Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Uszek1988 napisał:

Jutro jestem umówiony na telefon zobaczymy co Pan powie o tym cudzie😋

Ciekawe czy Ci powie ile w tym jeszcze mikro jest, ja uważam że do tego trzeba jeszcze podłaczyć całą tablicę Mendelejewa

13 godzin temu, Uszek1988 napisał:

Jutro jestem umówiony na telefon zobaczymy co Pan powie o tym cudzie😋

Ciekawe czy Ci powie ile w tym jeszcze mikro jest, ja uważam że do tego trzeba jeszcze podłaczyć całą tablicę Mendelejewa

Opublikowano
12 godzin temu, ASZv3 napisał:

Daleko nie płynie, z Danii. Osady...

To jest osad z oczyszczalni ?? 
w mojej okolicy brali osad z oczyszczalni. Zdaje to egzamin ?? Nadaje się do nawożenia pola?

Opublikowano
14 godzin temu, MKrajes napisał:

Jak tak się czyta to faktycznie cudo i my wszyscy byliśmy tacy głupi i tyle lat przepłacaliśmy za nawozy. tak na poważnie nigdy o czymś takim wcześniej nie słyszałem, robi spore zamieszanie i pewnie wielu zamówi to za rok cos powiedzą. Ale drogą logicznego myślenia nie można o tym cudzie znaleźć żadnych informacji, sprzedaje to tylko jeden człowiek więc ja osobiście bym nie ryzykował   

Mnie zastanawia ta ilość... 30 ton... czy on naczepę na swoim grzbiecie będzie ciągnął???

Opublikowano
35 minut temu, Uszek1988 napisał:

Pan ma wysłać mi próbkę towaru. To jest odpad po spaleniu biomasy zmieszany z siarczanem wapnia. Badania na zawartość skladnikow ma podobno zrobione w Puławach i Oschr Koszalin.

Ciekawe skąd w popiele zmieszanym z wapnem odsiarczającym spaliny tyle składników 😉

10 minut temu, masa24 napisał:

To jest osad z oczyszczalni ?? 
w mojej okolicy brali osad z oczyszczalni. Zdaje to egzamin ?? Nadaje się do nawożenia pola?

Tak. Nie wiem, nie stosowałem. Zapewne robi robotę ale kwestia czy z czasem nie wyjdą jakieś negatywne tematy / szkodliwość czy wręcz toksyczność.  Wolałbym żeby to było jakoś atestowane aczkolwiek w tym kraju da się wszystko... pytanie czy w Skandynawii tyle mają g..., że już pól zabrakło xD

Opublikowano
4 godziny temu, ASZv3 napisał:

Ciekawe skąd w popiele zmieszanym z wapnem odsiarczającym spaliny tyle składników

To jest normalne np. w popiele ze słomy jęczmiennej masz: P 20,7 g/kg, K 247 g/kg, Mg 5,2 g/kg, Ca 80 g/ka dodatkowo masz Cu, Mn, Zn i Fe. Jest to popiół sypki(suchy) konsystencja jak wapno hydratyzowane i trudno jest je wysiać. W Dani schodzi na miejscu popiół mokry z niedopaloną słomą i można to rozrzucić jak obornik. 

Poniżej film rusztu opalanego słomą.

Słoma jako paliwo

Jak ktoś ma pytania to odpowiem pod warunkiem że jest to popiół z biomasy a nie próba utylizacji odpadów.

Opublikowano
Konrad_Duda napisał:

4 godziny temu, ASZv3 napisał:

Ciekawe skąd w popiele zmieszanym z wapnem odsiarczającym spaliny tyle składników

To jest normalne np. w popiele ze słomy jęczmiennej masz: P 20,7 g/kg, K 247 g/kg, Mg 5,2 g/kg, Ca 80 g/ka dodatkowo masz Cu, Mn, Zn i Fe. Jest to popiół sypki(suchy) konsystencja jak wapno hydratyzowane i trudno jest je wysiać. W Dani schodzi na miejscu popiół mokry z niedopaloną słomą i można to rozrzucić jak obornik. 

Poniżej film rusztu opalanego słomą.

Słoma jako paliwo

Jak ktoś ma pytania to odpowiem pod warunkiem że jest to popiół z biomasy a nie próba utylizacji odpadów.

czyli jest to możliwe że posiada składniki w takich ilościach?

Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał:

To czemu zabronili wypalania słomy na polu jak tyle daje dobroci w nawożeniu ? .

Bo robacki niezadowolone i petycje napisały .

Opublikowano
19 minut temu, galan99 napisał:

To czemu zabronili wypalania słomy na polu jak tyle daje dobroci w nawożeniu ? .

Tylko z 1 ha przy plonowaniu 7 t/ha pszenicy będziesz miał 350 kg popiołu tego co w ogłoszeniu a to bardzo mało nie mówiąc już o próchnicy itp. 

Opublikowano

Coś z tym popiołem jest na rzeczy. Palę w piecu drewnem popiół sypie za płot na pole i tam na tym kawałku gdzie go sypie zawsze wszystko dużo ładniejsze jak dalej

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v