Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
13 minut temu, leszek1000 napisał:

mąka do góry bo brak towaru w sklepach. A polaczek pszenice musi sprzedać bo trzeba drogie nawozy kupić. 

tRZEBA BYŁO MŁYN KUPIĆ  A NIE KOLOROWE ZABAWKI A TERAZ PŁACZ ŻE PSZENICA TANIA A MĄKA DROGA

22 godziny temu, Andpol napisał:

Przecież pis mówi że wybory są niezagrożone i odbędą się tylko kto na nie pójdzie? Propaganda głosi że w kraju jest dobrze ale ja jakoś nie odczuwam tej dobroci. U nas na wschodzie ceny zboża zawsze niskie a ceny w żniwa to się okaże i myślę ograniczyć inwestycje w polu.

A dlaczego nie mieli by iść na wybory idą do marketu po mąkę to i na wybory iść mogą podobne zagrożenie a do tego czasu sytuacja się wykrystalizuje

• 0
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Wicherek napisał:

spokojnie ! patrzcie na Matif i cenę EURO a nie na lokalnych       ZŁODZIEI  ! 

no jeżeli sprzedajesz na MATIF-ie w euro to tak ,ja sprzedaję lokalnym ,,złodziejom " bo taka sytuacja

Edytowane przez witejus
  • Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Na życie to w tym roku nie zarobisz nawet jak bys miał kika tysięcy ton

• 0
Opublikowano

To sprzedawaj bo niedługo o tej cenie będzisz mógł tylko pomarzyć

• 0
Opublikowano

a ja kupiłem wczoraj 7t pszenżyta po 550 brutto, to drogo czy tanio?

mam do sprzedania 2 auta pszenicy po ile teraz płacą woj lubelskie. Sprzedawać czy czekać?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jacek472 napisał:

a ja kupiłem wczoraj 7t pszenżyta po 550 brutto, to drogo czy tanio?

mam do sprzedania 2 auta pszenicy po ile teraz płacą woj lubelskie. Sprzedawać czy czekać?

640 netto 

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, witejus napisał:

no jeżeli sprzedajesz na MATIF-ie w euro to tak ,ja sprzedaję lokalnym ,,złodziejom " bo taka sytuacja

Pomyśl ! ten lokalny złodziej ma Ciebie za ostatniego tępaka  , myśli  " ten witejus to d...pa wołowa i troczki od kaleson  , jak dobrze się strzyże takiego barana , on nie ma innego wyjścia i musi przywieść do mnie "  pokaż ze myślisz  ,inwestuj w nowe możliwości tak aby ten złodziej nie mógł się więcej z Ciebie śmiać 

• 0
Opublikowano

jedyną możliwość jaką mam to poszukać,, złodzieja " który mnie najmniej okradnie ale że złodziej na złodzieju siedzi i złodziejem pogania to dużego pola manewru nie mam , ale chętnie zobaczę jakieś pomysły z Twojej strony jak nie dać się okraść złodziejom. Pomysły typu kup tira i zawieź do portu lub Niemiec odpadają bo nie ta skala nie ta ilość

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Taurus83 napisał:

I co ty myślisz że ktoś zainwestuje miliony w magazyny, systemy informatyczne, laboratoria i h*je muje żeby potem tobie dać więcej za tonę  ? 

Elewar to wszystko ma , jest państwowy , ma tory  i politycy chcą wygrywać  następne wybory , a czego się nie robi dla swojego elektoratu !

https://www.agrofoto.pl/agroskop/analizy-i-komentarze/znaczny-wzrost-cen-pszenicy-na-swiatowych-gieldach,93155.html

Na Farmerze

• 0
Opublikowano

Kolego @Wicherek,jezeli po drodze masz oplacić biuro maklerskie ,rozładunek do tego dojdzie transport to gwarantuje że u lokalnego ,,zlodzieja" dostaniesz to samo lub niewiele mniej,po sąsiedzku mam gos. rolne ktore w sezonie sprzedaje pow 1000 ton i ono woli robić interesy z lokalnymi skupami i mlynami mimo że do portu tylko 180km a jeżeli sprzedaje przez pośrednikow wszystko przechodzi w porcie,jeżeli próbowali sami to 1 transport na 3 okazywał się nie spełniać parametrów i po podsumowaniu wychodziło tyle samo co u lokalnego ,,złodzieja"

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Bo w porcie siedzi taki sam złodziej i tak samo wie kogo skubać, przykład kolegi ze dwie strony wcześniej. Gdy ruszy giełda, to badanie jakości będzie na wejściu towaru i albo kupujesz taka partię, albo nie. Nie ma mamienia tak jak teraz fiu bździu super cena, a na miejscu "nooo panie, parametrów nima, trza potraćić z 10%" i z dobrej ceny robi się gorzej niz w lokalnym skupie. A im dalej wieziesz, tym potrącenia pewniejsze.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Kolego @Wicherek,jezeli po drodze masz oplacić biuro maklerskie ,rozładunek do tego dojdzie transport to gwarantuje że u lokalnego ,,zlodzieja" dostaniesz to samo lub niewiele mniej,po sąsiedzku mam gos. rolne ktore w sezonie sprzedaje pow 1000 ton i ono woli robić interesy z lokalnymi skupami i mlynami mimo że do portu tylko 180km a jeżeli sprzedaje przez pośrednikow wszystko przechodzi w porcie,jeżeli próbowali sami to 1 transport na 3 okazywał się nie spełniać parametrów i po podsumowaniu wychodziło tyle samo co u lokalnego ,,złodzieja"

Coś w tym jest bo sprzedawałem do lokalnego złodzieja który wozi do portu i mówił że trzeba wiedzieć z kim gadać i komu dać aby było dobrze, próbę ma naszykowaną w wiaderku, a na naczepie syf. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.