii czy dopiero się kłosi?

Różnica istotna.

• 0
Opublikowano (edytowane)

To ładne zad...ie u ciebie sybiuszek bo u mnie na podkarpaciu gdzie wszystko tanie 820 brutto paszówka na ryczałt u lokalnego pośrednika i to dziwne bo miałem wcześniej taką ofertę od dużej firmy ale z ich transportem więc chyba musiało coś drgnąć do góry ostatnio bo zawsze była różnica 20-30zł pomiędzy małym a dużym pośrednikiem.

Edytowane przez lassie
  • 0
Opublikowano (edytowane)

W Australii kończą żniwa ,u mnie 850 netto już od miesiąca

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

U mnie to w okolicy tylko Woźniak bierze wszystko. I jest jeszcze wytwórnia pasz ale tam jechać to zapisy trzeba robić i na tel czakać ale tam swoich mają jest jeszcze duży gospodarz po PGR ach co też bierze ale ceny znacznie niższe. U mnie wszyscy do Woźniaka oddają bo cena jest zawsze najwyższa od innych w okolicy. Woźniak ma duże zapotrzebowanie i dlatego ma ceny lepsze. Sam bym oddał po 850 dlatego czekam chyba że jakiś TIR przyjedzie i kasa odrazu bo inaczej nie sprzedaje

• 0
Opublikowano

miwigos ma wujka tam więc wie ,ale australia to spory obszar i różnice klimatyczne duże od południa do północy wystarczy poczytać pierwszy lepszy artykuł żeby się dowiedzieć że kończą żniwa końcem grudnia

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, sybiuszek24 napisał:

U mnie to w okolicy tylko Woźniak bierze wszystko. I jest jeszcze wytwórnia pasz ale tam jechać to zapisy trzeba robić i na tel czakać ale tam swoich mają jest jeszcze duży gospodarz po PGR ach co też bierze ale ceny znacznie niższe. U mnie wszyscy do Woźniaka oddają bo cena jest zawsze najwyższa od innych w okolicy. Woźniak ma duże zapotrzebowanie i dlatego ma ceny lepsze. Sam bym oddał po 850 dlatego czekam chyba że jakiś TIR przyjedzie i kasa odrazu bo inaczej nie sprzedaje

Haha kasa odrazu

• 0
Opublikowano

Nie dziw się.  Jak towar poszukiwany to i pieniądze idą szybkim przelewem 15minutowym po zważeniu.  Kasa na koncie auto odjeżdża.

• 0
Opublikowano

Skoro w Australii  żniwa to coś nie za bardzo się chwalą wydajnością ,jak by były rekordy to by wszyscy piali z zachwytu a na razie milczą , za nim ktoś powie sprawdzam i trzeba ciąć rekordowe bajeranckie prognozy do realnych zbiorów . Argentynie już obcięto prognozy w poprzednich raportach przez suszę z perspektywą kolejnych cięć  . Nie wiem tylko jak Brazylia . W Australii a bardziej w okolicy to niestety pogodowa el nino sieje spustoszenie . Niektóre państwa mają powodzie jakich nigdy nie było .  Dla nas ten rynek raczej mało znaczący no może w kontekście że Chińczyk mniej kupi z Europy i ruskich jeśli przywiezie z okolicy ale i z tym ostatnio kiepsko bo się pandy z kangurami pokłóciły i nie chcą kupić 5 mln ton jęczmienia . Australijczyk niby to nie problem bo zrobi sobie zapasy na przyszłość bo ma duży deficyt ale Chińczyk to gdzieś tej 5 mln musi kupić w zamian .

• 0
Opublikowano (edytowane)

No właśnie porządna dlatego oddaje do Woźniaka kalka ładnych lat i kasa zawsze po 30 dniach. We wiosce jeden kilka lat popłynął z kasą szczegółów nie znam dlatego się boję inaczej sprzedawać. O Woźniaku złego nic nie słyszałem ale ceny niższe ale też uczciwy. 

Edytowane przez sybiuszek24
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, sybiuszek24 napisał:

No właśnie porządna dlatego oddaje do Woźniaka kalka ładnych lat i kasa zawsze po 30 dniach. We wiosce jeden kilka lat popłynął z kasą szczegółów nie znam dlatego się boję inaczej sprzedawać 

Bo jestes pewnie na ryczaucie, vatowcy 2-3 lata temu przez Pana Woźniaka to niejeden kurwicy dostawal jak przez 4 miesiace nie płacił za kuku i pszenice 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.